Lungcancer har ett starkt samband med rökning. Foto: Mostphotos

Västmanland har fjärde högst dödlighet i lungcancer i landet

Det är stora skillnader i dödlighet i lungcancer beroende på var i landet du bor. Dödligheten i lungcancer är en tredjedel lägre i Västerbotten än i Skåne, där den är högst i landet. Detta enligt siffror från Socialstyrelsen som justerats för åldersskillnader i länen. Västmanland har fjärde högst dödlighet i landet.

  • Publicerad 18:39, 17 jan 2019

Under de fem senast uppmätta åren, 2013-2017, dog i genomsnitt 38 personer per 100.000 invånare varje år i lungcancer i Sverige.

Motsvarande siffra för Västmanlands del var 41 personer.

Men det är stora skillnader i landet: I Västerbottens län dog i genomsnitt 29 personer per 100.000 invånare och år, under åren 2013-2017. Det är den lägsta noteringen i landet. Siffran för Skåne län, som har den högsta siffran, var 45.

– Ett antagande är skillnaderna beror på rökvanor. Flera län i Norrland har lite lägre andel rökare, säger David Pettersson, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren, som sammanställt siffrorna.

Ungefär 10-15 procent av alla som får lungcancer har aldrig rökt, enligt David Pettersson.

– En majoritet av dem som får lungcancer är rökare, även om man så klart kan få lungcancer utan att röka. Det finns också andra exponeringar som kan öka risken, som asbest och radon.

Även om kopplingen till rökning är tydligt fastställd tar det lång tid att utveckla sjukdomen. Bara sju personer under 45 år dog i lungcancer 2017. Det totala antalet var 3.803.

– De som börjar röka i tonåren syns i dödsstatistiken efter 50-60 år, säger David Pettersson till Nyhetsbyrån Siren.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Lungcancer

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Det går att bli av med sjukdomen om den upptäcks tidigt. Lungcancer är ovanligt före 40 års ålder. De flesta som får sjukdomen är omkring 70 år.

Symtom på lungcancer:

Här är några exempel på symtom. Man kan ha ett eller flera av dem:

Hosta som inte går över. Det kan vara torrhosta eller blodiga upphostningar.

Andfåddhet fast du inte har ansträngt dig.

Pipande eller väsande andning.

Ont i bröstkorgen

Upprepade lunginflammationer.

Andra symtom kan vara att du ofrivilligt går ned i vikt, tappar matlusten eller känner dig ovanligt trött. Symtomen kan komma långsamt och därför kan det dröja innan du uppfattar dem som tecken på att du är sjuk. Symtomen kan också bero på någon annan lungsjukdom.

Källa: 1177 vårdguiden

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING