Ställts inför nya utmaningar. Västeråsaren Anton Hagman har gjort succé som rookie i musikalbranschen. 23 februari kommer han till hemstaden Västerås med föreställningen Grease. Foto: Cesare Righetti / Helena Andersson

Nu kommer Anton hem med succén som Danny

21-årige västeråsaren Anton Hagman gör succé som Danny i den populära musikalen Grease som just nu spelas för utsålda hus i Malmö. Nu ger sig ensemblen ut på en landsomfattande turné som innefattar tjugo städer. Den 23 februari stannar de till i Hagmans hemstad Västerås.

  • Publicerad 10:52, 1 feb 2020

Häromdagen besökte han Västerås Tidning för en pratstund.

Anton Hagman, som många känner igen från Melodifestivalen, spelar rollen som Danny i musikalen. Samma roll som en gång gjorde John Travolta till en världskändis med filmen Grease och även Saturday night fever.

Han blev headhuntad till rollen.

– Produktionsbolaget hade sett mig i Melodifestivalen i skinnjacka och allt och tänkte att jag nog skulle passa bra i rollen, så de kontaktade mig och frågade om jag ville komma och prata, berättar han.

Han hade aldrig gjort något liknande.

– Jag ville varken dansa, skådespela eller sjunga när jag kom till mötet.

Men efter en stund sa regissören Staffan Götestam att han hade ett litet manus som han undrade om Anton Hagman kunde läsa.

– Så jag tog tag i pappret och bara läste rakt upp och ned. Sen fick jag också dansa lite med en tjej som är med i föreställningen som skulle kolla om jag hade det i mig, att kunna lära mig dansa.

Produktionsbolaget såg hans potential och efter ytterligare en, lite tuffare, audition var det klart.

– Så fick jag rollen. Nu har jag ju insett hur tuff musikalbranchen är. Jag har fått vänner som går på auditions var och varannan helg, det är så många som söker och det är verkligen ett krig. Så jag har haft tur, det var ju inte så att jag behövde tävla med 15 andra, säger han.

Musikal-rookien Anton står nu på scenen i över två timmar och ska hålla reda på ett långt manus.

– Men alla repetitioner och genrep har gett mig en säkerhet. Innan premiären hade vi ju genrep inför publik en sju gånger så när det väl kom till premiären så var det redan lite rutin.

Nu, efter omkring 70 föreställningar, är utmaningen istället en annan:

– Nu gäller det att inte bara göra det per automatik utan fortfarande agera som att det är första gången.

Dansen är också något som är helt nytt för honom.

– Tidigare på scenen har jag ”gömt” mig bakom en gitarr eller ett mic-stativ. Dans är inget som jag varit bekväm med tidigare så det har verkligen varit en stor utmaning. Jag är lite stel, men när man ska göra det här så måste man ta bort en ”vägg” så att man på något sätt kan röra sig mer fritt.

Han säger att han privat tidigare var en sån som dansade för att alla andra dansade.

– Men nu är jag den som går loss mest, jag tror att det är på grund av det här, skrattar han.

Det var svårt till en början att leva upp till John Travoltas tolkning.

– Både hur han ser ut, hur han rör sig och hur hans röst låter, allt är ju skitbra. Hela filmen är ju legendarisk. Men jag har lärt mig att Grease var en musikal innan det blev en film och då kändes det mer som om jag kunde göra min egen tolkning.

– Klart jag har tagit en del från Travolta, men jag har också lagt in en del från min idol Freddy Mercury, som hur han rör sig och jag försöker också att ge lite av hans karisma på scenen. Men det blir till slut min egen tolkning.

Den 23 februari kommer uppsättningen till Västerås, Anton Hagman säger att han inte spelat så mycket i Västerås, och att han är jätte-, jättenervös.

– Tidigare har jag ju spelat som mig själv, nu är det teater och speciellt till mina kompisar vill jag säga att det inte är film, det kommer inte vara lika snyggt som på film. Det är teater och mycket mer överdrivet och liksom smörigt. Jag försöker förbereda dem på det. Men jag tror väl att de flesta vet att det är så det är i musikaler.

I mitten av april är den landsomfattande turnén med Grease över och Anton planerar då att åka till Los Angeles i minst en månad för att skriva musik.

– Så långt har jag kommit. Men nu när jag fått prova på att spela musikal så tycker jag att det är väldigt kul och jag skulle absolut vilja göra det igen om rätt roll dyker upp.

Foto: Cesare Righetti

Anton Hagman som Danny och Caroline Johansson Kuhmunen som Sandy. Foto: Cesare Righetti

Foto: Cesare Righetti

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING