Förra sommaren fanns ett gäng företag på plats för att rusta upp kollohuset Björnöborg. ”För oss känns Företagsvolontärerna klockrent”, säger Julia Schiller på familjeföretaget Öbergs färg. Foto: Helena Andersson

Företagsvolontärerna sätter färg på tillvaron genom välgörenhet

Nu i dagarna var det ett år sedan föreningen Företagsvolontärerna startades efter en idé av entreprenören och företagarprofilen Staffan Braw. – Alla människor vill bidra, även vi inom näringslivet. Kan vi dessutom bidra med våra företags produkter, kompetenser, resurser och eller relationer blir effekterna mångfalt mycket större, säger Staffan Braw.

  • Publicerad 19:40, 13 apr 2019

Företagsvolontärerna vill vara ytan mellan välgörenhetsorganisationerna och företagen genom att göra det enkelt för företag att hjälpa de som hjälper.

– Att göra goda saker ger oss alla människor en skön känsla som vi mår bra av. Men det fina är att samhällsengagemang dessutom är lönsamt. Medarbetare blir motiverade och vill jobba hos företag med stora hjärtan samtidigt som kunder vill göra affärer med dem, säger Staffan Braw.

Men han påpekar att det gäller att vara äkta. Att ha det i sina värderingar. Att spela god för ekonomisk vinning straffar sig förr eller senare.  

Tanken att öka företagens samhällsengagemang har Staffan Braw burit på länge. Care of Haus, nuvarande Haus, där han tidigare var delägare, har alltid försökt bidra på olika sätt. Och det var när han fick en djupare insyn i civilsamhällets utmaningar dessa tankar tog sin början.

– Som företagare fick jag vissa veckor säkert fem–tio samtal från organisationer som ville att vi skulle skänka pengar. De flesta gjorde och gör säkert ett fantastiskt jobb, men man blir lite trött. Man kunde heller inte vara helt säker på vart alla dessa pengar tog vägen. Dessutom är det oftast enklare att ställa upp med annat än reda pengar.

Föreningens motto är därför att utgå ifrån vad pengarna ska användas till och fråga efter det, samt att alla värden som skapas oavkortat går till en dedikerad lokal mottagarorganisation.

– Det är en utmaning, men våra egna omkostnader får vi lösa på annat sätt, konstaterar Staffan Braw. Vi har viss finansiering så jag och Amanda Gahm som jobbar med detta kan ta ut varsin halvtidslön. Resten av tiden jobbar vi ideellt, men det håller såklart inte över tid. Därför arbetar vi också med uppbyggnaden av en ”beständig organisation” just nu.

Ett sätt för företag att hjälpa är alltså att helt enkelt bidra med den produkt eller tjänst som det finns har behov av.

Julia Schiller på familjeföretaget Öbergs Färg säger att de alltid försökt bidra till ett bättre Västerås.

– För oss känns Företagsvolontärerna klockrent, konstaterar Julia. Vi är med som partner eftersom detta är en företeelse vi gärna förknippas med.

– Vi försöker också att medverka i så många projekt som möjligt, kompletterar Julias bror Gustaf Schiller. Som när vi och ett gäng företag i somras rustade upp kollot på Björnöborg. Det är otroligt stimulerande att direkt se vilken skillnad vår insats gör. Och när vi målar om en fasad blir det såklart extra tydligt, avrundar han med ett leende.

Enligt Staffan Braw är det oerhört viktigt att företag  som ställer upp som volontärer är nöjda och glada samt ser sina ekonomiska vinster i sina insatser.

– Om inte, lär de aldrig vilja vara med igen och säkerligen även tala om detta för sin omgivning. Därför försöker vi undvika att prata om välgörenhet. Samhällsengagemang är viktigt och leder till en god spiral för företagen, vårt samhälle, för civilsamhället och inte minst för de personer som måhända kan få ett lite bättre liv av detta, tillägger han.

Francks kylindustri och deras underleverantörer hjälpte Västerås stadsmission med att få en ny värmepump. Foto: Företagsvolontärerna

En annan nöjd företagsvolontär är Peter Eriksson på Francks Kylindustri som under hösten installerade en klimatanläggning åt Stadsmissionen på Sturegatan.

– Vi fick frågan om inte vår insats blev kostsam i överkant. Det var inte svårt att svara: tvärtom. Detta är vår absolut bästa teambuilding-aktivitet någonsin och då har vi ändå provat både det ena och det andra. Att vi gjorde jobbet på en helg och alla våra medarbetare fick bidra med sin kompetens och egentid, gav dessutom en extra kick för oss alla.

Självklart behöver organisationerna även reda pengar för till exempel löner och hyror. Det löser Företagsvolontärerna genom att anordna aktiviteter under namnet Bra-aw. Här bidrar företagen med värden medan de personer som medverkar betalar en summa som oavkortat går direkt till civilsamhället. Bokar och åker du till exempel en av de matkryssningar som Rederi Mälarstaden bidrar med, betalar du direkt till den lokala barncancerföreningen Junos Kamp och får ett kvitto på din betalning från dem.

Amanda Gahm som slussas in mer och mer för att projektleda dessa aktiviteter glad över att få jobba med detta.

– Detta är ju helt unikt. Det finns inga egentliga begränsningar alls i vilka aktiviteter vi kan genomföra och alla inblandade är alltid så glada och positivt inställda. Att marknadsföra sitt företag genom att bidra med sin produkt och samtidigt hjälpa sina medmänniskor är såklart ett fantastiskt upplägg att medverka i, säger Amanda Gahm.

På en direkt fråga om vilken betydelse Företagsvolontärerna har för Västerås Stadsmission svarar deras direktor Magnus Uhlin såhär:  

– För oss har Företagsvolontärerna haft en väldigt positiv inverkan på vår verksamhet. Dels har vi fått en dialog med näringslivet på ett helt annat sätt än tidigare och dels har vi fått ett otroligt bra stöd på ett för oss enkelt sätt. Det har varit allt från ett par timmar expertkompetens till stora installationer.

Vikten av att näringslivet bidrar är stor, menar Staffan Braw.  

– Ingen kommun eller annan organisation kan ensamt klara av de stora sociala utmaningar vi tyvärr har i dagens samhälle. 

– Tack vare Företagsvolontärerna kan företagare på ett enkelt sätt tillsammans med civilsamhället och det offentliga vara med och styra mot dessa mål på en lokal nivå. Företagen kan därmed själva vara med och skapa det samhälle de vill leva och verka i, säger Braw. 

Avslutningsvis får Staffan Braw svara på frågan om vad drömmen är med Företagsvolontärerna.

– Vårt mål är 500 medverkande företag år 2022 och vår vision är att alla Västeråsföretag bidrar genom oss eller på egen hand. Drömmen är kanske att vi inte finns om 8–10 år. Att detta då är både självklart och självspelande! 

Amanda Gahm och Staffan Braw. Foto: Pia Nordlander, BildN

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING