Improvisera mera. Västerås improvisationsteater på en bild från repetitionerna inför fredagens sjubileumsföreställning. Uppifrån från vänster: Christer Rispling (musiker), Micke Ruuth, Charlie Andersson, Olle Grönvalls, Jimmy Söderman (musiker), Peter Ovrin. Främre: Marie Johansson, Julia Tiilikainen Stade, Linda Markén, Bitte Wiklund. Foto: Astrid Ruuth

Improvisationsteatern firar tio år: ”Går att använda till så mycket”

Med mottot skrattar bäst som skrattar mest har Västerås improvisationsteater nu underhållit västeråsarna i tio år. Det firas med en – faktiskt – helt planerad jubileumsföreställning nästa fredag.

Publicerad

Det är samtidigt lite läskigt, men jag gillar det. Det krävs lite mod!

För tio år sedan slog Bitte Wiklund, Olle Grönvalls och Peter Ovrin sina påsar ihop och bildade Västerås improvisationsteater.

– Vi var ett gäng som höll på i en teaterförening och körde lite improvisation och så blev det vi tre sen, berättar Bitte Wiklund.

Så småningom bildade de företag för att kunna nischa sig mot just företag.

– Vi uppträder i många olika sammanhang och har gott om uppdrag. I september exempelvis var vi på Steam och uppträdde inför 250 psykologer. Det var hemskt kul att få driva med dom. Mycket tacksam grupp, säger Bitte Wiklund, och förtydligar:

– Det är ofta det dom vill när de plockar in oss, att vi ska driva med yrkesgruppen.

De håller även kurser i ”impro” – som det kallas i denna del av teatervärlden – och då inte bara för kollegor i branschen.

– Nej, det är jättemånga chefer som hör av sig och behöver hjälp för att kanske bli mer spontana och komma utanför sin ”comfort zone”.

Även till privata fester brukar Västerås improvisationsteater bli anlitade.

– Ett vanligt inslag är att om det exempelvis är en födelsedagsfest intervjua födelsedagsbarnet i en form av ”Här är ditt liv”. Det brukar bli skitroligt! Ofta med helt knasiga scener ur deras liv.

Givetvis har improvisationsteatern även flera programpunkter för öppen publik på lilla scenen på länsteatern.

Ändrade miner. Som det anstår en improvisationsteater kan en glad uppsyn som i bilden ovan snabbt behöva förvandlas till lite bistrare miner. Foto: Astrid Ruuth

En gång i månaden dukas en föreställning upp som kan innehålla allt möjligt.

– Nästa har vi den 7 december, då är man hjärtligt välkommen. Det kan vara på temat Idol, schlager eller teatersport – eller något helt annat.

Men innan dess, kommande fredag, är det dags för den redan utsålda jubileumsföreställningen där de tio åren ska summeras i en och samma föreställning.

– Det blir ett potpurri av allt vi gjort genom åren.

Vad är hemligheten bakom att lyckas med improvisationsteater?

– Man måste ju träna. ”Va, måste ni träna”, säger folk. Men det är viktigt att träna på att samarbeta och vara lyhörd för att inte sätta varann ”i skiten” där på scenen.

Hur viktig är kontakten med publiken?

– Det gäller att få in bra input, få bra förslag från publiken. Och man måste inte vara så genialisk hela tiden. Man ska vara här och nu, ta sin första idé man kommer att tänka på.

Vad är det som driver er?

– Personligen får jag jätteenergi av det här. Jag tycker om att roa och att det inte är så förutsägbart, att vad som helst kan hända. Det är samtidigt lite läskigt, men jag gillar det. Det krävs lite mod!

Vad är det bästa med improvisationsteater?

– Det är nog att det går att använda till så mycket. Förutom att det är nyttigt och gött att skratta så kan man lära sig bli bättre på att vara lyhörd och samarbeta. Bli mer spontan och kreativ. Men bäst är skrattet, säger Bitte – med ett skratt.

Powered by Labrador CMS