Sofi Flink var tillbaka på den internationella friidrottsscenen i år. Vid EM i Berlin nådde hon finalen och en tiondeplats. I dag är det Finnkampen på finsk mark som gäller – och chans på femte segern. ”Det kan bli jäkligt långt ikväll”, säger Flink till Västerås Tidning inför den prestigefyllda landskampen. Foto: Privat

Flink laddad inför Finnkampen ikväll: ”Kan bli långt”

EM-final, SM-guld och äntligen över 60 meter igen. Ikväll hoppas Sofi Flink sätta finskorna på plats och kröna sin fina spjutsäsong med en seger i Finnkampen. – Det vore härligt, säger Flink till Västerås Tidning från Tammerfors.

  • Publicerad 13:45, 31 aug 2018

Dags igen för idrottsklassikern som sedan starten 1925 har vibrerat av hatkärlek och odödliga uppgörelser.

Strax före klockan 20.00 ikväll svensk tid kliver Sofi Flink rätt in i lejonets kula på ett fullsatt Tammerfors stadion.

Hon gör det som färsk SM-vinnare och med en säsong i ryggen där hon börjat närma sig sitt svenska rekord på 61,96 meter från 2013 igen.

Västerås Tidning fick en pratstund med 23-åringen från Hallstahammar just efter det avslutade svenska lagmötet vid lunchtid på fredagen.

Hur är känslan inför kvällen?

– Rätt så bra tycker jag. Jag har inte känt mig i någon jättebra form under de veckor som gått efter EM. Det blir lite av en urladdning, både fysiskt och mentalt, efter ett stort mästerskap och jag hade gärna tagit det lite lugnt efter EM istället för att tävla, säger Sofi Flink.

Men hon känner att formen är på väg åt rätt håll igen – lagom till säsongens sista och mest prestigefyllda tävling.

– Det känns bättre och bättre. Det kan bli jäkligt långt ikväll, säger Flink förhoppningsfullt.

Men garderar sig i nästa andetag:

– Det är alltid lite vanskligt att säga hur långt det kan bli så här i slutet på säsongen. Man har inte riktigt samma känsla som i början på säsongen. Tekniken har heller inte riktigt funnits där sedan EM.

Ser man till den så kallade papperskampen – baserad på årsbästaresultaten – är de finska spjutdamerna knappa favoriter att ta hem grenen med 12–10.

För Sverige kastar förutom Flink (med sitt årsbästa på 60,59 m), SM-tvåan Carolin Näslund (53,35) och SM-trean Elisabeth Lithell (53,60).

I Finland är längderna jämnare: Saara Lipsanen (56,66), Heidi Nokelainen (57,75), Jenni Kangas (59,96).

– Jag och Jenni har kastat väldigt jämnt i år. Hon var också med på EM, men fick känning i ett knä och jag vet inte riktigt hur hennes form är nu. Nokelainen har ett personbästa som är längre än mitt, så hon kan kasta riktigt långt, säger Flink.

Hur gärna vill du tvåla till finskorna på deras hemmaplan?

– Oj! Det skulle vara härligt.

Sofi Flink har trots sina 23 år gott om finnkampsrutin.

Årets deltagande blir hennes sjätte i den blågula dressen sedan debutsegern som 17-åring 2012.

En pålitlig poängplockare åt det svenska laget har hon sannerligen varit. Enda ”plumpen” är femteplatsen från 2016 i just Tammerfors – annars har hon vunnit de fyra övriga Finnkamper hon har ställt upp i.

Det var också just efter säsongen som avslutades i Tammerfors som Sofi Flink bestämde sig för en förändring för att få bukt med allt skadeelände som hindrat hennes utveckling de senaste säsongerna.

– Jag har alltid tränat som en galning. Men det är ju inte bara de starkaste som vinner, det gäller att träna smart också. Så då bestämde jag mig för att minska träningsdosen och göra det jag tycker är roligt istället.

En sådan sak var till exempel att ta upp handbollen med Hallstahammars SK igen.

– Det har jag fortsätt med, det blir tredje säsongen nu. Det ger mig mycket.

Känns det som att du är tillbaka på allvar i år?

– På ett sätt känns det så i och med första 60-meterskastet sedan 2013 och att jag kom till EM-final. Det är definitivt steg i rätt riktning.

– Men samtidigt kanske jag inte riktigt legat där jag hade önskat längdmässigt. Nu har jag varit stadig nånstans mellan 55 och 57 meter, jag hade gärna sett att det varit ett snäpp högre. Så jag är inte riktigt på de nivåerna jag vill, men på väg.

Samtidigt är hon glad att hon aldrig gav upp under de jobbiga åren.

– Det är ändå sjukt att man fortsätter med tanke på alla gånger man fallit omkull eller blivit helt tömd på energi och inte känt någon ork alls. Så står man ändå här på benen igen.

Drivkraften har alltid varit densamma:

– Jag vill ju verkligen tillbaka till de längderna jag hade 2012–2013.

Hon är laddad inför kvällens säsongsavslutning på Tammerfors stadion.

Vad är det som är så speciellt med Finnkampen?

– Det är svårt att sätta ord på. Det är ju egentligen ingen viktig tävling likt ett mästerskap eller så – ändå är den superviktig. Det är bara så cool stämning mellan alla i laget och alla är så taggade.

Stämningen på läktaren kommer garanterat också att vara hög. Där kommer Flink att ha gott stöd. Bland annat från ditresta klubbkompisar från Västerås FK.

Men även en hel del familjemedlemmar.

– Ja, mamma och pappa är här. Och farbror och kusiner …, säger Flink med ett leende.

Förhoppningsvis bidrar de till att lyfta fram Hallstatjejen till ännu en Finnkampsseger.

Och sätta en härlig punkt på säsongen då Sofi Flink var tillbaka i rampljuset igen.

Flink i aktion senast det begav sig i Tammerfors 2016. Då blev det en blygsam femteplats och alla finskor före sig i resultatlistan. Det tänker hon ändra på i år. Foto: Jonas Bergkvist

Flinks Finnkampsfacit:

Årets prestigefyllda landskamp mellan Sverige och Finland är Sofi Flinks sjätte. Hon har bara missat segern vid ett tillfälle. Vinner hon ikväll i Tammerfors tar hon sin femte seger.

2012 – seger

2013 – seger

2014 – seger

2015 – ej med (skadad)

2016 – femma

2017 – seger

2018 ?

Ytterligare VFK-are med i Finnkampen

Från Västerås friidrottsklubb finns även flitiga Finnkampsdeltagaren Malin Marmbrandt med i det svenska damlaget i längdhoppet. Hon är i toppform och kommer till Tammerfors med ett SM-silver från Eskilstuna förra helgen och hoppas nu vara med och bidra till en svensk trippel.

Friidrottsklubben har även två deltagare med i ungdomskampen, som avgörs på lördag. Det är Elsa Wallenius på 3 000 meter och släggkastaren Jennifer Andersson.

Så sänder SVT från Finnkampen

Fredag 31/8:

17.00-21.00 i SVT Play

17.00-18.00 i SVT1

18.00-21.00 i SVT2

Lördag 1/9:

17.00-21.00 i SVT Play

17.00-17.50 i SVT1

17.50-21.00 i SVT2

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING