
Senioruniversitetet storsatsar efter pandemin: ”Enorm glädje”
Efter två utmanande pandemiår förbereder sig Senioruniversitetet Västerås för ett nytt läsår som är fullspäckat med kurser, föreläsningar och resor.
I över 30 år har Senioruniversitetet Västerås varit verksamma med kurser, föreläsningar och studieresor och syftet är solklart: att inspirera medlemmarna till stimulerande aktiviteter och trevlig samvaro med likasinnade.
– Konceptet med senioruniversitet uppstod i Frankrike 1973, då var det en del franska seniorer som tyckte att man skulle studera i den tredje åldern, som man kallar det. Rörelsen drog igång i Frankrike och spreds över Europa och under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal började det komma till Sverige, säger Gunnar Hilding, styrelseordförande för Senioruniversitetet Västerås.
Han fortsätter:
– 1983 samlades ett antal seniorer på Officershuset på Karlsgatan och tänkte att det här ska vi kanske anamma, för då hade några större orter redan dragit igång.
Året därpå, 1984 grundades verksamheten och har sedan dess huserat på flera platser runt om i Västerås.
– Vi har varit i Officershuset, i en lokal på Källgatan, ett år på Smedjegatan och sedan den 1 januari 2018 huserar vi på Växhuset.
Idag finns 33 senioruniversitet i Sverige.
– Jag tror att vi ligger på åttonde plats sett till antalet medlemmar. Vi hade väldigt fina år när vi kom hit till Växhuset med 600 till 700 deltagare på olika kurser och omkring 70 kurser under ett läsår. Vi hade 975 medlemmar och såg fram emot att nå 1 000 men då kom pandemin.
Verksamheten fortsatte i mindre skala under pandemin.
– Vi gjorde en bedömning i styrelsen att vi skulle fortsätta men i förminskad skala, säger Gunnar Hilding.
– Vi fortsatte med fysiska träffar då en enkät visade att medlemmarna kommer hit för socialt utbyte och det kan man inte få på samma sätt via digitala möten, säger Thomas Pontusson, vice ordförande.
Inför hösten har SUV ett gediget program att beta av, varje måndag kommer det att hållas föreläsningar i Växhuset med titlar som ”Västerås före ASEA”, ”DNA i släktforskningens tjänst” och ”Granskning av den politiska makten i Västerås”. Senioruniversitetet arrangerar även utbildande gruppresor och en mängd kurser.
Kerstin Eriksson är en av totalt nio damer som hjälps åt med att arbeta i expeditionen.
– Man får en enorm glädje och utbyte av det här och att träffa andra likasinnade. Motivationen är dels att det är många intressanta kurser och föreläsningar, dels att vi håller våra hjärnor igång och fyller på med ny kunskap. Vi träffar nya människor och får nya vänner och kommer in i ett sammanhang där vi känner att vi fortfarande uträttar något som är av värde, säger Kerstin Eriksson.