Maria Linder är regional utvecklingsdirektör på Region Västmanland: Det varit tufft att följa de företag som verkligen haft det jättetufft, de som inte klarat det och har gått i konkurs. Bakom varje företag står människor så i slutändan är det människors liv det handlar om"

”Jag tror att vi kommer se tillbaka på den här tiden som ett före och efter”

När coronapandemin gjorde sitt intåg i Sverige fick Region Västmanlands utvecklingsförvaltning ställa om sitt arbete helt. Nu går man en annorlunda höst till mötes. – Vi ser tydliga tecken på återhämtning, men det är fortfarande en stor osäkerhet, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör på Region Västmanland.

  • Publicerad 07:58, 20 sep 2020

När man pratar om Region Västmanland tänker nog många först och främst på vård, och vården har på många sätt stått i centrum den här våren och sommaren då coronapandemin påverkat våra liv. Men Region Västmanland har också ett ansvar för tillväxt- och näringslivsfrågor i länet, och även näringslivet står och har stått inför sin kanske största kris någonsin.

– Vården är på ett annat sätt vana vid att jobba i kris och ställa om snabbt. Vilket vi inom regional utveckling inte behövt göra förut, i alla fall inte på det här sättet. Men vi insåg snabbt att det här var ett krisläge även för näringslivsverksamheterna i länet. Ganska direkt gick vi upp i någon slags stabsläge även här, berättar Maria Linder.

En vår med pulsmöten varje morgon, där man varje dag följde utvecklingen noga. Kontakter knöts tätare med de näringslivsfrämjande aktörerna i länet. En regional samverkansgrupp bildades, bestående av länets näringslivschefer. Bland mycket annat.

– Det blev oerhört intensivt att försöka fånga upp vad det är som egentligen hände. Alla nationella möten som vi vanligtvis har några gånger per år skedde nu veckovis, men digitalt givetvis.

En viktig del för förvaltningen blev att samordna och kommunicera de olika stöd som företagen i länet kunde, och i många fall fortfarande kan, söka.

– Vår del i det hela var att tolka och kommunicera det som kom från nationell nivå men också fånga upp behoven som fanns här i Västmanland, säger Maria Linder.

Tillsammans med Västerås science park och Almi (som lokalt ägs av Region Västmanland) startade man upp Västmanlands företagssupport, en plattform dit man som företagare i Västmanland kan vända sig med allmänna frågor och där man sedan kan få hjälp vidare till andra experter inom områden som HR, ekonomi, juridik och hälsa.

– Det var, och är till viss del fortfarande, en väldigt intensiv period. Men det har hela tiden funnits en stor vilja att komma samman. Och det är ju ofta så: En yttre fiende svetsar samman och skapar en enorm vilja till samverkan på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare.

Till viss del hade man erfarenhet av en liknande händelse som den här från finanskrisen 2008-2009, men det är också mycket som skiljer.

– Det har aldrig gått så fort innan. Från en vecka till en annan hade vi helt ställt om vårt sätt att leva. Vi slutade gå på restaurang, vi slutade resa, det var helt andra branscher som drabbades än vid finanskrisen. Samtidigt var det inga nya kontakter som behövde knytas för vår del, utan vi behövde snarare ha tätare avstämningar med dem vi redan hade.

Hur har det här varit för dig, om vi får bli lite mer personliga?

– På ett sätt är det en unik och otroligt fascinerande tid att jobba i. Jag tror att man kommer se tillbaka på det här som ett före och ett efter. Jag försöker ändå fokusera på det som är positivt. Nu kanske jag blir lite högtravande, men jag brukar citera Churchill: ”Don´t let a good crisis go to waste”. Det finns alltid något i en kris man kan fånga upp och dra lärdom av.

– Samtidigt har det varit tufft att följa de företag som verkligen, och då menar jag verkligen, haft det jättetufft, och de företag som inte klarat det och har gått i konkurs. Bakom varje företag står människor så i slutändan är det människors liv det handlar om.

En kris som till en början kanske såg ut att pågå i några veckor visade sig bli långt mer långdragen. Så hur har Västmanlands näringsliv klarat det här, hittills? Det är såklart olika, men Maria Linder säger att det i vissa fall har slagit extra hårt mot branscher som redan innan corona hade det tufft, som handeln. Krisen har också drabbat Västmanlands kommuner olika hårt. Flest konkurser har Västerås och Sala, medan man i mindre kommuner bara har någon enstaka.

– Västerås är mycket hårdare drabbat än andra kommuner ur flera perspektiv. Det ena är, tror jag, att man i större utsträckning valt att handla och semestra på hemmaplan och det har gynnat de mindre kommunerna. Sen tror jag att det i Västerås kanske finns en större oro över att röra sig ute bland folk, helt enkelt för att det är fler invånare i Västerås.

Även om det för många företag har inneburit svåra tider, har också många valt att ta tillvara på tiden på ett positivt sätt.

– Många har ställt om och kompetensutvecklat. Man har använt tiden till vidareutbildning, satsat på digitalisering och så vidare vilket jag tror är jättebra. Jag tror många snabbt har kommit till insikt att man måste ställa om för att finnas kvar.

Nu när hösten gjort sitt intåg lever vi fortfarande med pandemin. Mycket ljusnar: Dödstalen går nedåt, antal inlagda på IVA är i dagsläget noll och lite mer har livet gått tillbaka till det normala. Men många restriktioner ligger kvar och många företag påverkas i allra högsta grad fortfarande.

Vad händer nu, i höst?

– När vi tittar på det ur det större perspektivet så ser vi tydliga tecken på en återhämtning, vi kan konstatera att börserna går bra och bostadsmarknaden är stabil. Mycket går åt rätt håll. Samtidigt vet vi att det måste fyllas på i orderböckerna, det har vi inte riktigt sett lossna än. Vi är ett län som är beroende av export och det finns en oro för ytterligare lockdowns i Europa. Så det är fortsatt en stor osäkerhet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING