Lennart Rosengren och Karl Ternemo i Kopparlunden, ett område under ständig utveckling. Foto: Daniel Linderberg

Fastighetsbolaget som vill hålla i längden

På Kopparlunden i Västerås ligger ett av stadens fastighetsbolag. Castellum skiljer sig – enligt dem själva – från andra företag i branschen genom att sätta människan i centrum och ha ett väldigt stort fokus på hållbarhet och digitala tjänster.

  • Publicerad 09:11, 24 okt 2018

Företaget Castellum startades i början av 1990-talet i Göteborg. De har under namnet Castellum funnits i Västerås sedan 2016. Innan dess hade de dock ett annat namn, Aspholmen fastigheter, som tidigare var ett dotterbolag till Castellum. Idag har de 15 anställda i Västerås och har många projekt runt om i staden.

– Vi är ett fastighetsbolag med flera stora projekt i hela Västerås. Vi ser oss själva som specialister på att skapa arbetsplatser för människor och för oss är det just människan som är i centrum, säger Karl Ternemo, affärsområdeschef för Castellum i Västerås.

Sedan starten i Göteborg har företaget vuxit stadigt varje år. När de börsnoterades år 1997 omsatte de 10 miljarder kronor och nu är den siffran 82 miljarder. I Sverige har de verksamhet i 20 tillväxtorter och de finns även i Danmark och Finland.

I Västerås har de just nu ett flertal projekt i röret. Bland annat bygger de på Kopparlunden där de har flera pågående projekt. De bygger också lokaler på Tunbytorp och Hacksta.

Något som gör Castellum till ett speciellt fastighetsbolag är deras hållbarhetstänk och hur det aktivt jobbar med hållbara lösningar. 

– Vi har ett stort hållbarhetstänk inom företaget som jag tror är lite större än hos många företag. Vi har många olika mål som vi ständigt jobbar med, bland annat netto-noll koldioxidutsläpp och 100 procent icke fossil-energi före år 2030, 15 procent energibesparing per kvadrat till år 2025 jämfört med indexåret 2015. Det pågår ett nybyggnadsprojekt (se skiss härintill) som ska certifieras enligt miljöbyggnad guld där Västerås första utomhuskontor enligt Castellums modell workout kommer att finnas, säger Lennart Rosengren, som är hållbarhetsansvarig för region mitt inom Castellum.

Hållbarhetsfrågorna innefattar dock inte bara miljö, utan även andra aspekter, som arbetsmiljö och jämställdhet. Castellum jobbar även mycket med dessa frågor.

– Vi tänker mycket på att ha en hälsosam arbetsmiljö och vi vill att personalen trivs. Bland annat försöker vi könsfördela jobben och vi har ett mål att ha minst 40 procent kvinnor anställda till år 2025. Vi har även ett lärlingsprogram där vi tar in framför allt ungdomar och arbetslösa. De får prova på marknaden och får bra arbetslivserfarenhet. Vissa har även fått jobb hos oss efter lärlingsperioden, säger Lennart Rosengren.

Hållbarhetstänket är inte det enda som Castellum satsar stort på. De har även gjort en stor digital satsning. Dels har de satsat på att digitalisera själva kärnverksamheten, dels har de ett par digitala projekt i samarbete med andra företag, som i sin tur innebär flera olika sorters tjänster åt deras kunder.

– Den digitala satsningen är väldigt bred. Först och främst har vi digitaliseringen inom företaget. Vi jobbar mycket med Virtual Reality, 360-gradersbilder, och olika system som gör allt lättare för kunden. Vi har också ett innovationslabb, Next 20, där vi tar fram nya idéer och hjälper företag att utvecklas, säger Karl Ternemo.  

Castellum har i dagsläget tre digitala projekt igång i innovationslabbet.

– Det första heter Handly. Det är ett samarbete med Instabox. Det är paketskåp där kunderna kan hämta ut sina paket i Castellumhusen. Det andra projektet heter Beambox som är en förvaringstjänst. Man förvarar då stort som smått i våra lokaler och allt fotas så att man enkelt kan kolla vad det var man förvarade.

– Det tredje digitala projektet heter Matilda. Det handlar om sensorer som vi placerar ut i en lokal och som känner av ljus, ljud, temperatur med mera och hjälper till att utforma hur byggprojektet ska bli som bäst anpassat för de som ska använda lokalen, säger Karl Ternemo.

Fakta Castellum

Grundades i början av 1990-talet och börsintroducerades 1997
Har idag 15 medarbetare i Västerås
Finns i 20 städer i Sverige och även i Finland och Danmark
Har totalt 683 fastigheter i Norden
250 000 människor jobbar i lokaler som Castellum byggt
Har i Västerås lokaler på bland annat Tunbytorp, Hacksta och Kopparlunden
Företaget omsätter cirka 82 miljarder kronor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING