En visionsbild om framtiden.

Nu börjar planerandet – och alla får vara med och tycka till

100 hektar mark som dominerats av industri ska nu omvandlas till en helt ny stadsdel – och du får vara med!

  • Publicerad 14:05, 16 maj 2020

Det är bara att titta på kartan här intill, området med den nya stationen är en liten del av projekt Mälarporten.

Och till detta tillkommer hela 17 fastighetsägare som är involverade i projektet, vilket kan nämnas är; Jernhusen, Trafikverket, Klövern, Kungsleden, Hemfosa, ABB, Samhällsbyggnadsbolaget, Mimer och Mälarenergi.

Isabell Lundqvist Eklund är samordnande stadsplanerare för projekt Mälarporten och berättar mer om vad som händer framöver:

– Det handlar om att vi ska bygga för framtiden och möjliggöra för västeråsarna att minska sitt klimatavtryck och skapa förutsättningar för västeråsarna, det är en tydlig inriktning i den målbild som finns, säger Isabell Lundqvist Eklund.

– Vi ska ge plats för människorna och det är vi som ger staden ett liv. Det är mycket hårda och opersonliga ytor. Det är viktigt att vi hittar nya helhetslösningar i den här omvandlingen.

– Det är allt från hårda frågor som trafik och teknik till de mjuka frågorna, de värden som vi kan komplettera området med. Hur ska det vara för dem som bor, verkar och besöker området. Något som är påtagligt är grönskan och det kan bli bättre. Vi har en bra förutsättning med vattnet i närområdet, men hur tar man tillvara på den resursen och skapar något spännande av det. Det gröna och det blå är värden som vi vill lyfta.

– Det handlar mycket om möten och favoritplatser, hur ska de nya favoritplatserna se ut för Västeråsarna? Tittar man på vad vi gör konkret så håller vi just nu på att planera för hela området. Resecentrum är redan igång och det handlar om att ta fram helhetslösningar.

– Vi har behov av omsorg, skolor och upplevelser, det är huvuduppgiften att hitta helhetssystemet där alla funktioner kan mötas.

– Det vi gör nu är att vi kommer involvera många i det här arbetet. Min roll är att involvera inom staden och vi kommer involvera fastighetsägare och medborgare.

– Vi förbereder för ett flertal utåtriktade aktiviteter med olika målgrupper så att vi tillsammans kan forma den nya stadsdelen och föra en diskussion och ett samtal om hur framtiden ska se ut och vad vi tror om framtiden. Hur ska vi leva och vad tror vi om den tekniska utvecklingen?

– Tanken med Resecentrum är att koppla ihop Mälarporten med centrum och Mälaren, men vi har också andra områden omkring Kopparlunden som planläggs just nu. Hur ska de kopplas samman och hur ska vi koppla ihop det med stadskärnan. Det handlar om att titta på hela staden, hur landar den här pusselbiten?

– Vi behöver överbygga barriärer så medborgarna kan förflytta sig sömlöst, säger Isabell Lundqvist Eklund.

– Tyngre industrier och verksamhet, som har skyddsavstånd kan inte passa in med boende. Där behöver det ske en omvandling. Det kommer absolut bli arbetsplatser blandat med bostäder.

Reningsverket ligger ju där det ligger och kräver skyddsavstånd på grund av lukt. Hur löser man det?

– Där pågår en utredning om att flytta reningsverket eller att stanna kvar på platsen. Om man stannar kvar på platsen, vad finns det för tekniska lösningar för att minska skyddsavstånd och minska risken för lukt. Den utredningen kommer att vara klar i slutet av året, säger Isabell Lundqvist Eklund.

Arbetet med planeringen och dialoger kommer att ske 2020-2021. Under 2022 väntas en modell stå färdig för hur Mälarporten kan se ut i framtiden.

– Det ska vara en helhetslösning. Exakt vilken form arbetar vi med just nu, tanken är att det vi ska ta fram ska ligga till grund för kommande detaljplanearbete, att alla stora frågor inte behöver lösas i varje detaljplan utan att det finns en större plan för området.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING