Linnea Höglund är ansvarig för alla domare och även domarassistenterna under årets kattutställning. Foto: Helena Andersson / Privat

I helgen fylls hockeyhallen av katter

600 katter av alla de slag från perser till huskatter kan man få se nästa helg 18–19 maj då Västerås kattklubb har stor utställning i Mimerhallen.

  • Publicerad 18:29, 13 maj 2019

Årets tema är Eurovision och Linnea Höglund, uppfödare och domarelev från Västerås kattklubb hoppas att årets utställning ska bli något speciellt.

– Det kommer att vara pyntat och festligt, och vi hoppas att domarna kommer att klä upp sig lite extra.

Linnea Höglund berättar att årets utställning är den 36:e i ordningen som anordnas av Västerås kattklubb.

– Vi är en av Sveriges äldsta klubbar med cirka 200 medlemmar varav cirka 40 ställer ut regelbundet och förra året firade klubben sitt 55 års jubileum.

Utställningen är uppdelad i två dagar där katterna är delade i olika kategorier från raskatter, till huskatter utan stamtavla.

– Alla katter kan vara med bara de är registrerade i SVERAK, Sveriges kattlubbars riksförbund, och så måste man vara medlem i en kattklubb. Katterna kan börja tävla från att de är fyra månader gamla i kattungekategorin, fortsätta till juniorklassen för att när de är tio månader räknas som vuxna, säger Linnea Höglund.

Under tävlingen delas katterna upp bland domarna för bedömning och den katt som domaren väljer ut som den bästa katten, utifrån rasstandarden, går vidare till finalen som sker på eftermiddagen.

– Huskatterna bedöms inte efter rasstandard utan efter hur trevliga, hälsosamma och välvårdade de är och väljs ut efter domarens eget tycke och smak.

Hon berättar också att om man vill ställa ut sin katt så är det bra att man redan när katten är liten börjar träna dem för att de ska bli vana vid att hanteras på olika sätt.

– De behöver träffa mycket folk, träna på att åka bil och bli hanterade av ägaren och andra. Och så är det bra att ställa ut dem redan som kattungar.

Linnea Höglund har haft katter i familjen i hela sitt liv, intresset har kommit sig naturligt och hennes mamma tävlar också med sina katter.

– Vi tävlar mot varandra då och då, ibland vinner jag och ibland hon, skrattar hon.

Under årets utställning är hon mest engagerad i organisationsbiten. Hon är ansvarig för alla domare och även domarassistenterna. Hon håller även på att utbilda sig till domare.

– Det är kul att engagera sig och jag brinner för mitt kattintresse. Jag är en av de yngsta domareleverna just nu genom att jag fått erfarenheter av uppfödning tidigt. Det är superroligt eftersom jag får se så mycket av världen och träffa så många människor. Bara i år har jag varit i fem nya länder i Europa.

Hon hoppas få se mycket publik under årets utställning.

– Vi har försökt att göra tävlingen publikvänlig genom att ge domarna headset så att man kan höra deras omdömen. Dessutom har klubben fixat en välfylld kafeteria, vi har tipspromenad där man kan vinna priser både för utställare och besökare. Det finns kattprodukter till försäljning, pysselhörna för barnen och publiken får rösta på den bästa burklädseln.

För mer information se: vasteraskattklubb.se eller Facebook Västerås kattklubb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han är årets företagare – även i länet

Under onsdagen mottog Niclas Sigholm utmärkelsen som Årets Företagare 2019 i Västmanland av landshövdingen Minoo Akhtarzand, under en ceremoni på Västerås slott. Som vinnare i regionfinalen...onsdag 3/6 15:52

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING