Emil Arnlund, Karin Arvelius, Åsa Wallinder och Antonio Cichetti säger att fet viktigaste är att man hittar den glädje i träningen som de själva känner. Foto: Helena Andersson

Ambitionsgruppen siktar mot toppen i skidspåren

Längdåkning är ett supereffektivt sätt att träna hela kroppen. De flesta av kroppens muskler får arbeta, kaloriförbrukningen blir hög. Uthålligheten, och därmed konditionen ökar av belastningen på hjärta och lungor.

  • Publicerad 09:45, 19 jan 2020

Västerås Tidning träffade Västerås Skidklubbs Ambitionsgrupp där Emil Arnlund 44 år, Karin Arvelius 44, Åsa Wallinder 41 och Antonio Cicchetti 42 år ingår.

Ambitionsgruppens målsättning är enligt Västerås Skidklubb att hålla sig i toppen i respektive åldersklass i regionala långlopp samt bland de bästa från regionen i nationella långlopp.

Emil Arnlund berättar att gruppen startades för cirka sju-åtta år sen för medlemmar i klubben som har lite högre ambitioner. Fördelarna för åkarna är även att klubben sponsrar med lite tävlingsbidrag.

– Men det är även ett sätt för klubben att ge ungdomarna i klubben några att se upp till, säger Åsa Wallinder, även om vi är lite överåriga så ser de att de kan bli något inom skidåkningen.

Var och en av deltagarna i Ambitionsgruppen har sina egna individuellt uppsatta mål.

Antonio Cicchettis mål är att förbättra startplatsen på Vasaloppet där cirka 15 000 åkare ställer upp, drömmen är att få starta i Elitledet.

– Det innebär att jag siktar på att få starta bland de 150 första åkarna, säger han. Just nu är jag ganska långt ifrån och ligger ungefär på plats 320. Vilket innebär att jag behöver åka cirka tio minuter snabbare.

Karin siktar på att starta bland top 50 i Tjejvasan.

– Hittills är det bästa resultatet 52:a, det är ju alltid roligt att förbättra sig.

Emil säger att han haft ett blygsamt mål, att starta bland de 500 första i Vasaloppet. Men han har skruvat upp ambitionerna och siktar nu på att ta sig in bland de första 350 startande.

– Jag hoppas att det håller, säger han.

För Åsas del är det också en topp 50-placering i Tjejvasan som hägrar.

– Jag har varit på 71:a plats tidigare så det känns inte som ett orealistiskt mål. Om jag siktar högre så måste jag lägga in en högre träningsmängd, det är orimligt att tro att man kan öka sin träningsmängd markant, men om jag tränar lite mer så är det realistiskt att jag kan nå mitt mål.

Alla är ense om att det inte är bra att sätta för höga mål utan att man vill ha möjlighet att faktiskt nå målen.

– Annars är det lätt att man tappar motivationen, säger Karin.

För att kvalificera sig till Vasaloppet finns det ganska många seedningslopp inom en tio-mils radie, varav Engelbrektsloppet är ett av de bästa.

– Men då krävs förstås att det finns snö, skrattar de, och fortsätter: Det är snön som ofta sätter käppar i hjulet för oss.

– Förut var december en vintermånad, men det är det inte idag, säger Åsa.

När det inte finns snö så aktiverar sig gruppen till exempel med styrka på gymmet, de står och nöter i stakmaskiner, löptränar och går även stavgång upp för backar. Men att åka till ställen lite längre upp i landet med snö för att få mängdträning är också ett alternativ.

– Cykeltrainer är bra och även MTB vilket funkar om man är villig att grisa ned sig, säger Emil.

När det gäller längdskidåkning för en motionär som kanske tänker sig att åka något långlopp säger gruppen att det viktigaste är att man hittar den glädje i träningen som de själva känner, och sen att man börjar träna i tid.

– Bestäm gärna redan under sommaren att du vill träna inför ett lopp. Det största målet är inte själva loppet utan att se det som att man ska förbättra sin livsstil. Man behöver inte sikta på tio timmar i veckan, två pass kanske räcker, säger Åsa.

– Och blir det snö, se till att träna mängd säger Emil.

Som nybörjare tycker de att om man ska få en bekväm resa till exempel under Vasaloppet så kan det vara en bra idé att vända sig till ett företag som erbjuder skidlektioner för att lära sig den rätta tekniken. Man kan även hyra utrustning för att se vad som passar innan man köper.

– Var ärlig med dig själv, man behöver kanske inte proffsskidor om man är motionär, säger Karin.

Avslutningsvis säger gruppen att man inte ska klä sig för varmt vilket många motionärer gör.

– Man får frysa de första 5-10 minuterna sen blir man varm.

Ambitionsgruppen ska:

► Motivera och inspirera den seriösa seniorskidåkaren.

► Vara en inspirationskälla för övriga medlemmar.

► Vara förebild och inspiratör för våra ungdomar och juniorer samt att bli ett naturligt nästa steg vid övergång från junior till senior.

► Synliggöra klubben och dess sponsorer vid tävlingar och i lokala medier.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

Sätra Brunn: ”Här kan vi kan erbjuda vistelser utan trängsel”

Den välbekanta anläggningen Sätra Brunn Spa och konferens har vidtagit ett antal åtgärder för att följa rådande rekommendationer från myndigheterna för att skapa konferensmöjligheter för säkrare...måndag 23/3 10:01

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING