Jan Smedjegård om smittspridningen. Foto: REGION VÄSTMANLAND

Regionen i stabsläge: "Kraftsamla och vaccinera"

Klockan 8 på tisdagsmorgonen gick Region Västmanland upp i stabsläge. Under tisdagseftermiddagen berättade regionen om läget på en presskonferens.

Publicerad

Utvecklingen kring covid-19 i Västmanland ligger bakom beslutet att gå upp i stabsläge inom sjukvården. Stabsläge är en ledningsmodell som används för att kunna leda verksamheten vid större händelser.

Håkan Wittgren, sjukvårdsdirektör om tisdagens beslut om att gå upp i stabsläge:

– Klockan 8 gick vi upp i stabsläge. Vi har tittat på utvecklingen senaste veckorna och såg att det var läge att göra det. Det är en samlad bedömning på ansträngningen i hela sjukvården.

– Skillnaden nu mot tidigare är att vi ställde in vård, det gör vi inte nu, nu är det tvärtom. Organisationen kör på maxfart. Vi har all vanlig sjukvård som behövs utöver det har vårdcentralerna ett vaccinationsuppdrag utöver vanlig verksamhet. Förutom det har vi den uppskjutna vården inom opererande verksamhet. Vi har flera operationslag inhyrda för att kunna komma ikapp med köerna. Vi vill hålla i gång detta, förklarade Håkan Wittgren.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare gick igenom läget inom smittspridningen.

– Det har legat på en måttlig nivå under början av hösten, men det har ökat påtagligt senaste veckorna, särskilt förra veckan med drygt 760 fall. Vi har inte haft så många fall sedan vecka 18 i våras. Utvecklingen inom vårdplatsbelastning har det varit någon enstaka på IVA och i sjukvården 10-12 personer, men senaste veckorna har vi varit över 25 någon vecka. I dag är 24 inom sjukvården, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

– Antalet fall har ökat kraftigare i länet än i Västerås. I små kommuner spelar tillfälligheter med mindre utbrott mycket. I princip alla kommuner har en påtaglig ökning, förutom Arboga som vänder nedåt, fortsatte Jan Smedjegård.

– Alla åldersgrupper har ökat senaste veckan. Vi ser tydligt effekten av att vaccinera ungdomar som har pigga immunförsvar. Det är väldigt få fall i gymnasieåldern och sedan sju veckor tillbaka har vi vaccinerat 12 till 15-åringar och där ser vi tydligt att vi hade en högre förekomst för några veckor sedan men nu är det färre barn inom högstadiet som är smittar.

– Barnen dominerar, sedan sprider det sig i familjerna till stor del, förklarade Jan Smedjegård på presskonferensen.

Åke Tenerz, medicinsk stabschef förklarade mer kring vaccination:

– Vaccination pågår på 27 vårdcentraler. Med tanke på att vi behöver ha högre kapacitet öppnar Hälla syd den 6 december. 81 till 82 procent har vaccinerats med två doser. Det varierar i olika åldersgrupper. De över 65 år så har 95 procent fått 2 doser. Skyddseffekten av 2 doser är upp till 90 procent två veckor efter vaccination. Effekten kvarstår flera månader efter, däremot dalar effekten att insjukna i covid efter fem månader. Skyddet av dos 3 är mycket stor, större än dos 2 redan efter en vecka.

Region Västmanland har administrerat 390 000 doser till västmanlänningarna. För tillfället ges över 10 000 doser per vecka, varav 8 000 gäller dos 3. Åke Tenerz tror att 80 procent av gruppen 65+ kan ha fått dos 3 före jul och att målet kan nås före jul.

– Vi behöver både tid och vilja att vaccineras. Finns inte vilja når vi inte målen.

Region Västmanland har fått många telefonsamtal, 83 000 till antalet varav 14 000 kunde besvaras, om vaccination under senaste veckorna och uppmanar medborgarna som kan hantera det digitala att välja det och spara resurserna till de som behöver ringa.

– De som kan boka tid på nätet ska göra det och spara möjligheten till de som inte kan lösa problemet digitalt. Svar på frågor finns på 1177, förklarade Åke Tenerz.

CORONAPANDEMIN

DET SKA DU GÖRA FÖR ATT BROMSA SPRIDNINGEN:

Stanna hemma och testa dig vid symtom. Alla som får symtom på covid-19 bör stanna hemma från jobb och skola. Personer från sex år som inte haft covid-19 det senaste halvåret bör även testa sig. Rekommendationen gäller både de som är vaccinerade och de som inte är vaccinerade.

Om en person har bekräftad covid-19 ska de som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar.

Vaccinera dig om du kan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som kan vaccinerar sig mot covid-19 för att minska spridningen av smittan.

Särskilda råd till dig som inte är vaccinerad. Du som inte är vaccinerad har ett särskilt ansvar. För att minska risken för smittspridning behöver du följa särskilda råd för att skydda dig själv och andra.

• Håll avstånd till andra människor.
• Undvik nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är över 70 år.
• Håll avstånd till andra på din arbetsplats när så är möjligt och undvik platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester.
• OBS! Dessa råd gäller inte personer som är under 18 år eller de som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Powered by Labrador CMS