Blivande mästerkock? Magnus Eriksson har gått från nybörjare till Mästerkocksaspirant på lite mer än fyra år. Foto: Helena Andersson

Magnus tävlar om att bli Sveriges nästa Mästerkock

Det populära programmet Sveriges Mästerkock har nu dragit igång för tionde gången. Programmet som sänds på TV4 visar hemmakockar som under press tävlar om att vinna den prestigefyllda titeln Sveriges Mästerkock.

  • Publicerad 19:51, 10 jan 2020

En av årets tävlande är Magnus Eriksson från Västerås som började intressera sig för matlagning på allvar så sent som 2015 och som nu gått vidare till slutkvalet i Gävle. Kvalificeringen innebär att han i nästa vecka har chansen att ta sig vidare till att bli en av de 12 finalisterna som under våren gör upp i mästerkocksköket i Stockholm under våren.

– Det är rätt kul, mina föräldrar fattar det inte, var kom hans matintresse ifrån? Jag var tydligen helt ointresserad som ung. Men jag pratade med min sambo och det började nog när vi väntade barn. Mina intressen förändrades från att gå ut med kompisar och så vidare och det naturliga sättet att umgås blev istället att bjuda hem folk på middag.

Magnus säger att han är lite nördig, han grottar gärna ned sig i detaljer både praktiskt och teoretiskt.

– Jag läser mycket. Jag lagar kanske sjukt mycket, men jag läser ännu mer. Jag vill veta varför en rätt kom till, hur funkar saker ihop och varför heter det till exempel bearnaisesås?

Svenskar dåliga på kryddor

Val av kvalitetsråvaror är något Magnus tycker blir allt viktigare i Sverige. Även om vi i Sverige varit sena i utvecklingen när det till exempel gäller köksredskap så tycker han att vi är bra på att testa nya kök jämfört med andra länder och även att kvalitetinsikten kommer mer och mer.

– Vi köper gärna en dyrare köttbit i specialistbutik som smakar mycket bättre än att köpa ett billigt storpack i butik, det tycker jag är skitskoj.

Generellt så tycker Magnus att svenskarna är lite dåliga på att krydda maten, att vi är lite fega.

– Salta mer, tryck på mycket, mycket mer med kryddor, så att varje komponent smakar ordentligt, tipsar han.

Han berättar att familjen lägger fruktansvärt mycket pengar på råvaror.

– När man kollar vår hushållsekonomi så är det mycket pengar som går åt till mat, men man får ju motivera med att det även är vårt stora intresse.

Föder upp vaktlar

Magnus sambo får av naturliga skäl inte möjligheten att laga så mycket mat men delar hans intresset för mat och att prova ny mat.

– Hon odlar väldigt mycket och vi föder upp vaktlar, tillräckligt för att vi ska få lite ägg, kött och egna grönsaker. Det är nog lite ”Mandelmann light” över oss, säger han.

Om det finns drömmar att syssla med matlagning på heltid säger Magnus så här:

– Jo absolut, jag skulle lätt kunna stå och laga mat hela dagarna, det gör jag ju i alla fall på all ledig tid, skrattar Magnus. Men just nu i livet så finns det inte möjlighet att stå i ett restaurangkök med de tider som är där. Samtidigt vore det förstås roligt att jobba med det man brinner för.

Mat från Magnus. Fried fish taco med syrad rödkål, rostad majs, ananascreme och tomatsalsa. Foto: Magnus Eriksson

Hjortköttbullar med mandelpotatispuré, grönpepparsås, rårörda lingon och pressgurka. Foto: Magnus Eriksson

Hjortytterfilé med potatiskaka, konjaksås, lökkompott och friterad grönkål. Foto: Magnus Eriksson

Saffransmacarons, pepparkaksmacarons, hallonskum och karamellkrisp. Foto: Magnus Eriksson

Juryn. Här är trion som Magnus Eriksson ska övertyga med sin matlagning i tv-programmet Mästerkocken. Foto: Karolina Henke/TV4

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Lediga jobb

Visa fler på västeråsjobb.se

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING