
Kratta, blåsa, spara, kompostera, slänga?
Hösten är här på allvar och för många betyder det att trädgården svämmar över av höstlöv. Men misströsta inte, det finns oanade möjligheter för löven som hamnar på marken.
Hösten är här på allvar och för många betyder det att trädgården svämmar över av höstlöv. Men misströsta inte, det finns oanade möjligheter för löven som hamnar på marken.
Trädens löv i alla möjliga färger hör hösten till, och är för många en källa till glädje. Men sen hamnar löven på marken och det kan bli ett evigt krattade eller blåsande för att få bort dem från trädgården.
Men det finns oanade användningsområden för löven, det berättar Elisabeth Håkansson som är trädgårdsmästare på Vallby friluftsmuseum i Västerås.
– Det här kanske är en självklarhet men man kan blåsa eller kratta in dem under buskarna om man har sådana trädgården. Man kan även lägga löven i rabatten, de fungerar både som jordförbättring men också som ett skydd på vintern. Vi har inte alltid snötäckta vintrar här så då är det bra om man lägger löv ovanpå till exempel perenner, för då skyddar det mot vinterkylan, säger hon.
Om man har mycket löv som ligger på gräsmattan och man har den möjligheten kan det också vara ett bra tips att köra över löven med gräsklipparen.
– Så försöker vi göra här på museet. Sen får maskarna och andra småkryp ta hand om det, så slipper man ju göra det själv. Det fungerar som växtnäring till gräsmattan. Man får tänka lite på hur mycket löv det är bara så det inte blir som en geggamoja som lägger sig ovanpå som ett lock.
Man kan även lägga de löv man kört över med gräsklipparen i komposten, för då bryts de ner snabbare. Det går såklart även bra att lägga löven som de är direkt i komposten.
– Vi har komposter med bara löv i här på Vallby friluftsmuseum. Det tar några år för löven innan de bryts ner men sen blir det en väldigt mullrik jord av det hela som är bra att använda som så-jord till exempel.