Författare. Annika Billberg har skrivit Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En virrig pirrig vår, som utspelar sig i Hallstahammar. Foto: Lena Larsson

Ny barnbok utspelar sig i Hallstahammar

Barnboken Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En virrig pirrig vår utspelar sig i Hallstahammar. Författaren Annika Billberg har inspirerats av berättelser hennes farfar berättade för henne som barn.

  • Publicerad 10:24, 2 apr 2019

Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En virrig pirrig vår är en spännande och fantasifull sagobok om Lisa och hennes vänner för barn i åldern 6–9 år. Det är en fristående fortsättning på En sagolik sommar och Ett zurrigt höstlov. Boken ges ut på Hoi Förlag.

Författaren Annika Billbergs pappa är uppvuxen i Hallstahammar. Under sin uppväxt besökte hon och familjen regelbundet farmor och farfar i huset på Tegelbruksvägen på orten. Farfar läste inte mycket böcker men han var väldigt duktig på att berätta historier och det var han som berättade om Lisa och hennes vänner Tutte Brödsmula och Kalle Humla.

– Farfar berättade om de här figurerna för mig och min syster. Att skriva ner och göra en historia av det blev mitt sätt att förverkliga en dröm och samtidigt låta farfars historier få ett eget liv, säger Annika Billberg, i ett pressmeddelande från förlaget.

– Genom sin vänskap med den lilla flickan Tutte och den ovanligt stora humlan Kalle, som bor i huset på Tegelbruksvägen, får Lisa möjlighet att ge utlopp för sina fantasier utan att någon vuxen ifrågasätter vad som är sant. Hon lär sig att vänskap handlar om att vara där för dem man tycker om, men också att en riktig vän alltid ställer upp om man får problem, säger Annika.

I böckerna har Annika döpt om Hallstahammar till Vikhammar, men en del miljöer känns igen, som exempelvis huset på Tegelbruksvägen, skogen bakom och de närmaste omgivningarna. Men där finns också ån, forsen samt Brukshotellet.

I denna tredje bok går Lisa i första klass. När det är dags för påsklov åker hon med sin storebror Lukas till farmor och farfar. Hon längtar efter att få träffa sina små vänner Tutte Brödsmula och Kalle Humla – Tutte Brödsmula som är så liten att hon är mindre än en tändsticka och bor i farfars skrivbordslåda, och Kalle Humla som är en stor, rund humla som röker pipa och har hatt.

Påsklovet visar sig bli ett hisnande äventyr när farbror Hennings stora hemlighet i godisaffären riskerar att avslöjas. Lisa och hennes små vänner gör så klart allt de kan för att stoppa det, vilket bland annat innebär att smyga på arga tanten Agda och hennes läskiga katt Mister French. Ibland måste man faktiskt göra svåra saker för att stå upp för sig själv och sina vänner.

– Böckerna om Tutte Brödsmula och Kalle Humla handlar om att våga tro på det man ser och hör, och att det som först verkar vara fantasier kanske faktiskt är på riktigt. Och om man tillåter sig att tro så kan man få uppleva de allra mest spännande äventyren, säger Annika Billberg.

Annika Billberg är född 1975 i Östersund, uppvuxen i Jönköping men bor numera i Enebyberg i Stockholm. Hon är ekonom med en magisterexamen i företagsekonomi och har jobbat som kommunikations- och marknadsdirektör i mer än 15 år.

Illustrationerna i boken är precis som tidigare skapade av Jeanette Friman.

Ny bok. Omslag till boken.

Fakta om boken

Bok: Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En virrig pirrig vår

Författare: Annika Billberg

Förlag: Hoi Förlag

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING