Konsult Fredrik Hedström och Jimmy Wilhelmsson vd och ägare av Elektriker'n i Dingtuna. Till höger företagets honung, producerad av deras alldeles egna bisamhälle. Foto: Helena Andersson

Miljön i fokus för prisade Elektriker'n

Elinstallationsföretaget Elektriker’n är inte vilket elföretag som helst. Dingtunaföretaget har med tiden börjat specialisera sig på elbilsladdning och solcellsinstallationer och har ett miljötänk utöver det vanliga.

  • Publicerad 16:17, 15 mar 2021

År 2002 startade Jimmy Wilhelmsson företaget som ett traditionellt enmansföretag inom elinstallation, för att nu ha nio anställda med siktet mot att expandera. Han berättar att han har varit entreprenör i hela sitt liv och att han redan från barnsben köpt och sålt saker, jobbat mycket och jobbat jämt.

– Möjligheten att starta en egen elfirma kom efter att jag jobbat i fyra år på elfirman Elis, från början så jobbade jag ihop med dem i min egen firma. Sen växte kundstocken och jag började anställa folk, och på den vägen är det.

Elektriker’n har alltid jobbat med ny teknik och tyckt att det är kul att ligga i framkant vilket resulterade i att de 2012 fick möjligheten att installera norra Europas första snabbladdning till elbilar.

– Och under 2012 byggde vi även våra första solcellsanläggningar.

Jimmy Wilhelmsson säger att intresset för att hjälpa kunder att spara på sitt energianvändande även spiller över på elbilsladdning och solcellsanvändning så att det nu är nästan det enda de gör.

Även som företag tänks det på energi- och hållbarhetsfrågor. Förutom att man installerat bergvärme i lokalerna är de nästan självförsörjande på el via sin egen solcellsanläggning och de flesta servicebilarna är helt eldrivna. Man har även laddplatser för elbilar vid fastigheten.

– Det känns skönt att göra något som är bra både för miljön och för plånboken, vi vill

föregå med gott exempel. Ska vi jobba med solceller så måste vi väl ha solceller själva? Och ska vi propagera och prata gott om elbilar så måste vi väl faktiskt förstå själva hur de funkar.

Och bina, det bara blev – företaget har nämligen en egen bikupa!

– Vi tyckte att det var kul och ett sätt att visa upp att vi gör något för miljön och närmiljön här i Dingtuna, och så får vi egen honung också, säger Jimmy.

Tidigare, innan coronan, arrangerade man flera mässor i Dingtuna.

– Det började med en mat- och hantverksmässa där det kanske var entreprenörsandan som gjorde att jag blev intresserad när jag blev tillfrågad. Mässan blev jättebra och omtyckt och fortsatte fram till förra året, då det av naturliga orsaker inte blev någon mässa.

För att göra något mer av mässan, än en dag med mat och hantverk, bestämde Jimmy sig för att göra lite reklam för elbilar samma helg och fick snabbt med sig några bilförsäljare.

– Elfordonets dag blev en riktig framgång med cirka 2 500 besökare och tanken är att fortsätta med mässan när pandemin är över. Jätteomtyckta dagar båda två.

För en tid sen anlitade Jimmy Wilhelmsson Fredrik Hedström som konsult för att hjälpa företaget med strategifrågor.

Efter att ha jobbat ett tag i företaget insåg Fredrik att som så många små företag gjorde man mycket bra för miljön, men man hann inte berätta om det. Av den anledningen så  beslutade han sig för att nominera Elektriker’n i Dingtuna till Västmanlands miljö- och klimatpris 2020.

Det blev en fullträff.

– Det är jättehäftigt att vi vann. Och det över ganska stora aktörer i finalen. Att juryn faktiskt valde ut ”lilla oss”, säger Jimmy.

Priset har fört med sig att man vill stå upp för dessa värden så de startade ett

verksamhetsutvecklingsarbete kopplat till miljöfrågan.

Fredrik Hedström berättar att de till exempel har börjat plastbanta.

– Vi har även tagit bort pappmuggarna till det kaffe man alltid får hos våra leverantörer och sett till att alla har kaffetermosar istället. Vi har tygkassar och handlar i istället för plastpåsar och vi har sett över vår lagerhållning och ordningen i bilarna, vilket ger mindre svinn och färre onödiga resor.

En framtidsvision Jimmy har är att eldrivna fordon ska kunna användas när de behöver hjälp med grävarbeten för att installerar sina laddstolpar.

– Vi behöver ofta använda grävmaskinister, markentreprenader, för att gräva för kablar i marken och där skulle det göra jättegott i mitt hjärta om vi skulle kunna få eldrivna maskiner som gjorde jobbet.

Som grädde på moset vann man även Kraftpojkarnas pris KP Award för Årets laddplats 2020.

– Vår laddplats, som vi byggt i samarbete med Mälarenergi på Önsta-Gryta utsågs till Sveriges bäst byggda projekterade laddplats.

Målsättningen är att bli ännu bättre på miljöarbete.

– Nu har vi beslutat att vi ska köpa återanvänd elektronik, som telefoner. Vi försöker se över verksamheten där det i nuläget går att göra cirkulära val då vi tror på dessa frågor. Vi tror att vi på lång sikt kommer att få kundernas förtroende och även tjäna pengar på vår satsning, säger de.

Elektrikerns honung producerad av deras alldeles egna bisamhälle. Foto: Helena Andersson

Förutom att man installerat bergvärme i lokalerna är de nästan självförsörjande på el via sin egen solcellsanläggning. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Jättearena skapas på Hotel Plaza

Unik satsning: ”Västerås blir en mötesstad att räkna med igen” I höstas väcktes mötesstaden Västerås till liv igen när nya ACC Meetings & Events presenterades. Nu är en stor och viktig del av nysatsningen i hamn. Från årsskiftet skapas en ny arena på Hotel Plaza...torsdag 16/12 9:00

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Skultuna Messingsbruks nya satsning: ”Besökarna ska få njuta” Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen...fredag 14/1 20:16

Restaurangen byter plats – men inte koncept: "Området växer"

Avslöjar: Siktar på två Streetfood-festivaler 2022 Nu är det klart att den populära restaurangen Mr Mango lämnar Saluhallen. Istället väljer de att satsa fullt ut på sin foodtruck och verksamheten i Sigurdsområdet. – Vi behövde fokusera på ett av...torsdag 9/12 20:10

Då öppnar Västerås Ölhall – blir kedjans största i landet

”Kommer att ha 30 kranar med hantverksöl” Det har varit på gång i snart två år. Nu är det klart att Västerås kommer att få en ölhall under nästa höst. Platsen: 2 Rum & Köks gamla lokaler vid Mimerporten på Stora gatan. – Ett perfekt läge för...fredag 3/12 19:16

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING