Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Ökning av renovering i Västmanland

Renoveringsindex siffror för maj visar att renoveringsviljan hos den genomsnittlige västmanlänningen fortsätter att stiga kraftigt. Västmanlänningarna spenderade i snitt 1020 kronor på renovering under maj – en kraftig ökning jämfört med samma månad föregående år. Renoveringsindex är en sammanvägning av ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror som åskådliggör hur mycket svenskarna renoverar.

Publicerad

– I samband med att pandemin drog in var det många branscher som drog öronen åt sig, däribland träindustrin, men där vände istället trenden uppåt och västmanlänningen började att renovera som aldrig förr. Trots ökande priser på råvarorna så fortsatte renoveringsviljan i Västmanland att öka. Allt fler västmanlänningar skaffade sig sommarhus vilket lett till att fler renoveringsprojekt påbörjats, säger initiativtagaren för Renoveringsindex, Mikael Holmstrand, vd på Garageportexperten.

Att trenden fortsätter att öka visar Renoveringsindex som steg med 12 procent i Västmanland under maj.
Enligt Skatteverket köpte västmanlänningarna rotavdragsberättigade tjänster för minst 71 miljoner kronor under maj.

Samtidigt visar en uppskattning baserad på rikssiffrorna att handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte 213 miljoner kronor i länet.

Det innebär att den genomsnittlige västmanlänningen renoverade för 1 020 kronor under maj, och att Renoveringsindex i Västmanland stigit med 12 procent.

– Eftersom efterfrågan på råvarumaterial fortfarande är stor ser vi ingen tendens till avmattning av renoveringstrenden i Västmanland. Idérikedomen hos många västmanlänningar är stor och projekten avlöser varandra. Det verkar inte råda någon tristess i länet. Än så länge ser vi ingen tendens till att trenden skulle vända. Den starka renoveringstrenden kan närmast liknas en ny folkrörelse. Det ska bli intressant att se var trenden tar vägen de kommande månaderna, säger Mikael Holmstrand.

Powered by Labrador CMS