Dansk dynamit. Blond Bass. Foto: Sofie Barfoed

Högklassig jazzhöst att vänta

Jazzhösten är här med en ljudlig knall. Den brakade loss i tisdags med en pangföreställning signerad Stockholm Swing All Stars. – En riktig höjdarkväll, och vi fortsätter högklassigt under hela hösten, utlovar Jazzens Vänners ordförande och eldsjäl Claes Tillander.

Publicerad

Det är många etablerade musiker blandat med en del yngre, färska förmågo

Det är ett mixat program som Jazzens Vänner presenterar under tisdagarna i konserthusets lilla sal i höst och vinter med epilogen på luciadagen.

– Det är många etablerade musiker blandat med en del yngre, färska förmågor. Det blir också många helt nya ansikten för Västeråspubliken, säger Claes Tillander.

Är du nöjd med programmet?

– Jag tycker det är jäkligt bra! Högklassigt. Och med den starten vi fick i tisdags med en stor närvarande publik och väldiga ovationer är jag optimist inför fortsättningen.

Jazztrumpetaren Erik Palmberg står närmast på programmet och gästar konserthuset nu på tisdag med sin sextett. Här under en spelning i Lundby kyrka i augusti. Foto: Claes Tillander

Annars märker han fortfarande av en viss återhållsamhet vad gäller konsertbesöken.

– Många har väl inte riktigt kommit över pandemiångesten än, den finns i viss mån kvar. Men jag tror att det sakteliga kommer att försvinna och återgå till det normala igen. Jag är optimistisk, som sagt.

Han har också en annan förhoppning:

– Jag hoppas att nya människor kan upptäcka jazzen och närvara vid konserterna. Vi har fått ett större antal nya medlemmar i föreningen, det är kul. Och det är inte bara gamlingar!

Ung sångerska. Johanna Pettersson. Foto: Elvira Glänte
Jazzens Vänners ordförande Claes Tillander ser fram emot en spännande jazzhöst. Foto: Västerås Tidning/Arkiv

Claes Tillander om höstens spelningar:

4 oktober: Erik Palmberg sextett

Erik Palmberg är en av de mest intressanta nya yngre skandinaviska jazztrumpetarna idag. Han släppte nyligen sitt första album i eget namn, ”In Between”, och den har överösts med fina recensioner såväl här i Sverige som internationellt.

18 oktober, Blonde Bass

En av höstens riktiga höjdare – en mycket udda fågel i jazzskogen. Tre danska tjejer som alla spelar på varsin kontrabas och dessutom sjunger trestämmigt och bjuder på sig själva. Det här blir första gången de uppträder ihop på svensk mark, chansen finns även att se trion i Sala dagen innan.

25 oktober, Tomas Janzon trio

En ny bekantskap för västeråsarna. Han är gitarrist och etablerad och bosatt i USA sedan många år, en verkligt bra kille även om han här lite mer okänd i Sverige.

8 november, Johanna Pettersson kvartett

Johanna är en veritabel nykomling. En ung sångerska med mycket Ella Fitzgerald i sig. Nu har hon med sig en trio som gör denna kvartett sammantaget högklassig.

22 november, Svante Söderqvist trio

En kul grej med Svante är att han är både basist och cellist. Han är klassiskt skolad, så det lite kammarjazz kan man säga.

13 december, Hannah Svensson kvartett med Klas Lindquist

Hannah är en av Sveriges bästa jazzsångerska. Med i kvartetten finns altsaxofonisten Klas Lindquist som jag hade förmånen att få tilldela Anders Öhmans-stipendiet i tisdags. Nästan gammal hemmaplan blir det för bandets Salafödde, numera Malmöboende, pianist Sven-Erik ”Svempa” Lundeqvist.

Powered by Labrador CMS