
Kenneth har skrivit bok om sina pilgrimsvandringar
Kenneth Holmstedt har skrivit den kommande boken Min Camino, en pilgrims tankar om livet, ledarskap och lite hockey. I boken behandlar han sina existentiella funderingar över såväl ledarskap, både inom hockeyn, som han spelat på elitnivå och som chef, efter att bland annat ha jobbat som social- stads- och regiondirektör i många år.
Jag träffade Dalai Lama och frågade honom om vad som är livets mening. Han svarade lite fnissande: ”Ställ inte den frågan, du får inget svar”
– Jag började till exempel tänka på det här med att vara synlig. Inte förrän jag gick och vann TV-pucken så såg min lärare mig, säger Kenneth Holmstedt.
Som även tar upp flera spännande möten i boken.
– Jag träffade Dalai Lama och frågade honom om vad som är livets mening. Han svarade lite fnissande: ”Ställ inte den frågan, du får inget svar, men lev livet meningsfullt”. Det reflekterar jag om i boken.
Det var 2013, när Kenneth Holmstedt gick i pension, som han bestämde sig för att gå Camino de Santiagos pilgrimsvandring.
Han inledde med ett test.
– Jag startade med en provvandring på tio mil, den sista sträckan. 2017 och 2019 gick jag hela sträckan på 80 mil, den första på 26 och den andra på 25 dagar.

Han säger att det är svårt att säga varför han ville vandra.
– Man får även den frågan när man hämtar ut sitt pilgrimspass. Är det av existentiella anledningar, för att man är katolik och det är en kallelse, är det en utmaning eller är det av någon helt annan anledning?
Han har alltså haft lite svårt att veta varför, men det hela har en mystik som tilltalar honom.
– Vandringen är katolsk existentiell och handlar om hela historien om S:t Jakob. En av Jesu tolv apostlar som missionerade i Galicien. Han blev senare avrättad i Jerusalem och hans kvarlevor transporterades tillbaka till Galicien. 800 år efteråt får en munk en uppenbarelse och så, lite förenklat, uppstår Camino de Santiagos pilgrimsvandringar, som nu miljoner av människor har upplevt.
Under vandringen, som han gick utan sällskap, fick han oceaner av tid till att fundera.
– Jag gick och funderade och sammanfattade ganska strukturerat, oftast något kopplat till mitt liv förstås. Och i det närmaste varje dag så gav jag mig själv ett ord att tänka på under dagen, som mod eller rädsla.
2019 skrev han varje dag på Facebook om sina ord och upptäckte att de flesta var mest intresserade av hans reflektioner.
– Då började jag fundera på det här med att skriva en bok. Det är inte en guidebok, utan jag beskriver varje dag, vad som händer, men reflektionerna är det viktigaste.
Det har varit skönt för honom att ta sig tiden att kunna formulera sina tankar.
– Man skulle kunna kalla mig en grubblare, men jag fastnar inte i det, jag tar mig ur det, det har ett syfte, men just därför har det varit skönt att få formulera mina tankar.
Kenneth säger att många har skrivit guideböcker och många har skrivit om ledarskap men att han skriver om helheten, tankarna bakom sitt ledarskap.
– Grundbulten i ledarskapet, något som jag tror på är aktiv ledare – aktiv medarbetare, och en dynamik i det. Egenansvaret, medskapandet betyder mycket för både ledaren och medarbetaren.

Rent praktiskt har vandringarna varit en utmaning.
– 2017 hade jag åtta kilo packning och två par skor, men jag fick jätteproblem med fötterna. Jag lärde mig att jag till nästa gång skulle hitta bra, dyra skor, gå på fotvård och så hittade jag bättre strumpor.
– Dessutom gick jag ned till 4,5 kilo packning, det här ”bra att ha” behöver man inte, säger han med ett skratt.
Avslutningsvis säger Kenneth Holmstedt att de som gått Caminon vill tillbaka.
– Det är något igenkännande som betyder så mycket, en tanke föder alltid en ny tanke, och med boken vill jag också inspirera andra.