Debatt: Nytt styre, nya möjligheter för skolan?

Det finns hopp för Västerås skolor! Det nya styret i Västerås, ”Utveckling Västerås”, har deklarerat sina avsikter beträffande skolverksamheten i Västerås. Detta tillsammans med det avtal som slöts mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och Landsting för några veckor sedan gör att förutsättningarna för Västerås skolor de närmaste åren blivit klarare.

Vi i Lärarnas Riksförbund ser att viljan är god från såväl Västeråsstyret som arbetsgivareorganisationen. Det som krävs är att den viljan finns kvar när genomförandet börjar kosta pengar.

Det nya styret har en rad punkter i sitt program som LR tror på. Fina mål är lätta att sätta upp, t ex att fler i årskurs nio ska ha godkända betyg, men ”Utveckling Västerås” har dessutom förslag som är steg på vägen mot målen. Centralt är att de som jobbar i skolan ska få rätt förutsättningar att hinna med och att lärare ska få vara lärare. Därför behövs punkterna om central rättning av nationella prov, låta andra än lärare vara mentorer, låta andra överta arbetsuppgifter som det inte behövs lärarutbildning för och att pröva tvålärarsystem i låg- och mellanstadiet. LR uppskattar också att studie- och yrkesvägledningen betonas. Många elevers studietid skulle bli bättre om de slapp upptäcka att de börjat på ”fel” gymnasieutbildning. Denna gång har de styrande inte endast satt upp en rad mål. Det finns också medel. En länge efterfrågad ökning av pengar till grundskolans verksamhet utlovas.

Mycket annat kan sägas som kan förändras, men till sist går inget att genomföra om personal saknas. Över hela landet finns svårigheter att rekrytera utbildade lärare och SYV:ar. Detta märks även i Västerås. I höst förblev 17 tjänster i den kommunala grundskolan obesatta. Västerås behöver bra lärarlöner för fler ska söka sig hit och bra arbetsförhållanden för att färre ska lämna Västerås.

Det nya kollektivavtalet för skolområdet (2018-2021) tar fasta på dessa utmaningar. Avtalet slår fast att varje kommunal arbetsgivare måste arbeta fram en lönestruktur där erfarenhet premieras så att det lönar sig stanna kvar hos sin arbetsgivare. Avtalet säger vidare att varje enskild skola måste granska och ta fram vilka tillvägagångssätt som behövs för att få till bra arbetsförhållanden. Lärarnas Riksförbund ser fram emot att delta i det arbetet tillsammans med arbetsgivaren! Vi vill att våra medlemmar ska orka jobba länge i Västerås. För om skolorna saknar utbildad personal då faller alla vackra mål om att fler elever ska uppnå godkända betyg.

Mårten Lundgren, Ordförande för Lärarnas Riksförbund, Västerås

Powered by Labrador CMS