Nytt styre. Mikael Andersson Elfgren (M), Malin Gabrielsson (KD) och Lina Eriksson (L). Foto: Avig Kazanchian och Pressbild

M, L, KD tar över regionen – med stöd från SD

Det blir maktskifte i Region Västmanland. Detta efter att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kommit överens om ett samarbete – med stöd av Sverigedemokraterna.

Publicerad

I ett pressmeddelande skriver de tre partierna att de kommer att ingå i en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Vad innebär en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna?

– Det handlar om platser i styrelser och nämnder som ger majoritet för maktskifte, berättar Lina Eriksson (L) för Västerås Tidning.

Hur känns det att ha presenterat beskedet att det blir ett maktskifte i Region Västmanland?

– Jag tycker det känns spännande, roligt och viktigt. Region Västmanland behöver ett stabilt ledarskap. Det kommer vi kunna leverera, säger Malin Gabrielsson (KD).

Hennes samarbetspartners Mikael Andersson Elfgren (M) och Lina Eriksson (L) ser också fram emot att 12 år av Socialdemokratiskt styre i Region Västmanland bryts.

– Det känns bra trots att vi går in i svåra ekonomiska tider med en väntande lågkonjunktur, det ställer krav på ett ledarskap som kan prioritera men också på reformer som kan få ordning på Västmanland. Det kan vi leverera i detta samarbete, säger Mikael Andersson Elfgren.

– Det nya styret kommer att ge kraft åt utvecklingen av hälso- och sjukvården! Det känns bra att presentera att M, KD, L är överens om breda reformer som leder regionen framåt, säger Lina Eriksson.

Kan du ge exempel på vilken typ av reformer ni vill genomföra?

– Fler blir äldre och fler lever med kroniska sjukdomar. Det ställer krav på hälso- och sjukvården. Vi kommer att möta det ökade behovet med våra förslag, säger Lina Eriksson.

– Vi tänker genomföra reformer för att korta vårdköerna, öka valfriheten för patienterna och minska administrationen inom regionen. Vi kommer under de närmaste dagarna presentera ett reformpaket, säger Mikael Andersson Elfgren.

Liberalerna har under den gångna mandatperioden styrt Region Västmanland tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Var det en självklar konstellation med M, KD och L?

– Liberalerna har förhandlat med flera partier, men landat i att ett M, KD, L styre ger oss bäst förutsättningar att driva igenom så mycket liberal politik som möjligt, säger Lina Eriksson (L).

– Eftersom KD på det nationella planet gått till val på en liknande konstellation så var det självklart, men det var inte självklart att vi skulle lyckas förhandla oss till samsyn lokalt här i Region Västmanland, säger Malin Gabrielsson (KD).

Hur vill ni styra Region Västmanland?

– Det tre partierna M, KD och L har samsyn i många stora frågor. Vi kommer söka stöd för många av våra förslag hos andra partier. För mig är det viktigt att lyssna in personalen, säger Kristdemokraternas Malin Gabrielsson.

Powered by Labrador CMS