Foto: Lars Millberg

Så nådde västeråsaren toppen av bankvärlden

Den nu 38-årige Dadmehr Fatehi kom till Sverige från Iran som litet barn. Sedan dess har Västerås varit hemmabasen, detta trots att karriären tagit honom till toppjobb inom bankvärlden – både i Sverige och internationellt. – Jag tycker det finns en bra anda i Västerås, det finns ett starkt entreprenörskap här, säger han. Av: Jonas Edberg

Publicerad

Dadmehr Fatehi är uppvuxen på Hammarby och Bjurhovda i Västerås. Med vilja, hårt jobb och rätt attityd tog han sig till toppen inom svenska bankväsendet. Nu har han lämnat storbankerna för att istället bli vd för en uppstickare i branschen.

Karriären i bankvärlden startade redan under ekonomistudierna på Mälardalens högskola. Vid sidan av skolan började Dadmehr Fatehi under 2004 arbeta extra i kassan på Swedbanks citykontor i Västerås. När skolan var klar blev han erbjuden en tjänst på bankens kontor i Hallstahammar.

Redan vid den tiden hade han ett intresse för att jobba mot företagssegmentet och snart dök möjligheten upp att få börja arbeta med småföretag inne på Västeråskontoret. Efter några år där satte karriären fart på allvar och Dadmehr gick över till SEB som lockade med större företagskunder.

– Jag har alltid haft höga ambitioner med min karriär. Drömmen har varit att jobba internationellt och för att kunna förverkliga den drömmen sökte jag mig till att jobba med större företag.

Efter en tid på SEB öppnade sig nya möjligheter. Dadmehr Fatehi fick ett erbjudande om att flytta till Stockholm för att jobba med SEB:s storbolagskunder. Den chansen var helt enkelt för bra för att tacka nej till.

– Där öppnades en helt ny bankvärld för mig. Det var ett annat tempo och ett helt annorlunda mindset, berättar Dadmehr Fatehi.

På Stockholmskontoret höll Dadmehr drömmen om en internationell karriär vid liv. Bland annat sökte han upp chefen för SEB:s internationella kontor.

– Vi drack kaffe och han berättade om hur allt fungerade ute i världen. Jag förklarade då för honom: ”En dag ska jag jobba i något av de stora finanscentrumen i världen”, berättar Dadmehr.

En fredag några månader senare kom samma chef tillbaka till Dadmehr Fatehi och berättade att han skulle flytta ner till Tyskland och Frankfurt för ett nytt uppdrag, och frågade: ”Vill du följa med? På måndag behöver jag besked”.

– Jag gick hem och diskuterade frågan med min fru. Vi hade precis flyttat in i ett nytt hus i Irsta som vi trivdes jättebra i. Dessutom var vår son bara ett halvår gammal. Men vi bestämde oss – vi kör! Två år kom vi överens om att vi skulle vara borta, inte en dag längre.

Två år blev dock fyra år. Och under den tiden fick Dadmehr Fatehi jobba med tyska storbolag och nordiska dotterbolag.

När Tysklandsepoken gick mot sitt slut ringde telefonen. I andra änden fanns SEB:s vice vd och divisionschef Magnus Carlsson.

– Han frågade om jag ville bli hans senior advisor. Självklart tackade jag ja till det, så vi flyttade hem igen, berättar Dadmehr Fatehi.

Efter att först ha varit senior advisor åt Magnus Carlsson fick han senare samma roll för Johan Torgeby, och där blev han kvar fram tills att Johan blev vd för SEB.

Då är vi framme vid 2017 och här gjorde Dadmehr något oväntat. Han lämnade storbanken för att bli vd för den, med SEB:s mått, lilla låneuppstickaren Corpia.

Corpia grundades 2012 som ett alternativ till de traditionella storbankerna, och har sedan starten förmedlat över en miljard svenska kronor. De är specialister på företagslån och arbetar med innovativa metoder för att bedöma risk.

– Jag och grundaren har jobbat tillsammans tidigare och när han hörde av sig tror jag egentligen att han var ute efter tips på personer som jag kunde rekommendera. Men jag kände: Det här vill jag gärna göra själv.

Vad fick dig att ta det här steget?

– Under hela resan har jag haft en entreprenörsdröm. Den har funnits ända sedan jag jobbade med småföretag på banken i Västerås. Men jag har inte haft någon bra idé. När den här möjligheten dök upp kände jag att ”Det här kan jag”. Dessutom såg jag en enorm potential i att hjälpa småföretag med kapital då det blivit svårare än tidigare.

Corpia har som målsättning att växa och ta en stark position på lånemarknaden genom att etablera en konkurrenskraftig låneprodukt som bidrar till att kanalisera kapital till sunda och ambitiösa småföretagare. Alltid i kombination med en ansvarsfull kreditgivning.

– Det behövs konkurrenskraftiga alternativ till bankerna, aktörer som klarar av att ta ett långsiktigt perspektiv och som har ambitionen och innovationsförmågan att göra en datadriven och gedigen kreditanalys av låntagaren, fortsätter Dadmehr.

Drivkraften för Dadmehr är nu att göra samhällsnytta.

– Att småföretag har svårt att få kapital är ett samhällsproblem. Utan kapital kan företagen inte växa och växer de inte kan de inte anställa mer personal. Att hjälpa företag i den här storleken är superviktigt för Sveriges ekonomi, säger han.

Tips: Innan samtalet med banken – tänk på det här

Fakturera. Många företag säger att de inte hinner fakturera. Om du inte fakturerar får du inte in pengarna.

Se över fakturatiderna. Förhandla med dina leverantörer så att dina ingående och åtgående fakturor harmoniserar. Annars finns det risk för att du hamnar kassaflödesproblem.

Var ute i god tid. Kontakta inte banken i sista sekund.

Sköt dina betalningar. Ett vanligt problem är att kunder har betalningsanmärkningar på grund av slarv. Har du inte tid, lej ut det. Det kan vara värt den utgiften för i slutändan kan det löna sig.

Tänk långsiktigt. Se över ditt behov och hitta någon som kan lösa ditt problem på lång sikt.

Powered by Labrador CMS