”Vad vore åsikter om de aldrig fick bli nagelfarna och på så sätt vandra ytterligare varv och slipas till den diamant de där under kanske är?”, skriver Elisabeth Ivars. Foto: Mostphotos

Krönika: ”Skapar mina ord ett frö av irritation eller inspiration hos dig? Bra”

Vad skiljer dig från mig? Vad ger mig rätten att ifrågasätta dina val och ställningstaganden? Vad skapar ett frö av irritation som växer till en missnöjesknopp som jag låter blomma ut i en ifrågasättande tweet eller direkt meddelande? Ord som ibland får blomman att växa till den ståtligaste pion och i andra fall vissna och lämna skräp kvar?

  • Publicerad 16:07, 6 apr 2019

Tänk om du fick utföra ett blindtest med texter skrivna av icke namngivna personer, hur mycket mer det kräver av dig som läsare än om samma text vore skriven av någon du ”vet har bra åsikter”

Tankarna kring vad som är politiskt korrekt och ickekränkande upptar mer och mer av min tid, fler än en gång har inlägg raderats och tänkta sms stoppats.

Jag har med morskhet i rösten alltid hävdat att jag minsann inte låter andras åsikter om vad som är okej eller ej stoppa mig.

Min devis har varit ”så länge jag inte sårar mig själv eller någon annan kan jag göra vad jag vill” detta ställningstagande har sakta evolverats till ”så länge det jag framför inte på något vis kan uppfattas kränkande eller tolkas som provocerande utifrån kön, hudfärg, sexuell läggning, religion politisk åsikt eller bilmärke kan jag göra vad jag vill”.

Är denna försiktighet alltid av godo? Eller hindrar det utveckling av vårt tänkande, vårt engagemang och vilja att stå vid barrikaderna för det vi tror på? Blir vi liksom curlade barn till slut för blasé att minsta engagemang känns som ett risktagande vi inte är redo att utsätta våra sköra egon för?

Jag tror att lite slarviga, stundom ogenomtänkta åsikter, skapar en levande debatt och får känslor och tankar hos mottagaren att gro. Tankar som annars aldrig hade formulerats då de behövde en knuff av oliktänkande för att väckas till liv. Frågan är vem som vågar agera Kamikazepilot och blotta strupen i väntan på tangentbordens dödande bokstäver.

Vad är en debatt med en enad front?

Vad vore åsikter om de aldrig fick bli nagelfarna och på så sätt vandra ytterligare varv och slipas till den diamant de där under kanske är? Då vore åsikten enkom ord vi som mediatörstande individer sett, läst eller hört men måhända aldrig riktigt gått igenom något egentligt ifrågasättande av oss som individer.

Läste häromdagen en krönika gällande tiggeri, författaren som för mig var namnlös, spände bågen och levererade starka och tydliga åsikter gällande det något kontroversiella ämnet. Jag kom på mig själv med att ljudlöst nicka och känna ”Äntligen”.

Äntligen uttrycker, formulerar och paketerar denna någon precis mitt ställningstagande.

Efter att ha läst scrollar jag nyfiket upp för att kolla vem denna för mig nyblivna guru var. Min reaktion blir rent fysisk då jag ryggar tillbaka och släpper ifrån mig mobilen, författaren är en välkänd mediaman som jag vid flertalet gånger både för mig själv och min omgivning deklarerat ha väldigt svårt för och inte alls lirar åsiktsmässigt med.

Detta skapade en insikt i hur lätt det är att anamma eller förskjuta en åsikt mycket beroende på vem som är budbäraren.

Hur många av dina åsikter är personer och hur många är ställningstaganden du verkligen kan skriva under på?

Tänk på det.

Våga syna dig själv.

Tänk om du fick utföra ett blindtest med texter skrivna av icke namngivna personer, hur mycket mer det kräver av dig som läsare än om samma text vore skriven av någon du ”vet har bra åsikter”.

Likväl som jag har individer vars persona jag har svårt för och som färgar hela mitt ställningstagande gällande deras verk finns de som har ett stort ”bortgörningskapital” hos mig, liksom en mor vurmar för och försvarar sina barns tillkortakommanden kan jag försvara någon favorits mindre genomtänkta uttalande eller text då tidigare positiva känslor gentemot denna gör mitt dömande inte så hårt och betydligt mer ursäktande.

Eller vad tycker du?

Vilken är din åsikt?

Skapar mina ord ett frö av irritation eller inspiration hos dig?

Bra, det kanske resulterar i en vacker åsiktsblomma med vassa taggar.

Artikelförfattaren Elisabeth Ivars. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING