Rapport från IVO: Brister i coronavården av äldre

Inspektionen för vård och omsorg IVO har under tisdagen släppt en rapport där man granskat vården av äldre under coronapandemin som har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. I granskningen har IVO framför allt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats. IVO har granskat alla regioner och pekar på brister hos samtliga, främst för brister i de individuella medicinska bedömningarna som gjorts. Det gäller även för Region Västmanland.

  • Publicerad 18:24, 24 nov 2020

– Jag vill börja med att säga att det är djupt beklagligt för de patienter och anhöriga som drabbats av de brister som IVO pekar ut och att de har drabbat samhällets mest sköra patientgrupp, säger Mattias Damberg, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör samt områdeschef nära vård vid Region Västmanland i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

– Vi välkomnar IVO:s granskning av pandemin tidiga skede. Sjukvården i hela världen och i Sverige ställdes inför en ny sjukdom som det fanns väldigt lite kunskap om när det gällde smittspridning och fungerande vårdmetoder, och även en brist på skyddsmaterial säger Mattias Damberg.

Region Västmanland menar att de i grunden är nöjda med samarbetet med kommunerna i länet under pandemin och den återkoppling som kommit från kommunerna tyder på att även de är nöjda.

– Vi ska naturligtvis analysera IVO:s beslut mer noggrant och se hur vi kan gå vidare med att hantera de brister som de pekar på. Jag tycker ändå man kan säga att mycket har fungerat, trots det bristfälliga kunskapsläget under våren och tack vare allas fokus på att hantera situationen och inte minst säkra vården av de äldre, säger Mattias Damberg.

IVO lyfter fram brister i läkarmedverkan på tre särskilda boenden i Västmanland.

– Vi kommer specifikt att följa upp de vårdcentraler som ansvarar för just dessa boenden. Vi vet nu att pandemin fortsätter och förväntar oss fortsatta utmaningar i hanteringen av covid-19. I väntan på IVO:s utvärdering, har vi själva sett över vilka åtgärder som vidtagits och effekter av detta, säger Mattias Damberg.

Region Västmanland genomförde i somras en egen kartläggning, i avvaktan på IVO:s granskningsresultat, för att se vilka lärdomar som direkt kunde appliceras redan under hösten i den fortsatta covid-hanteringen.

– Vi såg saker som kunde förbättras redan då och valde att vidta åtgärder. Vår instruktion från i mars om att göra individuella medicinska bedömningar har inte fullt ut följts på en del vårdcentraler och det är mycket beklagligt att vissa patienter inte fått det. Det är något som vi nu kommer att följa upp, avslutar Mattias Damberg.

Bättre rustade framåt

Tillsammans med kommunerna fortsätter Region Västmanland det gemensamma arbetet med förhindra smittspridning inom kommunala boenden. Förutsättningarna att hantera covid-19 inom SÄBO och korttidsboenden är annorlunda nu än vid pandemins början då det nu finns bättre kunskap om sjukdomen, bättre tillgång till skyddsutrustning och utbyggda rutiner för provtagning.

Region Västmanland kommer att svara på IVO:s beslut parallellt som det sedan tidigare pågår en egen utvidgad granskning av samtliga dödsfall i covid-19 i regionen. Resultaten kommuniceras när den granskningen är klar.

IVO:s kritik i Västmanland

• Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Äldre som bor på särskilt boende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk i inledningen av covid-19 pandemin för äldre som bor på särskilt boende.

• Det går inte att följa vården och behandlingen till äldre som bor på särskilt boende som haft misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 pga. brister i primärvårdens patientjournaler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING