”Late bloomer”. Anders Teljebäck laddar om för fyra år till som kommunstyrelsens ordförande. ”Det är ett förtroendeuppdrag. Den dagen man börjar se det som ett jobb är det dags att lägga av”, säger han. Foto: Sofie Tejre

”Jag hade ambitionen att bli riksdagsman – men andra ville annat”

Fyra år som kommunstyrelsens ordförande går mot sitt slut för Anders Teljebäck (S). Men han laddar om för fyra år till på posten, som han inte vill kalla för ett arbete. – Det här är inte ett jobb, det är ett förtroendeuppdrag. Den dagen man börjar se det som ett jobb är det dags att lägga av, säger han.

Publicerad

Uppvuxen på Vega i Västerås, i ett hem som han själv beskriver som småborgerligt, var det ingen självklarhet att välja den politiska banan, även om intresset alltid har funnits där.

– Efter gymnasiet började jag jobba på ett mejeri här i stan, och där blev jag fackligt aktiv. Då växte hela engagemanget, berättar han.

– När jag gav mig in i politiken var det för att jag hade ett brinnande intresse av samhällsfrågor, och att vara med och utveckla samhället på olika sätt. Min ingång är att man ska gå in i politiken med väldigt liten ryggsäck och tänka att det aldrig blir som man tänkt sig, säger Anders Teljebäck.

Han beskriver sig som en ”late bloomer”, trots att han varit aktiv socialdemokrat i 40 år. SSU gick han med i först efter att han fyllt 20, efter att han gått med i ”moderpartiet”.

Uppdragen har sedan avlöst varandra genom åren – förbundssekreterare i SSU, ordförande för Socialdemokraterna lokalt och en lång bakgrund som politisk tjänsteman på riksnivå, både som stadssekreterare och pressekreterare. Han har även kandiderat till riksdagen flera gånger, första gången 1994.

– Det var nog så att jag hade den ambitionen, att bli riksdagsman, men andra ville annat. Inför valet 2010 var det flera som ville, och jag bestämde mig för att kandidera lokalt fullt ut.

Sedan hösten 2014 är han kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

– Att vara med och se hur en stad utvecklas, inte minst när man är uppvuxen här – det har varit det roligaste jag har gjort.

Tre saker framhåller han som han är extra nöjd med under de senaste fyra åren: Västerås ökade bostadsbyggande, kommunens näringslivsarbete med flera större företagsetableringar i Västerås och den ökade turistnäringen med en rekordökning av antalet gästnätter i staden.

– Vi har fokuserat på ett ambassadörskap och att få hit olika arrangemang. Mycket människor har kommit hit, sett och upplevt staden och kanske kan tänka sig att etablera ett företag här i framtiden, säger han.

Vad är du inte så nöjd med?

– Det är inte så att jag är missnöjd, men jag tycker att vi skulle kunnat göra mer på området barn och unga. Skolan är en del i det hela, men vi kan göra annat också, men skolan är den viktigaste delen.

Vad är det då du inte är riktigt nöjd med när det gäller skolan?

– Vi vill vara en ledande skolkommun i Sverige. Vi behöver inte vara etta i rankningar eller så men vi vill vara en kommun dit andra kommer och tittar hur vi har gjort. Där är vi inte riktigt än.

Säg att det blir fyra år till med Socialdemokraterna i en majoritet – vad vill ni göra då för att förbättra skolan?

– Väldigt mycket positivt har gjorts redan, bland annat har elevhälsan stärkts. Men vi behöver fylla på med resurser, vi har en för låg elevpeng och det behöver vi prioritera.

Oppositionen vill ha höjd elevpeng, ni vill ha det, var är det skon klämmer egentligen, varför är det inte på plats?

– Det finns inga enkla lösningar, och allt hänger ihop. Staden har stora investeringsbehov: vi behöver bygga nya skolor och bygga om skolor. Det är klart att det fördyrar verksamheten. Men det är också andra investeringar: underhållsinvesteringar i vägar, anläggningar, och så vidare. Det ska inte trycka ut skolan, det säger jag inte, men alla kommuner har har de här behoven idag eftersom mycket av det vi har är byggt på 60-talet. Då blir det ett begränsat ekonomiskt utrymme i slutändan.

Han återkommer ofta till de unga: att förbättra förutsättningarna för dem säger han är det viktigaste för hela Västerås kommande mandatperiod. Men han nämnder också arbetet för ökad trygghet i Västerås och arbetet för att minska segregationen.

– Visst har vi segregation i Västerås, men det är inte i närheten av vad det är i många andra kommuner. Att jobba mot det kan vi bara göra genom att se till att vi i många sammanhang möts mellan olika grupper av människor och att vi inte skapar stadsdelar som är segregerade.

Skolorna i Västerås är idag segregerade om man ser till inkomst och bakgrundsnivå hos föräldrarna, vad vill ni göra åt det?

– Det är inte enkelt, men det enda sättet vi kan göra det på från Västerås stads sida, är att se till att alla kommunala skolor håller en så hög kvalitet att man vill gå i sin närmaste skola. Det tror jag är den starkaste kraften för att motverka segregation, säger Anders Teljebäck.

Anders Teljebäck

Ålder: 61
Bor: Slottsträdgården
Famij: Gift, två vuxna barn och två vuxna bonusbarn. Två bonusbarnbarn.
Favoritplats i Västerås: Rocklundaområdet, inkulsive Roclkundaskogen.

Powered by Labrador CMS