Blivande mästerkock? Magnus Eriksson har gått från nybörjare till Mästerkocksaspirant på lite mer än fyra år. Foto: Helena Andersson

Magnus tävlar om att bli Sveriges nästa Mästerkock

Det populära programmet Sveriges Mästerkock har nu dragit igång för tionde gången. Programmet som sänds på TV4 visar hemmakockar som under press tävlar om att vinna den prestigefyllda titeln Sveriges Mästerkock.

Publicerad

En av årets tävlande är Magnus Eriksson från Västerås som började intressera sig för matlagning på allvar så sent som 2015 och som nu gått vidare till slutkvalet i Gävle. Kvalificeringen innebär att han i nästa vecka har chansen att ta sig vidare till att bli en av de 12 finalisterna som under våren gör upp i mästerkocksköket i Stockholm under våren.

– Det är rätt kul, mina föräldrar fattar det inte, var kom hans matintresse ifrån? Jag var tydligen helt ointresserad som ung. Men jag pratade med min sambo och det började nog när vi väntade barn. Mina intressen förändrades från att gå ut med kompisar och så vidare och det naturliga sättet att umgås blev istället att bjuda hem folk på middag.

Magnus säger att han är lite nördig, han grottar gärna ned sig i detaljer både praktiskt och teoretiskt.

– Jag läser mycket. Jag lagar kanske sjukt mycket, men jag läser ännu mer. Jag vill veta varför en rätt kom till, hur funkar saker ihop och varför heter det till exempel bearnaisesås?

Svenskar dåliga på kryddor

Val av kvalitetsråvaror är något Magnus tycker blir allt viktigare i Sverige. Även om vi i Sverige varit sena i utvecklingen när det till exempel gäller köksredskap så tycker han att vi är bra på att testa nya kök jämfört med andra länder och även att kvalitetinsikten kommer mer och mer.

– Vi köper gärna en dyrare köttbit i specialistbutik som smakar mycket bättre än att köpa ett billigt storpack i butik, det tycker jag är skitskoj.

Generellt så tycker Magnus att svenskarna är lite dåliga på att krydda maten, att vi är lite fega.

– Salta mer, tryck på mycket, mycket mer med kryddor, så att varje komponent smakar ordentligt, tipsar han.

Han berättar att familjen lägger fruktansvärt mycket pengar på råvaror.

– När man kollar vår hushållsekonomi så är det mycket pengar som går åt till mat, men man får ju motivera med att det även är vårt stora intresse.

Föder upp vaktlar

Magnus sambo får av naturliga skäl inte möjligheten att laga så mycket mat men delar hans intresset för mat och att prova ny mat.

– Hon odlar väldigt mycket och vi föder upp vaktlar, tillräckligt för att vi ska få lite ägg, kött och egna grönsaker. Det är nog lite ”Mandelmann light” över oss, säger han.

Om det finns drömmar att syssla med matlagning på heltid säger Magnus så här:

– Jo absolut, jag skulle lätt kunna stå och laga mat hela dagarna, det gör jag ju i alla fall på all ledig tid, skrattar Magnus. Men just nu i livet så finns det inte möjlighet att stå i ett restaurangkök med de tider som är där. Samtidigt vore det förstås roligt att jobba med det man brinner för.

Mat från Magnus. Fried fish taco med syrad rödkål, rostad majs, ananascreme och tomatsalsa. Foto: Magnus ErikssonHjortköttbullar med mandelpotatispuré, grönpepparsås, rårörda lingon och pressgurka. Foto: Magnus ErikssonHjortytterfilé med potatiskaka, konjaksås, lökkompott och friterad grönkål. Foto: Magnus ErikssonSaffransmacarons, pepparkaksmacarons, hallonskum och karamellkrisp. Foto: Magnus Eriksson
Juryn. Här är trion som Magnus Eriksson ska övertyga med sin matlagning i tv-programmet Mästerkocken. Foto: Karolina Henke/TV4
Powered by Labrador CMS