Ser fram emot ett 30-årsfirande. Tortuna GK:s ordförande Lillemor Källberg och pro Peter ”Lagge” Lagelius på rangen. Banan firar 30 år i år och öppnade förra torsdagen. Foto: Jonas Bergkvist

30-årsfirande Tortuna GK har hittat rätt: ”Fantastiskt roligt”

Tortuna GK fyller jämnt i år. Men någon 30-årskris är det överhuvudtaget inte tal om. – Vi mår bättre än på många år, fastslår klubbens ordförande Lillemor Källberg och pro Peter Lagelius.

Publicerad

Peter Lagelius, eller ”Lagge” som han för de allra flesta inbitna are är mest känd som, var med redan från start ute i Tortuna.

Till och med innan starten, skulle man kunna säga.

– Jag värvades till VSK från Gävle av dåvarande ordföranden Bengt Husell. Han hade även ett stort golfintresse och var med och byggde upp Tortuna och ville få hit en pro, berättar ”Lagge”.

Så blev det och resten är som man brukar säga historia.

– Det här har blivit mitt liv och Tortuna är en förening jag älskar.

Klubbhuset var ännu inte färdigbyggt när ”Lagge” startade sin resa hos Tortuna GK 1990. Foto: Jonas Bergkvist

Det har blivit lite av vår stämpel att det är gemytligt och familjärt härute. Alla hälsar på varandra och alla ska trivas. Den andan har alltid funnits och vi har varit väldigt måna om att behålla den

Han startade sin anställning och inledde med att utbilda golfspelare redan innan banan var färdigbyggd.

– Klubbhuset fanns inte heller. Vi hade en byggbarack att vara i vid rangen, det var allt, minns ”Lagge” med ett leende.

1991 stod banan klar och i år – närmare bestämt den 31 augusti då då banan stod klar – firar klubben som gjort sig känd för att vara familjär och med gott om ideella krafter alltså 30 års spelande på banan.

– Det har blivit lite av vår stämpel att det är gemytligt och familjärt härute. Alla hälsar på varandra och alla ska trivas. Den andan har alltid funnits och vi har varit väldigt måna om att behålla den, säger ”Lagge”.

Arbetet har gett resultat

Lillemor Källberg, som blev medlem i Tortuna 2015 och är ordförande sedan 2017, kan bara instämma.

– Det är så underbart att jobba med den här klubben. Det är så mycket som är positivt och vi har en otroligt stor grupp ideella som ställer upp, all eloge till dom. Det är många som vill göra bra saker för Tortuna.

Nu görs dessa saker dessutom på ett mer påtagligt och strukturerat sätt. Det har gett resultat.

– Det är jätteviktigt. Helt ärligt så har banans kvalitet under åren förstört lite för oss, vi har haft svårt att få ordning på den helt enkelt. Men de senaste åren har allt blivit så mycket bättre, jämnheten har höjts markant.

– Det görs ett fantastiskt jobb med banan nu av alla inblandade och det gör ju att allt också blir så fantastiskt mycket roligare.

Foto: Jonas Bergkvist

Hur har klubben utvecklats annars genom åren med medlemsantal?

– Det var en gång i tiden, i början på 2000-talet, då vi hade över 1 400 medlemmar. Sedan gick det som för många golfklubbar nedåt i medlemsantal och vi tappade många.

Men förra året hände något, en effekt man sett bland många golfklubbar runt om i Sverige under pandemin.

– Vi blev den klubben i länet som ökade mest, både i antal och procentuellt under förra året. Det är vi såklart väldigt nöjda med. Det ihop med banans kvalitet gör att vi mår bättre än på många år.

Satsning på paragolf

En annan nyhet för året är att klubben gör en satsning på paragolfen.

– Vi kommer att dra igång det med träning i alla fall en gång i veckan till att börja med. Det är tre stycken spelare som kommit till oss från Hälla och det känns jätteroligt.

Klubben hoppas också kunna få till ett 30-årsfirande värt namnet under säsongen.

– Skoja inte! Vi har suttit i många möten och planerat för att göra nån baluns av det här. Först hade vi planer på att göra något under vår populära golfvecka vecka 29. Men vi har beslutat att vi måste skjuta på det, vi tror inte att det har släppt tillräckligt med restriktioner till dess. Så kanske blir det september. Det kommer hur som helst att hända saker!

Det finns alltid några småprojekt på gång vid en golfbana. Tortuna kommer, om tid ges, bland annat att bygga om två teer under säsongen.

– Sedan har vi fräschat upp receptionen och putsat till panelen på klubbhuset så att allt ser lite snyggare ut.

Och för att hålla i 30 år till.

Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS