Tak Temas vd och ägare Tommy Gråberg tillsammans med sonen Emil Gråberg, delägare och ansvarig för företagets Stockholmsbolag. Tak Tema har gått från en omsättning på 3 miljoner kronor till att i år omsätta 90 miljoner och med 25 anställda. Foto: Jonas Bergkvist

Tak Tema lyfter mot nya höjder

Västeråsföretaget Tak Tema startade 2007. På mindre än 15 år har tillväxten och utvecklingen gått spikrakt uppåt – från en omsättning på 3 miljoner år ett till uppskattade 90 miljoner i år. Och taket är inte nått än. – Vi siktar på att omsätta 150 miljoner år 2025, säger Tommy Gråberg, vd och ägare.

  • Publicerad 16:07, 7 okt 2021

Vi la ut rälsen för fem år framåt, det är viktigt att ha en bra plan innan man börjar köra tåget

Tommy Gråberg började tidigt i takbranschen, som sommarjobbande 16-åring.

Efter att ha varit på samma företag i 20 år – varav 15 i ledande position som förstemontör – kände han att det var dags att stå på egna ben.

– Man måste vara i rätt position i livet först. 2006 kände jag att det var dags, nu kunde jag släppa sargen.

Med som ett stort stöd i uppbyggnadsfasen av Tak Tema fanns brodern Mats Gråberg.

– Han är affärsutvecklare och hjälpte mig att strukturera upp allt, göra en affärsplan, bygga upp målsättningar och sätta affärsidén – sådant som var rena grekiskan för mig då.

2007 i februari var Tak Tema fött.

– Vi bestämde tidigt att vi skulle bli en större takfirma och hade ett bra tänk från början och jag anställde en kille direkt. Vi la ut rälsen för fem år framåt, det är viktigt att ha en bra plan innan man börjar köra tåget.

Den planen var att att omsätta 25 miljoner kronor på fem år.

– Det lät som 25 miljarder!

Målet uppnåddes i det närmaste.

– Vi missade något, men året efter omsatte vi istället 32 miljoner.

För Tommy Gråberg är det viktigt att man håller sig till sin plan som man är trygg med.

– Det gäller att inte inte flacka med blicken trots motgångar. Hela tiden utvärdera givetvis och jobba med sig själv och företaget. Vi har varit trygga med att vi jobbar med tak. Vår kompetens är väldigt snäv – men vi har spetsen och är ett rent specialistföretag.

Sonen Emil Gråberg har funnits med i företaget länge.

– Det har funnits en plan för honom sedan han var 14 år. Men det har varit viktigt att han fått lära sig allt från grunden, stå på en stabil plattform och förstå varför vi gör det vi gör och hur vi gör det.

2019 kastades Emil rätt in i hetluften.

– Det blev väldigt hastigt när en nyckelperson slutade. Jag fick hoppa in och tog ett ett stort kliv direkt, det blev ingen mjukstart direkt, säger Emil.

Pappa Tommy är stolt.

– Emil har haft en otrolig utveckling, att han tog klivet så snabbt när det blev allvar. Och han utvecklades lika mycket till förra året, det har varit en otrolig resa. Det är något man har inom sig, vad du brinner för, vilket driv du har och vill få ut av det du gör.

Idag är Emil ansvarig och delägare i Stockholmsbolaget – Tak Tema Stockholm.

– Jag är i Stockholm ett par gånger i veckan och bygger upp organisationen. Framtidsplanerna är att vi ska etablera oss starkt i Stockholm. Vi ser redan nu att det börjar stiga uppåt och det är en enorm marknad, säger Emil.

Tak Temas fokusområde är större industrier, men även idrottsarenor, matvarubutiker och en del bostäder.

Det handlar om takunderhåll, totalrenoveringar och nyproduktioner med tätskiktsmattor och takdukar på olika typer av yttertak, innergårdar och parkeringsdäck.

En paroll som följt med företaget är ”rätt från början”.

– Det innebär att vi har med oss rätt taklösning in i projektet från början. Betyder det att det inte kan bli fel? Absolut inte, det är ett hantverk.

Men det har blivit vårt adelsmärke, vi står för det vi gör och blir det fel rättar vi till. Vi är också människor, det superviktiga är hur du tar hand om din eftermarknad.

Det är en spännande tid för Tak Tema – bolaget har inte mått bättre någonsin.

– I år sätter vi fart och kommer att omsätta omkring 90 miljoner.

Tak Tema har lagt tak på Northvolts fabrik i Skellefteå och kommer nu under hösten även att göra det på jättens nya anläggning i Västerås. Foto: NORTHVOLT

En stor del av tillväxten kan tillskrivas Northvolt och de batterifabriker som byggs.

– Vi är precis klara med andra etappen i Skellefteå och ska börja med Northvolts nya hall i Västerås vecka 40 och med Scanias batterifabrik i Södertälje senare i höst.

Jobb som Tak Tema fått tack vare sin gamla beställare Nordec, som funnits med sedan gigantiska Block 7 byggdes nere i hamnen 2013.

– Det var vårt största jobb hittills då, det var riktigt stort och Europas största arbetsplats under ett halvår. Vi har hållit kontakten med Nordec sedan dess och när det blev aktuellt med batterifabrikerna anlitade de oss igen.

För att klara av jobb runt om i Sverige är det viktigt att ha komptetenssäkrat och därifrån kunna bygga upp ett montagegäng som är beredd att jobba ute landet.

En sådan grupp fanns på plats i Skellefteå och ett arbetsnamn finns för ett ”Tak Tema övriga Sverige”.

– Vi har ingen ambition med att starta ett tredje bolag, det kommer drivas i Mälardals-bolaget. Det finns ingen bättre region att sitta i än Mälardalen i hela landet, säger Tommy.

Den nuvarande affärsplanen sträcker sig till 2025 med en prognos att omsätta 150 miljoner.

– Det kanske låter mycket att gå från 90 till 150, men det är inte samma utmaning som att gå från 3 till 25 miljoner. Det är en väldig skillnad. Den tillväxten vi vill ha finns på den marknaden där vi finns, vi behöver inte titta utanför den, säger Tommy.

Både han och Emil har ambitionen att hålla på många år till.

– Jag har fyllt 52 och Emil fyller 27. Vi vill inte ha för bråttom, bättre att göra det strukturerat och växa kontrollerat. Det finns ingen mening att stressa på. Vi vet vad vi ska göra.

Vetgirigheten och drivet har varit detsamma sedan 2007 för Tommy Gråberg:

– Du ska vakna upp med inställningen att när jag somnar ikväll ska jag ha lärt mig något nytt. En montör sa till mig en gång, ”Tommy, blir du aldrig nöjd?”. ”Den dan jag är nöjd, då ska ni vara oroliga”, svarade jag.

Arninge station är ett av alla projekt som Tak Tema har i röret för tillfället. Den 32 000 kvadratmeter stora fastigheten ska stå klar under våren 2022. Foto: Herdeförvaltning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Svinnsatsning gör att kunder kan sänka priset

Idag kostar en liter mjölk 10 kronor, sedan 8 kronor dagen efter och sedan 5 kronor ytterligare en dag till. ICA Maxi Hälla är en av butikerna om infört en apparat för att sänka priset på varor som...onsdag 20/10 20:12

Krönika: Psykologisk säkerhet i en föränderlig värld

Förr i tiden förklarades världen av begrepp som stabilitet, säkerhet, tydlighet och enkelhet. Vi skapade tydliga tre-, fem-, och tioårsplaner som vi fokuserade på och höll oss fast i. Världen som vi...tisdag 19/10 9:30

Krönika: Vi vill se fler kvinnliga företagare

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och ett land med historiskt stark entreprenöriell anda, halkar vi efter vad gäller kvinnor och företagande. Detta ser vi tyvärr gång på...tisdag 19/10 9:20

Krönika: Den digitala marknadsföringslingon

I de flesta branscher och ämnesområden används en massa ord som känns obegripliga för den oinvigde och ibland även för den invigde.tisdag 19/10 9:10

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING