Nu börjar fasaden ta form, detta i början av april 2019. Foto: fredrik klevenhaus

Nya Block 7 ska värma Västerås redan i höst

Nu byggs Block 7 vid kraftvärmeverket som sätter punkt för den fossila eran. – Under hösten har vi driftsättning och Block 7 kommer vara med att leverera värme och el till vintern, säger Magnus Eriksson, chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

  • Publicerad 18:59, 19 apr 2019

När kraftvärmeverket producerade värme och el år 1999 kom allt bränsle från fossila källor, både olja och kol. När du i februari månad nästa år ställer dig i duschen för att ta en varm dusch, så är värmen producerad till 100 procent av förnybara energikällor. Mälarenergi har då på två decennier gått från 100 procent till 0 procent fossila bränslen.

En del i att lämna det fossila bakom sig är byggnationen av block 7 som nu pågår i hög takt vid Sjöhagsvägen-Johannisbergsvägen. Den stora pannan byggdes intill och lyftes på plats med hjälp av stora kranar. Det som gör denna panna och anläggning unik är att den helt kommer eldas med träavfall.

– Det kan vara din gamla Billy-bokhylla, lastpallar eller rivningsvirke, säger Magnus Eriksson som är chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

Hanterar träavfall

Intill den stora och höga byggnaden byggs nu en anläggning för bränslet. Hit kommer det återvunna träet, som tidigare nämnts, en gammal bokhylla som lämnats hos återvinningscentralens container för träavfall och spillvirke från industrin.

I anläggningen bryts träavfallet ner till en storlek som är maximalt 10 gånger 10 centimeter för att vara så effektiv som möjligt i förbränningen. Här tas andra material bort, så som sten och metall som kan ha följt med.

Intill Johannisbergsvägen står en cylinderformad silo med en spetsig hatt. Hit transporteras det träavfall som ska förbrännas och vid full drift kommer innehållet räcka i ett och ett halvt dygn. Från silon transporteras sedan avfallet in i anläggningen via ett långt transportband.

Rökgas renas med strumpor

Väl inne i pannan matas en jämn mängd med bränsle in tillsammans med tryckluft och sand. Därmed ökar värmen från pannan som i sin tur ser till att vatten börjar koka till ånga. Ångan värmer sedan upp fjärrvärmevatten och driver en turbin för tillverkning av elektricitet.

Principen med att ånga ”tillverkar” både värme och elektricitet finns vid alla block i kraftvärmeverket.

Efter förbränningen renas rökgaserna genom långa strumpor som tillsammans har en yta som en fotbollsplan. I reningsprocessen fuktas även de varma rökgaserna och den energin återanvänds in i tillverkningen av fjärrvärme.

Byggt med säkerhet

Trädamm kan bli explosivt under torra förhållanden. Anläggningen är byggd för att kunna hantera dessa risker. Kring silobyggnaden finns både väggar och sprinklersystem för att kunna blötlägga torrt trädamm.

98 procent av fastigheterna inom Västerås är anslutna till fjärrvärmenätet, vilket gör nätet till det bästa i Sverige.

Men det är inte bara Västerås som är anslutna. Med hjälp av en pumpförsedd ledning så når värmen även Hallstahammar och Surahammar.

Tack vare ledningens volym och det höga trycket är det bara någon grad som tappas i spill mellan Västerås och de två orterna.

Hinner Mälarenergi bli klara tills vintern?

– Under hösten har vi driftsättning och Block 7 kommer vara med att leverera värme och el till vintern, säger Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson, chef för affärsområde värme på Mälarenergi.

Block 7

Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen och Block 6 som byggdes 2014 för cirka 50 procent. De två nya Kraftvärmeblocken täcker då cirka 86 procent av värmeproduktionen för Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västeråsföretag kan vinna pris

Västeråsföretaget Britt är nominerat till priset som årets "Growth" vid årets Guldmyran-gala, som arrangeras på Cirkus i Stockholm den 5 februari.torsdag 23/1 20:43

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING