Expert. Michael Berg från Mäklarringen ger tips inför bostadsköpet. Foto: Mäklarringen Västerås

Mäklaren: Så ser bostadsmarknaden ut i Västerås

Fastighetsmäklare Michael Berg på Mäklarringen i Västerås svarar på några frågor om läget på bostadsmarknaden i Västerås och ger tips till dig som står i stånd att köpa ny bostad.

Publicerad

Finns det något område i Västerås som är ”hett”?

– Marknaden är för stunden relativt jämn och intresse finns egentligen över hela Västerås. Sen finns det områden som efterfrågas mer i de olika kundgrupperna som till exempel barnfamiljer, äldre, unga som flyttar hemifrån och så vidare. Men överlag så är det inte direkt något område som sticker ut mer än något annat.

Vilken typ av lägenheter/villor har störst tryck, är populärast?

– Det finns en stor efterfrågan på prisvärda villor och radhus med prisklasser upp till 3,5 miljoner kronor.

Finns det någon större grupp av människor som letar boende just nu?

– Jag tycker att det är ganska jämnt fördelat. Givetvis så är vissa typer av bostäder och områden mer efterfrågande hos vissa grupper. Till exempel till ett radhus på Rönnby är det till 99 procent barnfamiljer som söker.

Hur lång tid tar det i genomsnitt att sälja en lägenhet/villa?

– Allt ifrån en dag till tre månader. Man har märkt av att bostadsmarknaden för stunden inte är lika het och snabb som tidigare. Det tar oftast lite längre tid att få in det första budet och få ett avslut. Egentligen så är det sunt att folk inte behöver stressa på i sina beslut.

Är det fortfarande många objekt som säljs före visning?

– Framförallt när det gäller hus och radhus är det relativt vanligt att man har förhandsvisningar och säljer innan ordinarie visning.

Hur tycker du att man ska göra? Sälja först, eller köpa nytt först?

– Det beror på. Vissa kan ha kravet från sin bank att sälja först och köpa sen, vilket kan vara en chansning, där det finns en risk att man inte hittar just det som man söker. Vanligast är dock att man köper en bostad först och säljer sen.

Tips till den som är ute efter att köpa nytt?

Stäm av lånelöfte via din bank, jämför gärna flera banker. Det är viktigt att ha finansieringen klar innan man går på visningar.

Har ni en egen bostad som ska säljas, boka in en värdering/konsultation hos en kunnig och engagerad mäklare. 

Anmäl intresse till Mäklaren när ni ser något som är intressant. Ställ även frågan om det kommer att genomföras några förhandsvisningar, och nämn att ni är intresserade av en sådan.

Tveka inte att ge bud med villkor, till exempel ”Jag lägger XXX kr om säljaren är beredd att ta det som ett slutpris”. 

Och slutligen: Ställ frågor till mäklaren. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Powered by Labrador CMS