Blivande mästerkock? Magnus Eriksson har gått från nybörjare till Mästerkocksaspirant på lite mer än fyra år. Foto: Helena Andersson

Magnus tävlar om att bli Sveriges nästa Mästerkock

Det populära programmet Sveriges Mästerkock har nu dragit igång för tionde gången. Programmet som sänds på TV4 visar hemmakockar som under press tävlar om att vinna den prestigefyllda titeln Sveriges Mästerkock.

  • Publicerad 19:51, 10 jan 2020

En av årets tävlande är Magnus Eriksson från Västerås som började intressera sig för matlagning på allvar så sent som 2015 och som nu gått vidare till slutkvalet i Gävle. Kvalificeringen innebär att han i nästa vecka har chansen att ta sig vidare till att bli en av de 12 finalisterna som under våren gör upp i mästerkocksköket i Stockholm under våren.

– Det är rätt kul, mina föräldrar fattar det inte, var kom hans matintresse ifrån? Jag var tydligen helt ointresserad som ung. Men jag pratade med min sambo och det började nog när vi väntade barn. Mina intressen förändrades från att gå ut med kompisar och så vidare och det naturliga sättet att umgås blev istället att bjuda hem folk på middag.

Magnus säger att han är lite nördig, han grottar gärna ned sig i detaljer både praktiskt och teoretiskt.

– Jag läser mycket. Jag lagar kanske sjukt mycket, men jag läser ännu mer. Jag vill veta varför en rätt kom till, hur funkar saker ihop och varför heter det till exempel bearnaisesås?

Svenskar dåliga på kryddor

Val av kvalitetsråvaror är något Magnus tycker blir allt viktigare i Sverige. Även om vi i Sverige varit sena i utvecklingen när det till exempel gäller köksredskap så tycker han att vi är bra på att testa nya kök jämfört med andra länder och även att kvalitetinsikten kommer mer och mer.

– Vi köper gärna en dyrare köttbit i specialistbutik som smakar mycket bättre än att köpa ett billigt storpack i butik, det tycker jag är skitskoj.

Generellt så tycker Magnus att svenskarna är lite dåliga på att krydda maten, att vi är lite fega.

– Salta mer, tryck på mycket, mycket mer med kryddor, så att varje komponent smakar ordentligt, tipsar han.

Han berättar att familjen lägger fruktansvärt mycket pengar på råvaror.

– När man kollar vår hushållsekonomi så är det mycket pengar som går åt till mat, men man får ju motivera med att det även är vårt stora intresse.

Föder upp vaktlar

Magnus sambo får av naturliga skäl inte möjligheten att laga så mycket mat men delar hans intresset för mat och att prova ny mat.

– Hon odlar väldigt mycket och vi föder upp vaktlar, tillräckligt för att vi ska få lite ägg, kött och egna grönsaker. Det är nog lite ”Mandelmann light” över oss, säger han.

Om det finns drömmar att syssla med matlagning på heltid säger Magnus så här:

– Jo absolut, jag skulle lätt kunna stå och laga mat hela dagarna, det gör jag ju i alla fall på all ledig tid, skrattar Magnus. Men just nu i livet så finns det inte möjlighet att stå i ett restaurangkök med de tider som är där. Samtidigt vore det förstås roligt att jobba med det man brinner för.

Mat från Magnus. Fried fish taco med syrad rödkål, rostad majs, ananascreme och tomatsalsa. Foto: Magnus Eriksson

Hjortköttbullar med mandelpotatispuré, grönpepparsås, rårörda lingon och pressgurka. Foto: Magnus Eriksson

Hjortytterfilé med potatiskaka, konjaksås, lökkompott och friterad grönkål. Foto: Magnus Eriksson

Saffransmacarons, pepparkaksmacarons, hallonskum och karamellkrisp. Foto: Magnus Eriksson

Juryn. Här är trion som Magnus Eriksson ska övertyga med sin matlagning i tv-programmet Mästerkocken. Foto: Karolina Henke/TV4

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING