Prison Island är ett upplevesecenter, där man i grupp tävlar mot varandra i flera olika så kallade celler.

Kluriga upplevelser på export: Prison Island sprids världen över

Prison Island är ett företag olikt många andra. Inspirerade av Fångarna på Fortet, erbjuder de äventyr och tävlingar som testar deltagarnas alla sinnen. De började resan i Västerås och har idag 55 upplevelsecenter världen över. Nyligen vann de även Årets Företagare på Guldstänk.

Publicerad

De flesta Prison Island finns i Europa men vi hoppas kunna etablera oss på andra platser också

Det var för 18 år sedan som Anders Jackson och Lasse Bergman grundade Prison Island, som då hette Arosfortet i Västerås. År 2013 bytte de inriktning och bestämde sig för att satsa på franchaise. Då bytte de namn till Prison Island. Konceptet var i princip det samma men nu kunde företaget enkelt etablera sig på flera andra platser än Västerås, vilket de också gjorde.

– Starten var ganska tuff och det tog många år innan vi kunde leva på det här fullt ut. Vi trodde dock starkt på idén. Från början växte den fram när vi hade ett Fångarna på Fortet-tema med lekar på en kräftskiva, som var väldigt uppskattat av de som var med, säger Anders Jackson.

Idag finns Prison Island på många platser utanför Västerås och de fortsätter att växa. De finns på totalt 55 platser världen över.

Prison Island är ett upplevesecenter, där man i grupp tävlar mot varandra i flera olika så kallade celler. Cellerna är rum med olika utmaningar, som testar deltagarnas fysik, tankeförmåga och deras förmåga att samarbeta. Man kan välja vilka rum man vill tävla i och desto bättre man hanterar en utmaning, desto mer poäng får man. Den som har mest poäng när tiden är slut vinner.

– Vi har en stor variation på cellerna, så det finns något som alla är bra på. Vissa kör många olika celler medan andra satsar på att köra om några få för att få bättre poäng. Beroende på vilket Prison Island man besöker så kan det också finnas andra aktiviteter där. I Västerås finns det även Laser Game och vissa har exempelvis bowling, säger Anders Jackson.

Idag finns Prison Island på många platser utanför Västerås och de fortsätter att växa. De finns på totalt 55 platser världen över, varav de flesta är i Europa och 13 av dessa är i Sverige. Från huvudkontoret jobbar man med att utveckla cellerna och komma på flera utmaningar och tar ofta hjälp och idéer av franchisetagarna.

– Det är jättekul att vi vuxit så mycket och att många valt att bli franchisetagare och satsat på det här, både i Sverige och i utlandet. Vi finns i bland annat Finland, Norge, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckien och Förenade Arabemiraten. De flesta Prison Island finns i Europa men vi hoppas kunna etablera oss på andra platser också och vi kommer snart att öppna i USA, säger Anders Jackson.

Cellerna är rum med olika utmaningar, som testar deltagarnas fysik, tankeförmåga och deras förmåga att samarbeta.

Förutom att företaget vuxit så stort under de senaste åren har de också vunnit ett par priser. I år vann Anders Jackson och Lasse Bergman Årets Företagare på Guldstänk. De vann även pris på EY, för Bästa Internationella Tillväxt.

– Vi är otroligt glada och hedrade för dessa priser. Att det skulle gå så bra och att vi skulle vinna det här trodde vi inte när vi startade Arosfortet för många år sedan. Det är ett tecken på att folk uppskattar det vi gör och det ska bli otroligt roligt att fortsätta med det här i framtiden, säger Anders Jackson.

Anders Jackson och Lasse Bergman prisades som årets företagare vid guldstänk i våras. Foto: FOTOGRAF HENRIK MILL

Årets Företagare: Anders Jackson och Lasse Bergman/ Prison Island

Motivering: När Anders Jackson och Lasse Bergman startade Prison Island för 18 år sedan anade de inte att deras företag skulle växa till en internationell kedja – idag en av Europas ledande inom indoor adventure och som nu etableras över hela världen. Under Anders och Lasses ledarskap visar Prison Island att en stark idé kan fängsla hela den globala upplevelseindustrin.

Powered by Labrador CMS