Sofi Flink var tillbaka på den internationella friidrottsscenen i år. Vid EM i Berlin nådde hon finalen och en tiondeplats. I dag är det Finnkampen på finsk mark som gäller – och chans på femte segern. ”Det kan bli jäkligt långt ikväll”, säger Flink till Västerås Tidning inför den prestigefyllda landskampen. Foto: Privat

Flink laddad inför Finnkampen ikväll: ”Kan bli långt”

EM-final, SM-guld och äntligen över 60 meter igen. Ikväll hoppas Sofi Flink sätta finskorna på plats och kröna sin fina spjutsäsong med en seger i Finnkampen. – Det vore härligt, säger Flink till Västerås Tidning från Tammerfors.

  • Publicerad 13:45, 31 aug 2018

Dags igen för idrottsklassikern som sedan starten 1925 har vibrerat av hatkärlek och odödliga uppgörelser.

Strax före klockan 20.00 ikväll svensk tid kliver Sofi Flink rätt in i lejonets kula på ett fullsatt Tammerfors stadion.

Hon gör det som färsk SM-vinnare och med en säsong i ryggen där hon börjat närma sig sitt svenska rekord på 61,96 meter från 2013 igen.

Västerås Tidning fick en pratstund med 23-åringen från Hallstahammar just efter det avslutade svenska lagmötet vid lunchtid på fredagen.

Hur är känslan inför kvällen?

– Rätt så bra tycker jag. Jag har inte känt mig i någon jättebra form under de veckor som gått efter EM. Det blir lite av en urladdning, både fysiskt och mentalt, efter ett stort mästerskap och jag hade gärna tagit det lite lugnt efter EM istället för att tävla, säger Sofi Flink.

Men hon känner att formen är på väg åt rätt håll igen – lagom till säsongens sista och mest prestigefyllda tävling.

– Det känns bättre och bättre. Det kan bli jäkligt långt ikväll, säger Flink förhoppningsfullt.

Men garderar sig i nästa andetag:

– Det är alltid lite vanskligt att säga hur långt det kan bli så här i slutet på säsongen. Man har inte riktigt samma känsla som i början på säsongen. Tekniken har heller inte riktigt funnits där sedan EM.

Ser man till den så kallade papperskampen – baserad på årsbästaresultaten – är de finska spjutdamerna knappa favoriter att ta hem grenen med 12–10.

För Sverige kastar förutom Flink (med sitt årsbästa på 60,59 m), SM-tvåan Carolin Näslund (53,35) och SM-trean Elisabeth Lithell (53,60).

I Finland är längderna jämnare: Saara Lipsanen (56,66), Heidi Nokelainen (57,75), Jenni Kangas (59,96).

– Jag och Jenni har kastat väldigt jämnt i år. Hon var också med på EM, men fick känning i ett knä och jag vet inte riktigt hur hennes form är nu. Nokelainen har ett personbästa som är längre än mitt, så hon kan kasta riktigt långt, säger Flink.

Hur gärna vill du tvåla till finskorna på deras hemmaplan?

– Oj! Det skulle vara härligt.

Sofi Flink har trots sina 23 år gott om finnkampsrutin.

Årets deltagande blir hennes sjätte i den blågula dressen sedan debutsegern som 17-åring 2012.

En pålitlig poängplockare åt det svenska laget har hon sannerligen varit. Enda ”plumpen” är femteplatsen från 2016 i just Tammerfors – annars har hon vunnit de fyra övriga Finnkamper hon har ställt upp i.

Det var också just efter säsongen som avslutades i Tammerfors som Sofi Flink bestämde sig för en förändring för att få bukt med allt skadeelände som hindrat hennes utveckling de senaste säsongerna.

– Jag har alltid tränat som en galning. Men det är ju inte bara de starkaste som vinner, det gäller att träna smart också. Så då bestämde jag mig för att minska träningsdosen och göra det jag tycker är roligt istället.

En sådan sak var till exempel att ta upp handbollen med Hallstahammars SK igen.

– Det har jag fortsätt med, det blir tredje säsongen nu. Det ger mig mycket.

Känns det som att du är tillbaka på allvar i år?

– På ett sätt känns det så i och med första 60-meterskastet sedan 2013 och att jag kom till EM-final. Det är definitivt steg i rätt riktning.

– Men samtidigt kanske jag inte riktigt legat där jag hade önskat längdmässigt. Nu har jag varit stadig nånstans mellan 55 och 57 meter, jag hade gärna sett att det varit ett snäpp högre. Så jag är inte riktigt på de nivåerna jag vill, men på väg.

Samtidigt är hon glad att hon aldrig gav upp under de jobbiga åren.

– Det är ändå sjukt att man fortsätter med tanke på alla gånger man fallit omkull eller blivit helt tömd på energi och inte känt någon ork alls. Så står man ändå här på benen igen.

Drivkraften har alltid varit densamma:

– Jag vill ju verkligen tillbaka till de längderna jag hade 2012–2013.

Hon är laddad inför kvällens säsongsavslutning på Tammerfors stadion.

Vad är det som är så speciellt med Finnkampen?

– Det är svårt att sätta ord på. Det är ju egentligen ingen viktig tävling likt ett mästerskap eller så – ändå är den superviktig. Det är bara så cool stämning mellan alla i laget och alla är så taggade.

Stämningen på läktaren kommer garanterat också att vara hög. Där kommer Flink att ha gott stöd. Bland annat från ditresta klubbkompisar från Västerås FK.

Men även en hel del familjemedlemmar.

– Ja, mamma och pappa är här. Och farbror och kusiner …, säger Flink med ett leende.

Förhoppningsvis bidrar de till att lyfta fram Hallstatjejen till ännu en Finnkampsseger.

Och sätta en härlig punkt på säsongen då Sofi Flink var tillbaka i rampljuset igen.

Flink i aktion senast det begav sig i Tammerfors 2016. Då blev det en blygsam femteplats och alla finskor före sig i resultatlistan. Det tänker hon ändra på i år. Foto: Jonas Bergkvist

Flinks Finnkampsfacit:

Årets prestigefyllda landskamp mellan Sverige och Finland är Sofi Flinks sjätte. Hon har bara missat segern vid ett tillfälle. Vinner hon ikväll i Tammerfors tar hon sin femte seger.

2012 – seger

2013 – seger

2014 – seger

2015 – ej med (skadad)

2016 – femma

2017 – seger

2018 ?

Ytterligare VFK-are med i Finnkampen

Från Västerås friidrottsklubb finns även flitiga Finnkampsdeltagaren Malin Marmbrandt med i det svenska damlaget i längdhoppet. Hon är i toppform och kommer till Tammerfors med ett SM-silver från Eskilstuna förra helgen och hoppas nu vara med och bidra till en svensk trippel.

Friidrottsklubben har även två deltagare med i ungdomskampen, som avgörs på lördag. Det är Elsa Wallenius på 3 000 meter och släggkastaren Jennifer Andersson.

Så sänder SVT från Finnkampen

Fredag 31/8:

17.00-21.00 i SVT Play

17.00-18.00 i SVT1

18.00-21.00 i SVT2

Lördag 1/9:

17.00-21.00 i SVT Play

17.00-17.50 i SVT1

17.50-21.00 i SVT2

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING