Konsult Fredrik Hedström och Jimmy Wilhelmsson vd och ägare av Elektriker'n i Dingtuna. Till höger företagets honung, producerad av deras alldeles egna bisamhälle. Foto: Helena Andersson

Miljön i fokus för prisade Elektriker'n

Elinstallationsföretaget Elektriker’n är inte vilket elföretag som helst. Dingtunaföretaget har med tiden börjat specialisera sig på elbilsladdning och solcellsinstallationer och har ett miljötänk utöver det vanliga.

Publicerad

År 2002 startade Jimmy Wilhelmsson företaget som ett traditionellt enmansföretag inom elinstallation, för att nu ha nio anställda med siktet mot att expandera. Han berättar att han har varit entreprenör i hela sitt liv och att han redan från barnsben köpt och sålt saker, jobbat mycket och jobbat jämt.

– Möjligheten att starta en egen elfirma kom efter att jag jobbat i fyra år på elfirman Elis, från början så jobbade jag ihop med dem i min egen firma. Sen växte kundstocken och jag började anställa folk, och på den vägen är det.

Elektriker’n har alltid jobbat med ny teknik och tyckt att det är kul att ligga i framkant vilket resulterade i att de 2012 fick möjligheten att installera norra Europas första snabbladdning till elbilar.

– Och under 2012 byggde vi även våra första solcellsanläggningar.

Jimmy Wilhelmsson säger att intresset för att hjälpa kunder att spara på sitt energianvändande även spiller över på elbilsladdning och solcellsanvändning så att det nu är nästan det enda de gör.

Även som företag tänks det på energi- och hållbarhetsfrågor. Förutom att man installerat bergvärme i lokalerna är de nästan självförsörjande på el via sin egen solcellsanläggning och de flesta servicebilarna är helt eldrivna. Man har även laddplatser för elbilar vid fastigheten.

– Det känns skönt att göra något som är bra både för miljön och för plånboken, vi vill

föregå med gott exempel. Ska vi jobba med solceller så måste vi väl ha solceller själva? Och ska vi propagera och prata gott om elbilar så måste vi väl faktiskt förstå själva hur de funkar.

Och bina, det bara blev – företaget har nämligen en egen bikupa!

– Vi tyckte att det var kul och ett sätt att visa upp att vi gör något för miljön och närmiljön här i Dingtuna, och så får vi egen honung också, säger Jimmy.

Tidigare, innan coronan, arrangerade man flera mässor i Dingtuna.

– Det började med en mat- och hantverksmässa där det kanske var entreprenörsandan som gjorde att jag blev intresserad när jag blev tillfrågad. Mässan blev jättebra och omtyckt och fortsatte fram till förra året, då det av naturliga orsaker inte blev någon mässa.

För att göra något mer av mässan, än en dag med mat och hantverk, bestämde Jimmy sig för att göra lite reklam för elbilar samma helg och fick snabbt med sig några bilförsäljare.

– Elfordonets dag blev en riktig framgång med cirka 2 500 besökare och tanken är att fortsätta med mässan när pandemin är över. Jätteomtyckta dagar båda två.

För en tid sen anlitade Jimmy Wilhelmsson Fredrik Hedström som konsult för att hjälpa företaget med strategifrågor.

Efter att ha jobbat ett tag i företaget insåg Fredrik att som så många små företag gjorde man mycket bra för miljön, men man hann inte berätta om det. Av den anledningen så beslutade han sig för att nominera Elektriker’n i Dingtuna till Västmanlands miljö- och klimatpris 2020.

Det blev en fullträff.

– Det är jättehäftigt att vi vann. Och det över ganska stora aktörer i finalen. Att juryn faktiskt valde ut ”lilla oss”, säger Jimmy.

Priset har fört med sig att man vill stå upp för dessa värden så de startade ett

verksamhetsutvecklingsarbete kopplat till miljöfrågan.

Fredrik Hedström berättar att de till exempel har börjat plastbanta.

– Vi har även tagit bort pappmuggarna till det kaffe man alltid får hos våra leverantörer och sett till att alla har kaffetermosar istället. Vi har tygkassar och handlar i istället för plastpåsar och vi har sett över vår lagerhållning och ordningen i bilarna, vilket ger mindre svinn och färre onödiga resor.

En framtidsvision Jimmy har är att eldrivna fordon ska kunna användas när de behöver hjälp med grävarbeten för att installerar sina laddstolpar.

– Vi behöver ofta använda grävmaskinister, markentreprenader, för att gräva för kablar i marken och där skulle det göra jättegott i mitt hjärta om vi skulle kunna få eldrivna maskiner som gjorde jobbet.

Som grädde på moset vann man även Kraftpojkarnas pris KP Award för Årets laddplats 2020.

– Vår laddplats, som vi byggt i samarbete med Mälarenergi på Önsta-Gryta utsågs till Sveriges bäst byggda projekterade laddplats.

Målsättningen är att bli ännu bättre på miljöarbete.

– Nu har vi beslutat att vi ska köpa återanvänd elektronik, som telefoner. Vi försöker se över verksamheten där det i nuläget går att göra cirkulära val då vi tror på dessa frågor. Vi tror att vi på lång sikt kommer att få kundernas förtroende och även tjäna pengar på vår satsning, säger de.

Elektrikerns honung producerad av deras alldeles egna bisamhälle. Foto: Helena Andersson
Förutom att man installerat bergvärme i lokalerna är de nästan självförsörjande på el via sin egen solcellsanläggning. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS