Nu börjar fasaden ta form, detta i början av april 2019. Foto: fredrik klevenhaus

Nya Block 7 ska värma Västerås redan i höst

Nu byggs Block 7 vid kraftvärmeverket som sätter punkt för den fossila eran. – Under hösten har vi driftsättning och Block 7 kommer vara med att leverera värme och el till vintern, säger Magnus Eriksson, chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

  • Publicerad 18:59, 19 apr 2019

När kraftvärmeverket producerade värme och el år 1999 kom allt bränsle från fossila källor, både olja och kol. När du i februari månad nästa år ställer dig i duschen för att ta en varm dusch, så är värmen producerad till 100 procent av förnybara energikällor. Mälarenergi har då på två decennier gått från 100 procent till 0 procent fossila bränslen.

En del i att lämna det fossila bakom sig är byggnationen av block 7 som nu pågår i hög takt vid Sjöhagsvägen-Johannisbergsvägen. Den stora pannan byggdes intill och lyftes på plats med hjälp av stora kranar. Det som gör denna panna och anläggning unik är att den helt kommer eldas med träavfall.

– Det kan vara din gamla Billy-bokhylla, lastpallar eller rivningsvirke, säger Magnus Eriksson som är chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

Hanterar träavfall

Intill den stora och höga byggnaden byggs nu en anläggning för bränslet. Hit kommer det återvunna träet, som tidigare nämnts, en gammal bokhylla som lämnats hos återvinningscentralens container för träavfall och spillvirke från industrin.

I anläggningen bryts träavfallet ner till en storlek som är maximalt 10 gånger 10 centimeter för att vara så effektiv som möjligt i förbränningen. Här tas andra material bort, så som sten och metall som kan ha följt med.

Intill Johannisbergsvägen står en cylinderformad silo med en spetsig hatt. Hit transporteras det träavfall som ska förbrännas och vid full drift kommer innehållet räcka i ett och ett halvt dygn. Från silon transporteras sedan avfallet in i anläggningen via ett långt transportband.

Rökgas renas med strumpor

Väl inne i pannan matas en jämn mängd med bränsle in tillsammans med tryckluft och sand. Därmed ökar värmen från pannan som i sin tur ser till att vatten börjar koka till ånga. Ångan värmer sedan upp fjärrvärmevatten och driver en turbin för tillverkning av elektricitet.

Principen med att ånga ”tillverkar” både värme och elektricitet finns vid alla block i kraftvärmeverket.

Efter förbränningen renas rökgaserna genom långa strumpor som tillsammans har en yta som en fotbollsplan. I reningsprocessen fuktas även de varma rökgaserna och den energin återanvänds in i tillverkningen av fjärrvärme.

Byggt med säkerhet

Trädamm kan bli explosivt under torra förhållanden. Anläggningen är byggd för att kunna hantera dessa risker. Kring silobyggnaden finns både väggar och sprinklersystem för att kunna blötlägga torrt trädamm.

98 procent av fastigheterna inom Västerås är anslutna till fjärrvärmenätet, vilket gör nätet till det bästa i Sverige.

Men det är inte bara Västerås som är anslutna. Med hjälp av en pumpförsedd ledning så når värmen även Hallstahammar och Surahammar.

Tack vare ledningens volym och det höga trycket är det bara någon grad som tappas i spill mellan Västerås och de två orterna.

Hinner Mälarenergi bli klara tills vintern?

– Under hösten har vi driftsättning och Block 7 kommer vara med att leverera värme och el till vintern, säger Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson, chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

Block 7

Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen och Block 6 som byggdes 2014 för cirka 50 procent. De två nya Kraftvärmeblocken täcker då cirka 86 procent av värmeproduktionen för Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING