Nystartat. Jonas Cederroos är ägare till Sierra Mirack, ett logistikcenter på Örjansområdet. Foto: Jonas Bergkvist

Storsatsning på logistikcenter – Sierra Mirack vill fylla ett tomrum i Västerås

En storsatsning på bland annat tredjepartslogistik är på väg att se dagens ljus i Västerås. Flera kunder finns redan och arbetet med att iordningställa den rymliga lokalen på Örjansområdet är inne i sitt slutskede. Företaget heter Sierra Mirack och mannen bakom satsningen Jonas Cederroos. – Det finns helt klart potential och ett behov i Västeråsregionen för den här typen av verksamhet, säger han.

  • Publicerad 10:04, 13 maj 2020

Gott om plats. Här är lokalen på Örjansgränd 7 som Sierra Mirack till en början huserar i. Det finns möjlighet till expandering i en intilliggande byggnad om trycket blir stort. ”Bättre ställe går nog inte att hitta i stan”, säger ägaren Jonas Cederroos. Foto: Jonas Bergkvist

Med en gedigen produktionsskolning inom ABB och även flera år på Bombardier och Saab blev längtan till sist för stor efter att göra något på egen hand för 42-årige västeråsaren och ingenjören Jonas Cederroos.

Nu är det snart dags att sjösätta projektet som tog sin början redan för flera år sedan.

– Det är en spännande tid nu. Det är ungefär fyra år sedan jag började spåna på det här konceptet. Det är inget nytt koncept i sig, men min känsla är att det är ett svart hål här i regionen. Det saknas.

Jonas Cederroos (ja, han är gift med dubbla boxningsvärldsmästaren Elin Cederroos) ser fram emot starten på något nytt. Både för egen del och för de möjligheter som öppnar sig för Västeråsföretagen med omnejd.

– Det är tredjepartslogistik (3PL) det handlar om i första hand, att kunden outsourcar sitt lager till oss och att vi utifrån det erbjuder olika typer av tjänster.

Hur ser möjligheterna ut?

– Mycket bra. Västerås ligger ju geografiskt väldigt bra till ur ett logistiskt perspektiv. Det bor 3,5 miljoner människor inom två timmar med lastbil.

Det blir allt vanligare att välja en 3PL-lösning – eller för den delen 4PL där Sierra Mirack kan gå in och styra den logistiska strategin för hela försörjningskedjan – bland e-handelsföretag.

– Där ser man en explosionsartad ökning just nu och den efterfrågan tror jag inte kommer att mattas. Det finns ju också många e-handelsföretag i stan. Det kommer att bli ett förändrat beteende i allt större utsträckning och vi märker redan av ett intresse från den branschen, säger Jonas Cederroos.

Men Sierra Mirack kommer inte att vara branschnischat mot just e-handelsföretag.Industrin är också en viktig och stor marknad som företaget vänder sig mot.

– I och med min bakgrund inom industrin så har jag en stor förståelse för produktion och material där.

Han berättar att han som en av representanterna från Bombardier fanns med i ett projekt, Flaggskeppsfabriken, som hade till syfte att beskriva styrkor i svensk industri.

– Det var i samband med det arbetet som tankarna startade att skapa något som hjälper företag att stanna kvar i Sverige och Västerås, så att de fortsätter att investera och utvecklas här. Sverige är inget låglöneland och vårt geografiska läge är inte optimalt ur ett logistiskt perspektiv. Så varför ska man då lägga sin verksamhet i Sverige?

Det dock i princip alla företag har gemensamt som inte är konkurrerande är just logistiken.

– Men generellt skulle jag säga att företag idag ser logistiken som en del av sin kärnverksamhet, vilket medför att alla har sin egen lagerlokal, sin egen personal, sin egen process. Om man istället slutar att se logistiken som kärnverksamhet och outsourcar den kan den samlas och företagen kan dra nytta av varandra, utan att konkurrera, resonerar Jonas Cederroos.

Det är där Sierra Mirack kommer in, som en tredje part. Som samlar logistiken, lagerlokalen och personalen så att den kan utnyttjas mer kostnadseffektivt.

– Vi har ju ett egenintresse att utvecklas, att ständigt bli bättre vilket skulle gynna alla företag samtidigt.

Jonas Cederroos har satt ribban högt för sitt Sierra Mirack – ambitionen är att vara det bästa alternativet för företag som har behov av effektiva flöden inom Supply Chain Management (SCM).

Verksamheten kommer att bedrivas över fyra affärsområden. Utöver kärnan tredjepartslogistik, Sierra Logistics Center, kommer det även att innefatta Sierra Industries, Sierra E-commerce och Sierra Transport.

– Vi kommer att ha en bred kompetens i företaget och kan på det sättet balansera med personal utifrån efterfrågan och flytta personal mellan våra olika affärsområden.

Sierra Green – hållbarhetsprofil

Tillsammans med fastighetsägaren Kungsleden drivs även en grön linje inom företaget.

Det kommer att sättas upp solceller på fastigheten på Örjansgränd 7 – som uppges vara ”ett optimalt tak” för ändamålet – vilket kommer att göra Sierra Mirack unikt i Västerås.

– Vi kommer då att kunna bli klimatpositiva. Vi kommer att ha möjligheten att ladda vår egen fordonsflotta, ladda fordon som kommer med eller ska hämta material, samt ladda våra anställdas bilar på parkeringen. Det blir inte bara en klimatsmart logistikprocess utan även en klimatpositiv som producerar mer el än vi gör av med.

Sierra Green, som det internt går under, har varit ett tänk redan från början.

– Drömmen är att bygga ett stort logistikcentrum för Västerås och skapa ett ”center of excellence” inom logistik tillsammans med MDH och de lokala företagen och att få bort det fossila bränslet och att bara kunna köra elektrifierat åtminstone i Västerås, säger Jonas Cederroos.

Består av fyra affärsområden

Sierra Mirack AB består av fyra affärsområden:

Sierra Logistics Center: Logistikpartner och logistikcenter. Här erbjuds alla former av lager och logistiktjänster som exempelvis lagerhotell, 3PL/4PL, produktionslogistik, bygg- & entreprenadlogistik och även leverantörsägt lager och tullager.

Sierra e-commerce:
E-handelslogistik.

Sierra Industries: Erbjuder tjänster inom produktion och montering, från fullskalig produktion till del- och förmontage, renoveringar och reparationer.

Sierra Transport: I dagsläget görs leveranser och sändningar via samarbetspartners, men målet är att ha en egen elektrifierad distribution.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING