Lennart Rosengren och Karl Ternemo i Kopparlunden, ett område under ständig utveckling. Foto: Daniel Linderberg

Fastighetsbolaget som vill hålla i längden

På Kopparlunden i Västerås ligger ett av stadens fastighetsbolag. Castellum skiljer sig – enligt dem själva – från andra företag i branschen genom att sätta människan i centrum och ha ett väldigt stort fokus på hållbarhet och digitala tjänster.

  • Publicerad 09:11, 24 okt 2018

Företaget Castellum startades i början av 1990-talet i Göteborg. De har under namnet Castellum funnits i Västerås sedan 2016. Innan dess hade de dock ett annat namn, Aspholmen fastigheter, som tidigare var ett dotterbolag till Castellum. Idag har de 15 anställda i Västerås och har många projekt runt om i staden.

– Vi är ett fastighetsbolag med flera stora projekt i hela Västerås. Vi ser oss själva som specialister på att skapa arbetsplatser för människor och för oss är det just människan som är i centrum, säger Karl Ternemo, affärsområdeschef för Castellum i Västerås.

Sedan starten i Göteborg har företaget vuxit stadigt varje år. När de börsnoterades år 1997 omsatte de 10 miljarder kronor och nu är den siffran 82 miljarder. I Sverige har de verksamhet i 20 tillväxtorter och de finns även i Danmark och Finland.

I Västerås har de just nu ett flertal projekt i röret. Bland annat bygger de på Kopparlunden där de har flera pågående projekt. De bygger också lokaler på Tunbytorp och Hacksta.

Något som gör Castellum till ett speciellt fastighetsbolag är deras hållbarhetstänk och hur det aktivt jobbar med hållbara lösningar. 

– Vi har ett stort hållbarhetstänk inom företaget som jag tror är lite större än hos många företag. Vi har många olika mål som vi ständigt jobbar med, bland annat netto-noll koldioxidutsläpp och 100 procent icke fossil-energi före år 2030, 15 procent energibesparing per kvadrat till år 2025 jämfört med indexåret 2015. Det pågår ett nybyggnadsprojekt (se skiss härintill) som ska certifieras enligt miljöbyggnad guld där Västerås första utomhuskontor enligt Castellums modell workout kommer att finnas, säger Lennart Rosengren, som är hållbarhetsansvarig för region mitt inom Castellum.

Hållbarhetsfrågorna innefattar dock inte bara miljö, utan även andra aspekter, som arbetsmiljö och jämställdhet. Castellum jobbar även mycket med dessa frågor.

– Vi tänker mycket på att ha en hälsosam arbetsmiljö och vi vill att personalen trivs. Bland annat försöker vi könsfördela jobben och vi har ett mål att ha minst 40 procent kvinnor anställda till år 2025. Vi har även ett lärlingsprogram där vi tar in framför allt ungdomar och arbetslösa. De får prova på marknaden och får bra arbetslivserfarenhet. Vissa har även fått jobb hos oss efter lärlingsperioden, säger Lennart Rosengren.

Hållbarhetstänket är inte det enda som Castellum satsar stort på. De har även gjort en stor digital satsning. Dels har de satsat på att digitalisera själva kärnverksamheten, dels har de ett par digitala projekt i samarbete med andra företag, som i sin tur innebär flera olika sorters tjänster åt deras kunder.

– Den digitala satsningen är väldigt bred. Först och främst har vi digitaliseringen inom företaget. Vi jobbar mycket med Virtual Reality, 360-gradersbilder, och olika system som gör allt lättare för kunden. Vi har också ett innovationslabb, Next 20, där vi tar fram nya idéer och hjälper företag att utvecklas, säger Karl Ternemo.  

Castellum har i dagsläget tre digitala projekt igång i innovationslabbet.

– Det första heter Handly. Det är ett samarbete med Instabox. Det är paketskåp där kunderna kan hämta ut sina paket i Castellumhusen. Det andra projektet heter Beambox som är en förvaringstjänst. Man förvarar då stort som smått i våra lokaler och allt fotas så att man enkelt kan kolla vad det var man förvarade.

– Det tredje digitala projektet heter Matilda. Det handlar om sensorer som vi placerar ut i en lokal och som känner av ljus, ljud, temperatur med mera och hjälper till att utforma hur byggprojektet ska bli som bäst anpassat för de som ska använda lokalen, säger Karl Ternemo.

Fakta Castellum

Grundades i början av 1990-talet och börsintroducerades 1997
Har idag 15 medarbetare i Västerås
Finns i 20 städer i Sverige och även i Finland och Danmark
Har totalt 683 fastigheter i Norden
250 000 människor jobbar i lokaler som Castellum byggt
Har i Västerås lokaler på bland annat Tunbytorp, Hacksta och Kopparlunden
Företaget omsätter cirka 82 miljarder kronor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING