Utanför Stadshuset uppstod en spontan danslek. Foto: Josefine Wijkström×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Fredsläger för barn från hela världen skapar vänskapsband

I en vecka har 38 ungdomar från fem olika länder varit på ett läger i Västerås. Fredsorganisationen CISV anordnade ett Youth Meeting för att ge ungdomar chansen att skapa vänskap över nationsgränser och lära sig mer om bland annat mänskliga rättigheter.

Publicerad

Den internationella fredsorganisationen CISV (Childrens International Summer Villages) arrangerade ett så kallat Youth Meeting, det vill säga ett fredsläger, i Västerås under veckan för 38 ungdomar från fem olika länder. Organisationen grundades i USA efter det andra världskriget med målsättningen att skapa en fredligare värld med hjälp av vänskap.

– Genom vänner i andra länder och förståelsen för andra vill man behålla freden i världen. Du vill ju inte skada dina vänner, säger Otto Olofsson, som tillsammans med Alice Lingheim och Oskar Moberg var en del av den pedagogiska staben.

– Jag får jättemycket energi av det här! Alla kramas och känner gemenskap redan efter en dag. Vi kommunicerar på engelska med varandra och det går bra, säger Alice med ett stort leende.

– Och vi har så fruktansvärt kul tillsammans, inflikar Otto och alla tre brister ut i skratt.

Möte med landshövdingen

I tisdags passade de på att äta lunch i Stadshusrestaurangen. När lunchen var uppäten passade deltagarna på att tacka för maten genom kraftfulla rörelser med kroppen och sången ”Kiitos” som är ett ihop plock av olika nordiska språk.

Utanför restaurangen och stadshuset uppstod sedan en spontan danslek. Deltagarna visste precis hur de skulle röra sig och vad de skulle säga.

– Det här är något som de alla känner igen, alla kan det här oavsett vilket land de kommer ifrån, berättar vice ordförande Catharina Berg om leken utanför stadshuset.

Efter lunchen i Stadshuset tog landshövdingen Minoo Akhtarzand emot ungdomarna på Slottet för en exklusiv träff. Ungdomarna och landshövdingen berättade mer om sina länder och lärde av varandra.

Deltagarna kom från Sverige, Usa, Frankrike, Tyskland och Italien. Längst till höger på varje rad står delar av den pedagogiska staben - Oskar Moberg, Alice Lingheim och Otto Olofsson. Foto: Josefine Wijkström

Det här är CISV

CISV grundades 1951 av den amerikanska barnpsykologen Dr Doris Allen. Efter andra världskriget ville hon erbjuda fredsutbildning till barn och ungdomar. Genom att låta människor från olika delar av världen mötas och bli vänner kan man ta ett steg närmare varaktig världsfred.

I Västerås samlades ungdomar från Italien, Usa, Tyskland, Frankrike och Sverige för att knyta nya kontakter över nationsgränserna.

Mer info: https://www.cisv.se

Powered by Labrador CMS