Vems hjärta smälter inte inför en ullig, gullig hundvalp? Foto: Mostphotos

Tips: Tänk på det här innan du köper hund

Det finns inte så mycket mysigare än en ullig, rultig och gullig hundvalp. Människans bästa vän. Hunden, en familjemedlem som ger så mycket kärlek och som är en trofast kamrat genom livet. Men vad ska man tänka på innan man köper en valp?

Publicerad

Vissa valpar är det smidigt att uppfostra. De blir rumsrena när de bara är några månader, sover hela nätterna och kan vara ensam korta tider redan när de är fyra månader.

Sen finns det andra. Valpar som busar – vilt, bits – hårt, kissar och bajsar överallt trots att de rastats för tio minuter sen och absolut inte vill vara hemma ensamma en enda minut.

Det här är faktorer som man måste räkna med om man tänker sig att bli valpägare – hur gulliga valpar än kan vara.

För att underlätta ditt beslut att skaffa dig en fyrfota vän finns en hel del att tänka över.

För det första, fundera över vilken typ av hund du skulle vilja ha. Vill du ha en väldig aktiv hund, en vakthund, en jakthund eller helt enkelt en härlig familjemedlem? På Svenska kennelklubbens hemsida finns mycket bra information att hämta.

Ta reda på så mycket du kan om rasen du är intresserad av och har du möjlighet, besök en kennel och träffa vuxna hundar av den rasen.

Fundera också på om du har råd med en valp, idag får du ge 10 000 till 20 000 kronor för en renrasig valp. Sen tillkommer kostnader för försäkringar, foder, leksaker, veterinärbesök, vaccinationer och oförutsedda utgifter.

När valpen kommer hem behöver du mängder av tid att lägga på valpen. Du behöver vara en positiv ledare som berömmer det positiva och ignorerar det negativa.

I början behöver valpen gå ut och uträtta sina behov ofta, åtminstone efter lek, sömn och mat, många gånger oftare. Ju mer du tränar desto fortare går det att få valpen rumsren, men det är väldigt olika mellan individer.

Valpsäkra också ditt hem. Ta bort saker som kan locka valpen, och det är det mesta. Se istället till att det finns gott om leksaker och tuggben som kan roa valpen.

De flesta människor jobbar och har inte möjlighet att vara hemma med sin hund på heltid. Men tänk på att enligt Statens jordbruksverk får hundvalpar under 4 månaders ålder endast lämnas ensamma kortare stunder. Har man inte möjlighet att ha hunden med sig om dagarna är hunddagis eller dagmatte ett alternativ. En hund som tränats ordentligt kan förstås vara ensam några timmar varje dag, men hundar är flockdjur och behöver sällskap.

En hund behöver även regelbunden omvårdnad som kloklipp, pälsvård och tänderna behöver borstas varje dag.

En valp behöver ingen regelrätt motion utan får sina fysiska och mentala behov tillgodosedda i leken. Lär valpen olika tricks, träna vardagslydnad, låt den nosa upp godsaker och socialträna valpen genom att låta den uppleva såväl olika miljöer som händelser. En tur i skogen, åka bil, prova att gå i trappor, se trafik och träffa olika personer är viktigt de första månaderna. Och varför inte gå en valpkurs?

Om allt det här verkar avskräckande borde du nog avstå från att skaffa en valp.

Men känner du att du vill ta tag i alla utmaningar så kommer belöningen att bli en underbar hund som tillför mer än den tar.

Att ha hund kan vara det bästa som finns!

Vems hjärta smälter inte inför en ullig, gullig hundvalp? Foto: Mostphotos
Powered by Labrador CMS