Emil Arnlund, Karin Arvelius, Åsa Wallinder och Antonio Cichetti säger att fet viktigaste är att man hittar den glädje i träningen som de själva känner. Foto: Helena Andersson

Ambitionsgruppen siktar mot toppen i skidspåren

Längdåkning är ett supereffektivt sätt att träna hela kroppen. De flesta av kroppens muskler får arbeta, kaloriförbrukningen blir hög. Uthålligheten, och därmed konditionen ökar av belastningen på hjärta och lungor.

Publicerad

Västerås Tidning träffade Västerås Skidklubbs Ambitionsgrupp där Emil Arnlund 44 år, Karin Arvelius 44, Åsa Wallinder 41 och Antonio Cicchetti 42 år ingår.

Ambitionsgruppens målsättning är enligt Västerås Skidklubb att hålla sig i toppen i respektive åldersklass i regionala långlopp samt bland de bästa från regionen i nationella långlopp.

Emil Arnlund berättar att gruppen startades för cirka sju-åtta år sen för medlemmar i klubben som har lite högre ambitioner. Fördelarna för åkarna är även att klubben sponsrar med lite tävlingsbidrag.

– Men det är även ett sätt för klubben att ge ungdomarna i klubben några att se upp till, säger Åsa Wallinder, även om vi är lite överåriga så ser de att de kan bli något inom skidåkningen.

Var och en av deltagarna i Ambitionsgruppen har sina egna individuellt uppsatta mål.

Antonio Cicchettis mål är att förbättra startplatsen på Vasaloppet där cirka 15 000 åkare ställer upp, drömmen är att få starta i Elitledet.

– Det innebär att jag siktar på att få starta bland de 150 första åkarna, säger han. Just nu är jag ganska långt ifrån och ligger ungefär på plats 320. Vilket innebär att jag behöver åka cirka tio minuter snabbare.

Karin siktar på att starta bland top 50 i Tjejvasan.

– Hittills är det bästa resultatet 52:a, det är ju alltid roligt att förbättra sig.

Emil säger att han haft ett blygsamt mål, att starta bland de 500 första i Vasaloppet. Men han har skruvat upp ambitionerna och siktar nu på att ta sig in bland de första 350 startande.

– Jag hoppas att det håller, säger han.

För Åsas del är det också en topp 50-placering i Tjejvasan som hägrar.

– Jag har varit på 71:a plats tidigare så det känns inte som ett orealistiskt mål. Om jag siktar högre så måste jag lägga in en högre träningsmängd, det är orimligt att tro att man kan öka sin träningsmängd markant, men om jag tränar lite mer så är det realistiskt att jag kan nå mitt mål.

Alla är ense om att det inte är bra att sätta för höga mål utan att man vill ha möjlighet att faktiskt nå målen.

– Annars är det lätt att man tappar motivationen, säger Karin.

För att kvalificera sig till Vasaloppet finns det ganska många seedningslopp inom en tio-mils radie, varav Engelbrektsloppet är ett av de bästa.

– Men då krävs förstås att det finns snö, skrattar de, och fortsätter: Det är snön som ofta sätter käppar i hjulet för oss.

– Förut var december en vintermånad, men det är det inte idag, säger Åsa.

När det inte finns snö så aktiverar sig gruppen till exempel med styrka på gymmet, de står och nöter i stakmaskiner, löptränar och går även stavgång upp för backar. Men att åka till ställen lite längre upp i landet med snö för att få mängdträning är också ett alternativ.

– Cykeltrainer är bra och även MTB vilket funkar om man är villig att grisa ned sig, säger Emil.

När det gäller längdskidåkning för en motionär som kanske tänker sig att åka något långlopp säger gruppen att det viktigaste är att man hittar den glädje i träningen som de själva känner, och sen att man börjar träna i tid.

– Bestäm gärna redan under sommaren att du vill träna inför ett lopp. Det största målet är inte själva loppet utan att se det som att man ska förbättra sin livsstil. Man behöver inte sikta på tio timmar i veckan, två pass kanske räcker, säger Åsa.

– Och blir det snö, se till att träna mängd säger Emil.

Som nybörjare tycker de att om man ska få en bekväm resa till exempel under Vasaloppet så kan det vara en bra idé att vända sig till ett företag som erbjuder skidlektioner för att lära sig den rätta tekniken. Man kan även hyra utrustning för att se vad som passar innan man köper.

– Var ärlig med dig själv, man behöver kanske inte proffsskidor om man är motionär, säger Karin.

Avslutningsvis säger gruppen att man inte ska klä sig för varmt vilket många motionärer gör.

– Man får frysa de första 5-10 minuterna sen blir man varm.

Ambitionsgruppen ska:

► Motivera och inspirera den seriösa seniorskidåkaren.

► Vara en inspirationskälla för övriga medlemmar.

► Vara förebild och inspiratör för våra ungdomar och juniorer samt att bli ett naturligt nästa steg vid övergång från junior till senior.

► Synliggöra klubben och dess sponsorer vid tävlingar och i lokala medier.

Powered by Labrador CMS