Rebox ägare och grundare Fredrik Hedström sorterar de begagnade kartongerna Foto: Jonas Edberg

Gamla kartonger får nytt liv

Varje dag flyttar tusentals svenskar. Och vid varje flytt används massor av flyttkartonger – kartonger som ofta blir ståendes i något hörn där de samlar damm fram tills att de blir kastade på tippen. Det här vill Västeråsföretaget Rebox ändra på.

Publicerad

Fredrik Hedström är västeråsaren som lämnade ett toppjobb inom ABB för att förverkliga sin dröm om att rädda världens alla flyttkartonger.

Idén kan låta banal. Men för Fredrik är det här en högst seriös satsning.

Hittills har runt 60 000 kartonger räddats. En siffra som växer kraftigt för varje vecka.

– vid årets slut ska vi ta hand om 10 000 kartonger i månaden, säger han.

Fredrik Hedström startade företaget Rebox i januari 2015. Vid årsskiftet firar han alltså fem år och nu börjar allt ta ordentlig fart.

– Jag har kört heltid med företaget från januari i år. Då hade det börjat hända en massa bra saker, så jag tog klivet att lämna ABB och satsa fullt ut på det här. Tidigare drev jag verksamheten lite med vänsterhanden och då gick det lite upp och ned.

2016 var det nära att allt skulle ta slut. Då var det inte långt ifrån att Rebox gick i konkurs.

– Jag hade en anställd, men vi klarade inte ekonomin. Kostnaderna skenade och intäkterna dalade, så jag fick dra i handbromsen och säga upp honom. Efter det handlade 2017 och 2018 mest om att reparera skadorna, berättar Fredrik Hedström.

I april i år hade ekonomin tagit sådan fart att Fredrik kunde anställa en ny medhjälpare. Och just nu växer företaget i ett rasande tempo.

Omsättningen förra året landade på blygsamma 100 000. 2020 är målet att omsätta två miljoner. Men Fredriks planer stannar inte där.

– På mitt skrivbord har jag ett anteckningsblock där jag skriver upp mina mål, både långsiktiga och kortsiktiga. Visst, vissa av dem är utopiska, men 2025 skulle vi kunna omsätta 180 miljoner.

För att företaget ska nå dessa nivåer räknar Fredrik med att etablera Rebox på fler platser i Sverige och i nästa steg utanför landets gränser.

– Det är en enkel affärsidé, men den är också lätt att skala upp. Vi har fått in pengar från Almi, för dom tror på det här, säger Fredrik Hedström.

Efter Mälardalen, där Rebox idag har sin verksamhet, siktar Fredrik på att lansera Rebox i Malmö och Köpenhamn. Därefter blir det Berlin och fler städer i Tyskland.

Sedan i somras har Rebox en container på Återbruket i Köping. Där kan besökarna själva lämna sina begagnade kartonger. Foto: Vafab Miljö

Företaget jobbar med något som kallas cirkulär ekonomi, vilket betyder att man ska arbeta hållbart. Fredrik pratar därför inte enbart om att leverera och sälja begagnade flyttkartonger – han använder lika ofta begreppet ”att rädda flyttakartonger”.

Verksamheten är idag uppdelad på tre ben:

• Hemleveranser. En stor del av verksamheten idag går ut på att Rebox levererar kartonger hem till privatpersoner. I priset ingår då även att de hämtar tillbaka kartongerna. Vid var tionde kartong som hämtas planteras ett träd via organisationen VI-skogen.

• Självservice. Vid Eskilstunas Återbruksgalleria kan privatpersoner själva åka och hämta kartonger som finns paketerade i tio-pack. Kunderna betalar genom att swisha.

• Grossistverksamhet. I det här benet fungerar Rebox som grossist till flyttfirmor och fastighetsbolag som vill arbeta hållbart.

– När det gäller grossistverksamheten har vi exempelvis ett samarbete med Ikano där vi har ”lånat” ut kartonger till hyresgäster som behöver flytta på grund av att deras bostäder ska rotrenoveras. Då levererar vi kartongerna när de ska flytta ut, sedan hämtar vi dem när de flyttat tillbaka.

Kartongerna som Rebox har i lager kommer till stor del från insamlingar, men en del har de köpt in.

– Nyckeln är att få tillbaka kartongerna som vi har sålt. Vi vill ju jobba som ett kretslopp.

Som ett led i den strategin har Vafab Miljö och Rebox efter sommaren inlett ett samarbete. Samarbetet går ut på att Rebox har fått placera ut en container på Återbruket i Köping där besökarna kan lämna sina använda kartonger –
istället för att slänga dem.

För Vafab Miljö innebär samarbetet att flyttkartonger flyttar ett steg upp i avfallstrappan, från återvinning till återanvändning.

– Vi skulle gärna hyra ut platser på fler återbruk, om vi hade haft utrymme, säger Gunnar Weiring, utvecklare på Vafab Miljö. Det här är en aktivitet helt i linje med vår vision, Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle, säger Gunnar Weiring.

Powered by Labrador CMS