Illustration av vindkraftsparken Dogger Bank. Foto: Aibel

Power Grids medverkar till bygget av världens största havsbaserade vindkraftspark

Hitachi ABB Power Grids har tagit hem ytterligare en stororder från Dogger Bank Wind Farm för att ansluta den tredje transmissionslänken från världens största havsbaserade vindkraftspark med Storbritanniens fastland, en sträcka på drygt 130 kilometer.

  • Publicerad 13:44, 17 feb 2021

Vindkraftsparken Dogger Bank i Nordsjön kommer totalt ha en kapacitet att generera 3,6 GW, tillräckligt för att förse sex miljoner hem med el*. Den nya ordern utökar den pågående leveransen av Dogger Bank A och B, till att nu inkludera C1.

Finansieringen för den tredje fasen av vindkraftsparken förväntas vara på plats i slutet av 2021.  

Dogger Bank Wind Farm har utvecklats i ett joint venture mellan SSE Renewables och Equinor (50:50). Eni förväntas gå in i joint venture tidigt 2021 och stå för en 20 procentig andel i de första två faserna, förutsatt godkännande från regulatorer och långivare 2.  

Med sin marknadsledande, kompakta teknik för högspänd likström, HVDC Light, fortsätter Hitachi ABB Power Grids att forma landskapet för havsbaserad generering genom att möjliggöra effektiv kraftöverföring och dynamisk integrering av avlägsen havsbaserad vindkraft in i elnätet på land. Dogger Bank vindkraftspark kommer ge ett betydande bidrag för att nå den brittiska regeringens mål om att utvinna upp till 40 GW från havsbaserad vindkraft och minska utsläppen med 68 procent till 2030.  

HVDC Light-tekniken är en viktig möjliggörare för avlägsna vindkraftsparker utanför Storbritanniens kust. Det senaste HVDC Light-systemet har den mest kompakta designen och lägst energiförluster i kraftindustrin. Enligt en oberoende livscykelanalys reducerar användningen av den här innovativa tekniken utsläppen av koldioxid med nära två tredjedelar jämfört med tidigare använd teknik, vilket stödjer den gröna energiomställningen och ett starkt globalt fokus på koldioxidneutrala energisystem.  

– Tillsammans med kunder och partners har vi en nyckelroll för att accelera energiomställningen, säger Niklas Persson, global chef för Hitachi ABB Power Grids affärsomårde Grid Integration, och fortsätter:

– HVDC tekniken är en stor bidragare för att nå framtidens koldioxidneutrala energisystem genom att möjliggöra integreringen av storskalig och avlägsen förnyelsebar kraftgenerering. Att bli utvalda igen understryker våra kunders förtroende i vår världsledande expertis och projektgenomförande. Våra medarbetares kompetens är nyckeln till vår globala framgång och tack vare vår position i den gröna energiomställningen ser vi positivt på framtiden och har ett behov av att rekrytera hundratals kunniga personer under de kommande åren.

– Bekräftelsen av vårt samarbete med Hitachi ABB Power Grids i alla tre faserna av Dogger Bank är ytterligare en viktig milstolpe i vår världsledande utveckling, säger Steve Wilson, projektdirektör vid Dogger Bank Wind Farm.

Om Dogger Bank vindkraftspark

► Dogger Bank vindkraftspark kommer bli världens största havsbaserade vindkraftspark när den är färdigställd 2026. 

► Den byggs i tre faser: Dogger Bank A, B och C.

► Dogger Bank A och B är ett joint venture mellan SSE Renewables (40%), Equinor (40%) och Eni (20%). Eni förväntas gå in i joint venture tidigt 2021, förutsatt godkännande från regulatorer och långivare. 

► Dogger Bank C är ett 50:50 joint venture mellan SSE Renewables och Equinor. 

► SSE Renewables är leder utvecklingen och konstruktionen av Dogger Bank vindkraftspark. Equinor kommer bli ledande operatör av vindkraftsparken när den sätts i bruk. 

► Finansieringslösning (financial close) för Dogger Bank A och Dogger Bank B nåddes i november 2020. Finansieringslösning (financial close)  för Dogger Bank C förväntas vara på plats sent 2021. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Utveckla styrelsen – och bidra till välgörenhet

Många små och medelstora företag skulle utvecklas bättre om det tillfördes extern kompetens. Samtidigt är många framstående ledare inom näringslivet villiga att dela med sig av sina erfarenheter och...torsdag 4/3 11:14

Ett år med B26: "Levererar varje dag"

Medlemsföretagen hyllar verksamheten i kontorskonceptet Ett år har gått sedan B26 slog upp portarna. Den gamla industribyggnaden i Mimerkvarteret hade då förvandlats till en kontorsbyggnad med en coworkingarena i toppklass. Nu har fastigheten utvecklats...tisdag 2/3 20:21

Stopp för bus i butiker: "Betyder mycket"

Stökiga personer och upprepade stölder i butiker kan ställa till det för både handlare och butiksanställda. Under en lång tid har det därför efterfrågats ett tillträdesförbud av bland andra...måndag 1/3 11:50

ABB lanserar nästa generations cobotar

ABB stärker YuMi-portföljen av kollaborativa robotar med cobotfamiljerna GoFa och SWIFTI. Åtta av tio arbetsplatser säger att de kommer att öka användningen av robotar under nästa decennium; pandemin...söndag 28/2 20:57

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING