Pugh Rogefeldts spelning 2019 på Västerås Officersmäss blev en succé. Nu släpper Västeråssonen nytt. Foto: Västerås Officersmäss och Micke Lyander

Pughs final – en psalm från 1700-talet

Idag släpper Västeråssonen Pugh Rogefeldt nytt. Singeln ”Fasta klippa” är hans tolkning av en psalm från 1700-talet och markerar samtidigt finalen på en fantastisk musikkarriär.

Publicerad

För snart ett år sedan meddelade Pugh Rogefeldt, född 1947 i Västerås, via sin sambo att han avslutar musikkarriären då han drabbats av den kroniska nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD. En sjukdom som bland annat kan påverka funktioner som förmågan att svälja, talet, minnet och balansen.

Två år innan, under 2019, var han ute på det som skulle bli hans avskedsturné och redan då när han han framförde sitt 50-årsfirande debutalbum ”Ja dä ä dä” i sin helhet på Cirkus i Stockholm var han märkt av sin sjukdom.

Det blev ändå en hemmaspelning. Västeråsarna fick njuta av stans egen rockpoet på Västerås Officersmäss i augusti 2019. Tillsammans med bland andra brorsan Iro bjöd Pugh på en minnesvärd spelning inför en fullsatt slänt bakom mässen, som numera går under namnet ”Pugh-backen”.

När Pugh på julaftonen 2019 släppte singeln ”Jesus i mobilen”, skrev han i en presstext: ”Fler kommer senare. Jag tar det här mest med glädje och…Jag har inte blivit religiös!” Men så slog sjukdomen till på allvar och först nu har materialet slutförts, skriver hans kommunikationsbyrå i ett pressmeddelande.

Singeln ”Fasta klippa” som släpps idag och magiskt avrundas av en resa tillbaka i tiden till genombrottslåten ”Här kommer natten”, är del av en kommande ep. Det är artistens tolkning av ”Rock of Ages”, en psalm från 1700-talet som sedan 1850-talet finns på svenska som ”Klippa, du som brast för mig”.

Pugh Rogefeldt. Foto: Metronome

Kort om Pugh

✔ Torbjörn ”Pugh” Rogefeldts debutalbum ”Ja dä ä dä” från hösten 1969 var den första riktigt betydande rockskivan på svenska.

✔ Som 22-åring kom Pugh – född 1947 – från Västerås och gjorde psykedelisk pop på svenska i en inramning som var både anglo-amerikansk och folkhem. Såväl ord som melodier jonglerade och förförde på ett unikt sätt i stilbildande titlar som ”Små lätta moln” och ”Här kommer natten”. Albumet nämns ständigt som ett av de viktigaste i svensk populärmusik.

✔ Pugh banade väg och unga fans som Joakim Thåström och Per Gessle inspirerades för livet och medverkade senare på Pugh-utgivningar. Efter det radade Pugh upp hits som ”Hog Farm”, ”Dinga Linga Lena”, ”Stockholm” och "Snart kommer det en vind" som soloartist, liksom ”Mitt bästa för dig” och ”Där gullvivan blommar” som medlem i gruppen Grymlings.  

✔ 2012 medverkade han i ”Så mycket bättre”. Året efter kom hans självbiografi ”Från Stora gatan 51 till Hog Farm”.

✔ Pugh Rogefeldt meddelade att han avslutar karriären på grund av sjukdom år 2021, finalen blev en utsåld show på Cirkus i Stockholm med ”Ja dä ä dä” i sin helhet 2019. 2020 valdes han in i Swedish Music Hall of Fame.

Powered by Labrador CMS