Foto: Mostphotos

Val 2018: Äldreomsorgen i fokus

Vad vill ditt parti göra för att trygga omsorgen för de äldre i Västerås i framtiden?

Vi lever allt längre och bli allt äldre. Enligt prognoser som SCB har gjort räknar man med att år 2050 så kommer antalet personer som är över 85 år att ha fördubblats jämfört med idag. Med en ökande äldre befolkning behövs också planering för omvårdnad.

Centerpartiet: Vicki Skure-Eriksson

Vicki Skure-Eriksson. Foto: Centerpartiet

Förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd och lantbruksföretagare.

Värna rätten att få välja hemtjänst, boende eller insats. Utbilda fler yrkeskategorier som kan finnas inom äldreomsorgen. Språket är nyckeln och är extra viktigt inom äldreomsorgen.

Arbetskraften kommer inte att räcka till i framtiden. Vi måste bygga smarta äldreboenden med nya arbetssätt och modern teknik med bra miljö för boende och anställda. Olika typer av äldreboenden både i tätorten och på landsbygden som kan kombineras med annan verksamhet.

Vården måste bli mer tillgänglig och nära, med sammanhållen vårdkedja från diagnos till återbesök. Vi vill samverka med regionen kring specialiserade äldrevårdscentraler med kunskap om äldres sjukdomar.

Liberalerna: Jesper Brandberg

Förstanamn på Liberalernas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd och civilekonom.

Jesper Brandberg Foto: Liberalerna

Äldreomsorgen fungerar dåligt i Västerås idag. Hela våren har vi kunnat ta del av larmrapporter i media. En del av skandalerna har tyvärr till och med haft dödlig utgång. Liberalerna vill reformera äldreomsorgen genom att låta den äldre själv styra innehållet i hemtjänsten mer än idag. Vi vill också bygga ut antalet platser på äldreboende, och säkerställa att den äldre alltid själv kan välja på vilket äldreboende hon eller han vill ha plats. För att komma tillrätta med tystnadskulturen, där anställda och anhöriga inte vågar prata med media, vill vi införa en äldreombudsman och en opartisk äldrekommission, som synar och uppmärksammar missförhållandena. Transparens och öppenhet krävs för att bryta den unkna kultur som skapats. Vi vill också skapa trygghet genom att införa rätten för alla över 90 år att få plats på servicehus, om man så önskar.

Kristdemokraterna: Amanda Agestav

Förstanamn på Kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd och ekonom.

Det ska vara tryggt att åldras i Västerås. Vi vill att det skall finnas fler trygghetsboenden och fler äldreboenden i Västerås. Därför är vi beredda att prioritera mer pengar till äldreomsorgen. Alla som fyllt 85 år ska ha en garanti att få en plats på ett boende om man så önskar. Vi behöver också utbilda fler människor till vårdyrken och göra det mer attraktivt att arbeta inom vården och omsorgen. Vi vill få bort delade turer för de som arbetar inom äldreomsorgen.

Vänsterpartiet: Anna Maria Romlid

Amanda Agestav

Förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

För att upprätthålla en god samhällsservice behöver vi fler som arbetar i välfärden. Vi behöver se till att det finns resurser för att anställa fler och skapa goda arbetsvillkor som lockar fler att arbeta i Västerås stad. Konkreta exempel på det är sex timmars arbetsdag och att helt avveckla delade turer som är väldigt slitsamt för personalen. Vi vill se ett Västerås där framtidens äldreomsorg är trygg och där det är den äldres behov som styr. Vi behöver se nya boendeformer som trygghetsboenden som bryter ensamheten och förbättrar den psykiska hälsan.

Socialdemokraterna: Ann-Louise Molin Östling

Fjärdenamn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd.

Anna Maria Romlid. Foto: Tess Lundin

Genom höga kvalitetskrav och en kontinuerlig uppföljning att kraven uppfylls ser vi att vi får det vi beställer och alla får den vård och omsorg de behöver. Vi vill avveckla beställar-/ utförarmodellen och skapa en sammanhållen vård- och omsorgsförvaltning.
Satsningar på digitaliseringen och ny teknik ska fortsätta och effektivare arbetsmetoder utvecklas.
Vi vill ta bort den detaljerade tidssättningen och lita på vård- och omsorgspersonalens professionalitet. Ge nya riktlinjer till biståndshandläggarna.

Sverigedemokraterna: Patric Sjölund

Tredjenamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige. Undersköterska.

Vi är det nya vårdpartiet då vi ser värdet i våra äldre och värnar om deras nutid och framtid. Vi vill få fler händer i vården så att livskvalitén höjs. Mer personal skulle göra att våra äldre kan få komma ut mer. Få praktisera sina intressen och träffa sina vänner och släkt oftare. Det ökar livskvaliteten för våra äldre i Västerås. Många av våra äldre är undernärda, därför vill vi se över rutinerna och avtal för att kvaliteten på maten på äldrevården ska höjas. Matlådor ska inte förekomma. Vi vill möjliggöra att de äldre ska få bättre hälsa på olika sätt så deras medicinintag kan minskas. Fysisk aktivitet kan ersätta olika mediciner och öka våra äldres matlust.

Moderaterna: Anna Hård af Segerstad

Ann-Louise Molin Östling Foto: Socialdemokraterna

Andranamn på Moderaternas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

Äldre ska på lika villkor och utifrån egna behov ha rätt att välja omsorg och boende. Skapa fler trygghetsboenden för de som önskar kan bo kvar i sitt område. Bygg kombinationer av äldre-, grupp-, trygghetsboenden och servicehus. Skapa fler korttidsplatser för att möta akuta behov dygnet runt. Stöd anhörigvårdare genom fri avlösarservice. Fler vårdbiträden behövs inom äldreomsorgen och anställ ungdomar utöver ordinariepersonal under helger. Återinför hemlagad mat i hemtjänsten och initiera matlag för äldre som har förmåga men inte kunskap för matlagning.

Anna Thunell (MP)

Förstanamn på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd och undersköterska.

Patric Sjölund Foto: Sverigedemokraterna

Omsorgen måste vara hållbar för både de som behöver den och de som utför den. Med bättre arbetsmiljö blir också kvalitén bättre. Vi vill sluta med delade turer och ge sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
Trapphusboenden möjliggör också att man successivt kan öka det stöd man behöver när man blir äldre och sjukare, men att man fortfarande kan vara i en bekant miljö. Vi ligger också långt framme i att använda tekniska hjälpmedel - att se över hur vi kan utöka det, kommer hjälpa både personal och de äldre. Även rätten till fri avlösning för den som vårdar sin anhörig är viktigt, inte minst som en förebyggande insats.

Anna Hård af Segerstad. Foto: Moderaterna
Anna Thunell Foto: Västerås stad
Powered by Labrador CMS