Västeråsaren Henrik Pileruds filmprojekt – äventyrsfilmen Call of the unseen – är en av de som fått del av det nya filmstödet som instiftats i Västmanland. Foto: Tove Lindell

Västeråsaren gör långfilmsdebut – med äventyr och fantasy

Västmanlands regionala filmverksamhet ger från och med i år ut ett filmstöd med syfte att värna om konstnärlig utveckling. Västeråsaren Henrik Pilerud är en av totalt sju filmskapare som har beviljats stödet med sin långfilm Call of the unseen.

  • Publicerad 09:51, 6 jun 2019

För Henrik Pilerud är filmskapande långt ifrån ett nytt inslag i livet. Med ett stort antal kortfilmer i bagaget har han nu skrivit ett långfilmsmanus, som inte bara representerar hans förkärlek för det övernaturliga utan också hans starka passion för att skapa dräkter. Ett fält där han även har blivit belönad med flera förstapris på spelmässor såsom Gamex och NärCon.

– Dräkter är något av ett nyintresse som jag har fått först som vuxen, men filmintresset har alltid funnits med mig ända sedan barnsben. Berättelser med mycket fantasy och mytologi har alltid lockat mig. Folksägner är ju något som vi har mycket av i Sverige och ändå så har ingen tagit upp ämnet i svensk film sedan Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter, vilket jag tycker är tråkigt, säger Henrik Pilerud.

Hans äventyrsfilm handlar om en ung konststuderande kvinna som beger sig ut i hopp om att finna sin försvunna lärare. En resa som för henne till besynnerliga platser där hon möter udda varelser såsom ett enormt stentroll, designat och skapat av filmmakaren själv.

– Jag började med att googla bilder på stenar och sedan satt jag helt enkelt och klippte och klistrade på datorn. Självaste grundmaterialet till kostymen är frigolit och väger ungefär 40 kilo men den är lätt för sin storlek. Problem uppstod dock när det kom till vem som skulle bära den. Jag ville att stentrollet skulle framstå som så stort som möjligt, men jag kunde ju inte rollsätta någon bara på grund av längd som enda merit.

Till slut hittade dock Henrik Pilerud den rätta personen för jobbet. Det var en man på 207 centimeter med ett visst mått av scenvana som fick rollen. Henrik byggde även på stentrollets huvud en extra bit, vilket resulterade i att karaktären i slutändan blev cirka 230 cm lång.

– Vi har och ska även nu i sommar filma mycket, nästan alla utomhusscener är klara. Det vi har kvar är inomhusscenerna samt en liten sekvens som ska utspela i Sala silvergruva.

Henrik Pilerud vill att själva budskapet med filmen ska vara att våga lämna tryggheten och ge sig ut i det okända och inse att det kanske inte är så farligt som man först hade kunnat tro.

– Vi som människor är generellt sätt väldigt rädda för det okända, en känsla som filmens huvudkaraktär trotsar när hon ger sig ut på resa, menar filmskaparen.

– Filmen är ännu inte färdig. Vi har ungefär en timmes färdigklippt material så rätt mycket är gjort, men vi har också en hel del kvar att göra. I sommar blir det till att filma ytligare lite mer och sedan fortsätta med finansieringsbiten. Det är ju den som är det svåraste av allt. Min grovplan är i alla fall att Call of the unseen ska vara färdig till nästa år, avslutar Henrik Pilerud glatt.

Ur Call of the unseen. Foto: Pressbild

Filmstödet

Det nya ekonomiska filmstödet som ges ut av den regionala filmverksamheten i Västmanland syftar till att främja kvalitén samt öka kunskapen inom film i länet. Stödet kommer att ges ut tre gånger per år och ska gå till produktion samt utveckling av kort- och långfilm såväl som dokumentärfilm. Det enda kravet som måste uppfyllas för att kunna skicka in en ansökan är att det ska finnas en tydlig koppling till Västmanland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING