Vigselplats. Nästa fredag kan man gifta sig på Djäkneberget i Västerås. Foto: Avig Kazanjian

Nu kan man gifta sig på Djäkneberget

Drop-in-dop och vigsel är en möjlighet som årligen erbjuds flera gånger i Västerås kyrkor. Den 26 juni flyttar den möjligheten för första gången till Djäkneberget för par som vill vigas. Samtidigt hålls drop-in-dop i Västerås domkyrka.

Drop-in är ett alternativ för dem som kanske vill slippa en massa kringarbete, vill ha en mindre och mer intim tillställning, eller för dem som helt enkelt inte hunnit få till det där dopet eller vigseln. Varje år är det många Västeråsare som nappar på möjligheten och idag är ”drop-in” både uppskattat och populärt.

Vid ett drop-in ordnar kyrkan med både präst, musik och fika. En får känna sig välkommen som en är. Kärnan finns kvar och innehållet är detsamma, fast i lite enklare former.

Att Svenska kyrkan Västerås nu erbjuder möjlighet till vigsel på Djäkneberget är extraordinärt.

– Vi har alltid ”drop-in” i samband med Västerås Pride. När festivalen i år ställdes in i sin vanliga form tyckte vi att vi ändå ville göra något med det där lilla extra. Då kom idén om att erbjuda Djäkneberget som vigselplats, berättar prästen Peter Forsberg.

Vigslarna kommer att äga rum i paviljongen invid restaurangen. Här har man hela city och Västerås domkyrka som bakgrundsfond. P g a Corona är det förbokning som gäller så att sällskap inte behöver trängas i väntan på sin tur.

– Vi är överväldigade över den nästan rusning som varit till vigseltiderna på Djäkneberget. Redan har sju utav de tio vigseltiderna förbokats, berättar Peter.

Även i domkyrkan blir det speciellt denna dag. Förutom de mer vanliga dopplatserna i Koret och i Mariakapellet öppnas också Depkenska dopkapellet.

– Depkens dopkapell skänktes till Västerås domkyrka på 1600-talet och har kallats ”ett av renässanstidens märkligaste konstarbeten i vårt land”. Det tillhör ovanligheterna att vi använder kapellet och det känns verkligen mäktigt att nu få öppna grindarna och hissa locket på dopfunten, säger Peter.

Depkens dopkapell har kallats ”ett av renässanstidens märkligaste konstarbeten i vårt land” och stilen på sniderierna har starka likheter med dem på Regalskeppet Wasa. Foto: Emil Atak
Powered by Labrador CMS