Hela 32 procent av Västeråsföretagen uppger att de i mycket hög eller ganska hög grad påverkas negativt av brottsligheten.

Debatt: "Brottslighet ett stort problem för Västerås företag "

Att hantera konsekvenserna av coronaviruset står med rätta högst upp på statens, kommunens och även näringslivets agenda. Många företag i Västerås kämpar återigen för sin överlevnad och har sämre utgångsläge än i våras, med mer långtgående restriktioner och mindre reserver att ta av.

  • Publicerad 15:21, 23 jan 2021

Så här gör du för att skicka in debattinlägg och insändare ​​​​​​​

Skicka in ditt bidrag till debatt@vasterastidning.se eller via vår sajt.

Chansen att bli publicerad ökar om längden på texten inte överstiger 2 000 tecken.

Men vid sidan av coronakrisen finns fler problem. Inte minst brottslighet och otrygghet som är våra medlemsföretags viktigaste fråga. Det handlar givetvis dels om den tunga kriminaliteten som beskrivits av vice rikspolischef Mats Löfving och polisen Fredrik Kärrholm.
De har skildrat hur kriminella klaner etablerar sig i Sverige samtidigt som en gangsterkultur tillåtits växa i många stadsdelar. Som en konsekvens har grova brott som skjutningar, brutala rån och utpressning kommit att bli påtagliga problem i Sverige. Inte heller vi i Västerås är förskonade, vilket många västeråsare både kunnat läsa i tidningen och se i verkligheten.

Inte lika uppmärksammade är dock mängdbrotten såsom stöld, skadegörelse och inbrott som våra medlemsföretag beskriver som stora problem och som orsakar individer och företag höga kostnader.

Gängbildningar, narkotikaproblematik och social oro skapar otrygghet kring många arbetsplatser i länet, vilket drabbar såväl företagare som medarbetare och kunder. Vissa företag berättar också om svårigheter att rekrytera personal till Västerås på grund av rädsla för ökande brottslighet.
Hela 32 procent av Västeråsföretagen uppger att de i mycket hög eller ganska hög grad påverkas negativt av brottsligheten. Sex av tio företag har utsatts för brott de senaste två åren. Därtill upplever 84 procent av Västeråsarna att brottsligheten ökat de senaste tre åren och över 31 procent av kommuninvånarna känner att det är otryggt att röra sig ute på kvällarna, enligt Brå. Detta blir påtagligt även för det lokala näringslivet. När Svenskt Näringsliv frågar Västerås företagare vad kommunen bör prioritera står minskad brottslighet och ökad trygghet högst upp på agendan.

Brottsligheten skapar inte bara otrygghet här och nu, utan skapar även långsiktigt negativa konsekvenser för länets och landets ekonomi. Kriminaliteten ökar risker och kostnader för företagen. Den höga brottsförekomsten omintetgör investeringar, minskar tilliten och minskar antalet jobb, inte minst i utsatta områden. Med sådana förutsättningar kommer färre personer att vilja bli företagare i framtiden.

Primärt är lag och ordning ett statligt ansvar, men även på lokal nivå kan mycket göras. Genom tätare dialog med företagen kan kommunens kunskap om brott mot näringslivet förbättras. Kommunen bör fortsätta att prioritera trygghetsinvesteringar, upphandla ordningsvakter och ha en tydlig handlingsplan med brottsförebyggande åtgärder kopplat till näringslivets utsatthet. Det bör råda nolltolerans mot kriminell verksamhet på kommunens mark och i kommunens lokaler. Utanförskapet måste minska genom ökade incitament till arbete, tryggare bostadsområden och utbildningar präglade av hög kunskapsinhämtning och omfattande kontakter med näringslivet.

Problemet med otryggheten kommer att ta lång tid att komma till bukt med, men med en tätare dialog mellan offentlig sektor, civilsamhälle och näringsliv förbättras möjligheterna avsevärt.

Kristin Lahed, Regionchef Svenskt Näringsliv Västmanland

Tony Gunnarsson, Näringspolitisk rådgivare Svenskt Näringsliv

Edberg: "Därför öppnar vi upp för debatt igen"

Jonas Edberg Foto: Per Helgoson

Vi är inne i en minst sagt omskakande tid. Samtidigt som vi är mitt i en pandemi med hårda restriktioner har vi flera viktiga och aktuella samhällsfrågor som måste få
debatteras.

En av dessa är så klart flygplatsens framtid, som kommer av vara ett av de hetaste diskussionsämnena under våren 2021.

Vi på Västerås Tidning tycker att det är viktigt för våra läsare att få chans att ta del av vad som händer i samhället och väljer därför att skapa en debattsida i tidningen.

Vår ambition är att debatten sedan ska leva både i den tryckta tidningen, på vasterastidning.se och på vår Facebooksida.

Tanken är att debattsidan i tidningen främst ska vara en plats för inlägg om viktiga samhällsfrågor som rör Västerås och västeråsarna.
Inläggen kommer därefter att publiceras på webben, så att alla som som vill ska få chansen att får tycka till i ämnet

Kortare inlägg med åsikter som rör vardagen och livet här i Västerås hänvisar vi, precis som tidigare, till vår sajt.

Låt debatten leva!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING