Mimer och Hyresgästföreningen är oense om nästa års hyror. Foto: Mostphotos

Ordkrig om Mimers hyreshöjning

I ett öppet brev vill Hyresgästföreningen att de förtroendevalda lägger Mimers ägardirektiv om avkastning åt sidan.

Publicerad

Det har blossat upp till strid om hyreshöjningen inom Mimer. I ett öppet brev till de förtroendevalda så uppmanar Hyresgästföreningen att de ska tänka över ägardirektivet till Mimer.

Brevet i sin helhet som undertecknats av tre företrädare för Hyresgästföreningen:

"Hyresgästföreningen har i media uppmärksammat hur de privata fastighetsägarna inte tagit hänsyn till pandemin i sina krav på hyreshöjningar. Att vilja höja hyrorna med 2,8 procent efter ett år med låga kostnadsökningar samtidigt som många hyresgäster drabbats ekonomiskt av pandemin anser vi vara hänsynslöst.

Nu kan vi konstatera att Mimer – västeråsarnas eget bostadsbolag – tänker agera likadant. Bolaget vill höja hyrorna med 2,7 procent för 2021. En ökning på ungefär 200 kronor i månaden för en normaltrea med 90-talsstandard.

Det är varken girighet eller hjärtlöshet som ligger bakom yrkandet. Det är ni folkvalda. Ägardirektivet, med sina krav på direktavkastning och soliditet, ger inte bolagsledningen utrymme att tillfälligt pausa planen att gå från en solid ekonomi till en mycket god ekonomi.

Lite om dem som ska betala priset:

• Den genomsnittliga disponibla inkomsten har minskat med 4,5 procent under 2020.

• Den öppna arbetslösheten i Västerås ökade med 37 procent mellan september 2019

och september 2020.

• Antalet inkassokrav som når kronofogdemyndigheten ökade med 11,5 procent under

2020. Det är sant att vräkningarna ligger kvar på oförändrad nivå – i otrygga tider prioriterar hyresgästerna hyresavin och låter andra räkningar staplas på hög. Till fördel för bostadsbolagen, som inte gör några hyresförluster.

2020 höjdes Mimers hyror med ungefär 2 procent, en höjning som baserades på prognos om kostnadsökningar som på grund av pandemin till stor del uteblev. Att efter denna överkompensation låta hyresgästerna ta ännu en smäll vore förödande.

Makten ligger nu hos er, särskilt hos er som är ledande partiföreträdande. Mot bakgrund av det undantagstillstånd som vi befinner oss i ställer vi nu krav på att ni i år lägger ägardirektiven åt sidan, ser den situation som hyresgästerna befinner sig i och agerar därefter."

Jesper Brandberg (L) är ordförande i Mimer och svarar på kritiken:

– Jag kan konstatera att Hyresgästföreningen blandar ihop begreppen en del i sitt brev. Mimer har inget krav på direktavkastning i sitt ägardirektiv, vilket Hyresgästföreningen felaktigt påstår. Däremot finns ett krav på 3 procent avkastning på totalt kapital, vilket är en låg nivå sett till övriga branschen, kommenterar Jesper Brandberg (L) i ett mejl till Västerås Tidning.

– Mimer når dessutom i dagsläget inte ens upp till denna låga nivå. Att måla bilden av att Mimer tar ut för hög avkastning blir därför vilseledande. En sådan verklighetsbeskrivning är ren och skär propaganda. Västerås Stad kan inte ägna sig åt osund konkurrens genom att låtsas att det egna kapitalet i Mimer inte har något värde, avslutar Brandberg.

Powered by Labrador CMS