Sofi Flink tog på fredagskvällen sin femte Finnkampsseger och bidrog därmed till att det svenska damlaget leder efter den första dagens tävlande. Foto: SVT Play

Flink fixade femte Finnkampssegern

Trots att resultatet var långt ifrån årsbästa blev det en segerfylld fredagskväll för Sofi Flink i Tammerfors. Spjutkasterskan från Hallstahammar höll samtliga finskor bakom sig och kunde fira karriärens femte Finnkampsseger.

Publicerad

Det kan bli långt sa Flink till Västerås Tidning inför kvällens spjuttävling, hennes sjätte finnkamp i karriären.

De riktigt långa längderna uteblev dock – men det blev en otroligt jämn serie med tre kast över 56 meter och samtliga samlade inom 1,5 meter.

Och det räckte till seger, den andra i rad för Flink som därmed försvarade segern från Stockholms stadion i fjol.

Flink laddad inför Finnkampen ikväll: ”Kan bli långt”

Främsta utmanaren, finska EM-tolvan Jenni Kangas, tog ledningen i första omgången med ett kast på 56,54 m.

Men Flink kontrade och övertog ledningen i den tredje omgången med ett kast som mätte 56,85. Det blev också segerresultatet.

”Sjupoängaren” bidrog till att Sverige vann grenen med 12–10 och därmed vände på siffrorna från kalkylen i den så kallade papperskampen på förhand som talade för finsk 12–10-seger.

Det gjorde också att de svenska damerna något överraskande har en åttapoängsledning halvvägs in i landskampen, även det bättre än kalkylen.

I morgon ger sig även Västerås friidrottsklubbs andra representant Malin Marmbrandt in i Finnkampsleken. SM-silvermedaljören tävlar i längdhoppet.

Liksom klubbens två deltagare i ungdomskampen. Det är Elsa Wallenius på 3 000 meter och släggkastaren Jennifer Andersson.

Flinks Finnkampsfacit: fem segrar av sex möjliga

Årets prestigefyllda landskamp mellan Sverige och Finland är Sofi Flinks sjätte. Hon har bara missat segern vid ett tillfälle. Triumfen i Tammerfors på fredagskvällen var hennes femte.

2012 – seger

2013 – seger

2014 – seger

2015 – ej med (skadad)

2016 – femma

2017 – seger

2018 – seger

Powered by Labrador CMS