​Återgång till kontoret. När coronapandemin förhoppningsvis är på väg att släppa är det dags att börja planera för en återgång till kontoren. Men frågan är om det kommer att bli som tiden innan covid? Det tror i alla fall inte Mimer. Foto: Mimer

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en plan för hur vi ska återvända till kontoret igen. Det kommer inte bli som innan, säger Wivecka Ljungh, HR och kvalitetschef vid Mimer. Av: Jonas Edberg

Publicerad

Mimer har haft många anledninger att fira under senaste tiden. Förutom att företaget fyllde 100 år 2020 har de även prisats som landets bästa arbetsplats – och fått den eftertraktade utmärkelsen Svensk kvalitet.

– Vi hade satt upp höga mål inför att vi skulle fira vårt 100-årsjubileum. Vi ville bli Sveriges bästa bostadsföretag. Ett sånt bostadsföretag vill vi att västeråsarna ska ha i sin stad. Bäst skulle vi bli med hjälp av engagerade medarbetare som jobbar med hög kvalitet och ständiga förbättringar vilket ger nöjda kunder och god lönsamhet säger Wivecka Ljungh.

Målsättningen blev nästan jackpot. Det enda man inte lyckades med var nöjdast kunder, där Mimer hamnade på femte plats i Sverige.

– Vi tror att det till viss del beror på pandemin. Av respekt går vi inte in hos våra hyresgäster och gör jobb när de är hemma, vi möter inte våra hyresgäster på samma sätt och det kan ha påverkat resultatet.

Innovativa mötesrum. Vid Mimers nya kontor i Navet har man skapat flera spännande mötesrum, allt för att hålla kreativiteten uppe hos medarbetarna. Foto: Mimer

När man får utmärkelsen Svensk kvalitet brukar man hyllas av kungen. Men på grund av situationen med coronapandemin blev det istället landshövdingen Minoo Akhtarzand som delade ut priset.

Som HR och kvalitetschef måste det kännas fantastiskt att få ta emot de här priserna?

– Man blir extra glad. Det är här är ett så kallat tillsammans-projekt där alla 165 medarbetare verkligen har kämpat, säger Wivecka Ljungh.

Vad är nycklarna för att få en nöjd personalgrupp?

– Hela strategin går ut på att personalgruppen ska vara engagerade och engagerade medarbetare jobbar kvalitetsinriktat med ständiga förbättringar. Hur får man då det, kan man fråga sig? Vi har valt att jobba efter en formel som är framtagen på MDH. Formeln går ut på att ha medarbetare som orkar, kan och vill, säger Wivecka Ljungh.

I det ingår bland annat att Mimer jobbar med ett uppskattat hälsoprojekt där medarbetarna får träna hemma tre timmar i veckan och av det får tillbaka 20 procent i ledig tid.

– Sedan jobbar vi mycket med kompetens och med motivation enligt teorin om att få vara självstyrande, att få vara riktigt duktig och att jobba med något meningsfullt. Det är vårt recept och där sätter vi in allt krut.

Vad blir nästa steg nu när ni redan är bäst?

– Om vi tänker att vi redan har engagerade medarbetare som jobbar kvalitetsinriktat med ständiga förbättringar då ska vi få nöjda kunder och en god ekonomi. Där är nästa steg. Vi har nöjda kunder, men vi kan få ännu nöjdare kunder. Vi vill få ut vår kraft till västeråsarna.

I samband med det här har Mimer tagit fram en ny vision som nu lanseras internt. Visionen lyder: ”Vi skapar hemlängtan och framtidstro”.

Den är framtagen genom ett arbete där medarbetarna har involverats och har nu godkänts av styrelse och ledning.

Hela arbetssättet på nya kontoret i Navet vid Björnövägen är anpassat efter Mimers motton. Kontoret är därför utformat för att skapa kreativitet och självstyre.

Som exempel är alla fasta arbetsplatser borttagna. Inte ens vd:n Mikael Källqvist har ett eget kontor.

– Vi har byggt miljöer så att man ska kunna sitta i en miljö som man trivs i, säger Wivecka Ljungh.

På kontoret finns bland annat en biblioteksdel för dom som vill jobba i lugn och ro, en kafédel för de som trivs med att arbeta på kaféer och sedan finns det ett spelrum där stämningen kan vara helt galen.

Var sitter du själv helst?

– Det är olika. Ska jag koncentrera mig och göra ett stort jobb, då sätter jag mig gärna i lugn och ro. Men på mornarna sätter jag mig gärna i det som vi kallar för kunskapstrappan mellan våra två våningar. Där kan jag hälsa på alla och känna av stämningen.

Olika teman. På kontoret finns flera rum med olika teman. Bland annat finns det ett biblioteksrum där man ska kunna sätta sig om man vill ha lugn och ro. Foto: Mimer

Tyvärr ekar kontoret mest tomt nu förtiden. Och så har det i stort sett varit sedan inflyttningen i Navet. Detta på grund av att pandemin slog till bara en månad senare.

– Det är säkert 70 procent som jobbar hemifrån. När pandemin slog till bestämde vi att de som inte måste vara på plats för att kunna utföra sitt arbete ska jobba hemifrån.

Mimer jobbar just nu på en plan för hur arbetet ska se ut efter pandemin.

– Vi vill ta tillvara på allt det starka som har skett. Mina tankar just nu är att styra det till att man minst ska vara på kontoret två dagar i veckan, och att alla är inne en gemensam dag för att träffas. En annan tanke är att vi ska fortsätta jobba med videomöten och att det alltid ska finnas en Teams-länk med när man bokar möten. Just nu frågar vi alla medarbetare hur de ser på sin arbetsplats efter pandemin, utifrån att involvera alla. Där finns de bästa svaren.

– Jag tänker så här: Den dagen du behöver sitta i lugn för att koncentrera dig kan du lika gärna sitta hemma. Det man saknar är att träffas och kunna stötta varandra, säger Wivecka Ljungh.

Powered by Labrador CMS