Publikhavet på Fiskartorget. Västerås cityfestivals epicentrum vad gäller artistuppträdanden. Men även bland annat Brasseriet och Stora torget kommer att erbjuda musikunderhållning under festivaldagarna. Foto: Kristoffer Hasselberg×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

ityfest växer

I slutet av juni är det återigen dags för Västerås cityfestival – och det för 27 gången! Nytt för i år är att det görs en rejäl satsning på ett nytt mattält på Stora torget: med matsvinnsluncher, allsång och kockduell – och i fokus står den lite äldre publiken.

Publicerad

I slutet av juni är det återigen dags för Västerås cityfestival – och det för 27 gången! Nytt för i år är att det görs en rejäl satsning på ett nytt mattält på Stora torget: med matsvinnsluncher, allsång och kockduell – och i fokus står den lite äldre publiken.

Det är Björn Carlsson från Västerås officersmäss som står för regin på cityfestens nyaste tillskott: Smaka och se-tältet på Stora torget. Inriktningen är mat och musik med fokus på en mogen publik.

– Min historia ihop med cityfesten är ganska lång, jag var med redan 1998 och skötte om ungdomsscenen. Så tittar man tillbaka har vi varit engagerade i alla år till och med 2011. Så när frågan kom om att arrangera en scen och ett mattält med fokus på 55+, så kände vi att det ligger i linje med det vi gör på mässen. Det blir kul att vara på Stora torget, det är själva hjärtat i Västerås, säger Björn Carlsson.

Hållbart tält

Det kommer att vara ett stort fokus på hållbarhet i tältet med lokalproducerad mat och dryck, bland annat kommer man att satsa på så kallade matsvinnsluncher. Där kommer maten bestå av 100 procent matsvinn som annars skulle kastas.

”Naturlig del”

– Hur det ska gå till är inte riktigt löst än, men vi har ett nära samarbete med Mälardalens frukt och grönt och Carlströms, så tillsammans med dem tittar vi på hur vi ska göra. Vi driver idag ett soppkök på söndagar dit all mat som blir över på mässen går, så det är en naturlig del av hur vi jobbar idag.

I tältet kommer det även under cityfestfredagen att arrangeras en ”kockarnas kamp” mellan kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Anders Teljebäck (S) och Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län. Deltagarna kommer enbart få använda råvaror från respektive kylskåp och även här kommer fokus ligga på närproducerad mat och hållbar matlagning.

– Företaget som jag driver ute på Officersmässen heter Moder jord, så vår tanke är från början att ta det som jorden ger oss och sätta det på bordet, och det som blir över stoppas sedan tillbaka i jorden. Hållbarhet är ett modeord idag, men det är ett ord som vi allt mer måste fundera på. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting, säger Björn Carlsson.

Powered by Labrador CMS