Maria Linder är regional utvecklingsdirektör på Region Västmanland: Det varit tufft att följa de företag som verkligen haft det jättetufft, de som inte klarat det och har gått i konkurs. Bakom varje företag står människor så i slutändan är det människors liv det handlar om"

”Jag tror att vi kommer se tillbaka på den här tiden som ett före och efter”

När coronapandemin gjorde sitt intåg i Sverige fick Region Västmanlands utvecklingsförvaltning ställa om sitt arbete helt. Nu går man en annorlunda höst till mötes. – Vi ser tydliga tecken på återhämtning, men det är fortfarande en stor osäkerhet, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör på Region Västmanland.

Publicerad

När man pratar om Region Västmanland tänker nog många först och främst på vård, och vården har på många sätt stått i centrum den här våren och sommaren då coronapandemin påverkat våra liv. Men Region Västmanland har också ett ansvar för tillväxt- och näringslivsfrågor i länet, och även näringslivet står och har stått inför sin kanske största kris någonsin.

– Vården är på ett annat sätt vana vid att jobba i kris och ställa om snabbt. Vilket vi inom regional utveckling inte behövt göra förut, i alla fall inte på det här sättet. Men vi insåg snabbt att det här var ett krisläge även för näringslivsverksamheterna i länet. Ganska direkt gick vi upp i någon slags stabsläge även här, berättar Maria Linder.

En vår med pulsmöten varje morgon, där man varje dag följde utvecklingen noga. Kontakter knöts tätare med de näringslivsfrämjande aktörerna i länet. En regional samverkansgrupp bildades, bestående av länets näringslivschefer. Bland mycket annat.

– Det blev oerhört intensivt att försöka fånga upp vad det är som egentligen hände. Alla nationella möten som vi vanligtvis har några gånger per år skedde nu veckovis, men digitalt givetvis.

En viktig del för förvaltningen blev att samordna och kommunicera de olika stöd som företagen i länet kunde, och i många fall fortfarande kan, söka.

– Vår del i det hela var att tolka och kommunicera det som kom från nationell nivå men också fånga upp behoven som fanns här i Västmanland, säger Maria Linder.

Tillsammans med Västerås science park och Almi (som lokalt ägs av Region Västmanland) startade man upp Västmanlands företagssupport, en plattform dit man som företagare i Västmanland kan vända sig med allmänna frågor och där man sedan kan få hjälp vidare till andra experter inom områden som HR, ekonomi, juridik och hälsa.

– Det var, och är till viss del fortfarande, en väldigt intensiv period. Men det har hela tiden funnits en stor vilja att komma samman. Och det är ju ofta så: En yttre fiende svetsar samman och skapar en enorm vilja till samverkan på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare.

Till viss del hade man erfarenhet av en liknande händelse som den här från finanskrisen 2008-2009, men det är också mycket som skiljer.

– Det har aldrig gått så fort innan. Från en vecka till en annan hade vi helt ställt om vårt sätt att leva. Vi slutade gå på restaurang, vi slutade resa, det var helt andra branscher som drabbades än vid finanskrisen. Samtidigt var det inga nya kontakter som behövde knytas för vår del, utan vi behövde snarare ha tätare avstämningar med dem vi redan hade.

Hur har det här varit för dig, om vi får bli lite mer personliga?

– På ett sätt är det en unik och otroligt fascinerande tid att jobba i. Jag tror att man kommer se tillbaka på det här som ett före och ett efter. Jag försöker ändå fokusera på det som är positivt. Nu kanske jag blir lite högtravande, men jag brukar citera Churchill: ”Don´t let a good crisis go to waste”. Det finns alltid något i en kris man kan fånga upp och dra lärdom av.

– Samtidigt har det varit tufft att följa de företag som verkligen, och då menar jag verkligen, haft det jättetufft, och de företag som inte klarat det och har gått i konkurs. Bakom varje företag står människor så i slutändan är det människors liv det handlar om.

En kris som till en början kanske såg ut att pågå i några veckor visade sig bli långt mer långdragen. Så hur har Västmanlands näringsliv klarat det här, hittills? Det är såklart olika, men Maria Linder säger att det i vissa fall har slagit extra hårt mot branscher som redan innan corona hade det tufft, som handeln. Krisen har också drabbat Västmanlands kommuner olika hårt. Flest konkurser har Västerås och Sala, medan man i mindre kommuner bara har någon enstaka.

– Västerås är mycket hårdare drabbat än andra kommuner ur flera perspektiv. Det ena är, tror jag, att man i större utsträckning valt att handla och semestra på hemmaplan och det har gynnat de mindre kommunerna. Sen tror jag att det i Västerås kanske finns en större oro över att röra sig ute bland folk, helt enkelt för att det är fler invånare i Västerås.

Även om det för många företag har inneburit svåra tider, har också många valt att ta tillvara på tiden på ett positivt sätt.

– Många har ställt om och kompetensutvecklat. Man har använt tiden till vidareutbildning, satsat på digitalisering och så vidare vilket jag tror är jättebra. Jag tror många snabbt har kommit till insikt att man måste ställa om för att finnas kvar.

Nu när hösten gjort sitt intåg lever vi fortfarande med pandemin. Mycket ljusnar: Dödstalen går nedåt, antal inlagda på IVA är i dagsläget noll och lite mer har livet gått tillbaka till det normala. Men många restriktioner ligger kvar och många företag påverkas i allra högsta grad fortfarande.

Vad händer nu, i höst?

– När vi tittar på det ur det större perspektivet så ser vi tydliga tecken på en återhämtning, vi kan konstatera att börserna går bra och bostadsmarknaden är stabil. Mycket går åt rätt håll. Samtidigt vet vi att det måste fyllas på i orderböckerna, det har vi inte riktigt sett lossna än. Vi är ett län som är beroende av export och det finns en oro för ytterligare lockdowns i Europa. Så det är fortsatt en stor osäkerhet.

Powered by Labrador CMS