Michelle Back och David Berg byggde sitt drömhus med gott om plats för sonen Vincent och lillebror som är beräknad i april. Foto: STEFAN LINDGREN

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens behov. – Det svåraste med att bygga hus är alla valmöjligheter, konstaterar David Berg i efterhand.

  • Publicerad 08:53, 16 feb 2019

Vi ville rita själva också för att många hus har inte så smarta förvaringslösningar

En solig februarihelg besöker Västerås Tidning det nybyggda området på Västra Skälby. Området är långt ifrån klart, det byggs fortfarande på vissa tomter och trädgårdar väntar på att anläggas. Här på Skälby valde småbarnsföräldrarna Michelle Back och David Berg att bygga sitt egna hus.

– Vi hade beräknat vara klara innan Vincent kom, men så blev det ju inte. Det blev lite senare inflytt än vad tanken var, ler David.

Att de valde att bygga ett hus här var egentligen inte alls planerat men det blev ett bra läge som de nu uppskattar.

– Vi kollade först på lite färdiga radhus och hus men kände att vi inte hittade det vi var ute efter. I samma veva fanns det flera tomter för nybyggnation ute till försäljning och när vi ringde runt för att anmäla intresse hade flera tomter redan sålts. Sedan hittade vi dessa tomter på Västra Skälby, och de flesta var redan sålda så vi slog till på direkten, säger David.

– Det är ett bra område och det är skönt att ha nära till E18 och Erikslund, fyller Michelle i.

Att ha en stor samvarodel var viktigt för David och Michelle. Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Innan de byggde sitt hus gick de på flera husvisningar för att få ett hum om vad de skulle vilja ha. Från början visste de att de ville ha ett hus i två plan.

– Vi föll för en villa som var 1,5 plan. När vi kom in i huset fick vi en bra känsla. Det var mysigt och hemtrevligt. Vi utgick ganska mycket från den planritningen men ritade om lite för att få två plan. Vi ville ha en enhet på undervåningen, med kök, matplats och vardagsrum. Vi ville ha en social samvaroyta, berättar David.

– Vi ville rita själva också för att många hus har inte så smarta förvaringslösningar. Visningshuset hade en hall utan förvaring, fyller Michelle i.

Egen byggherre

David har varit byggherren när huset byggdes. Det har skapat många möjligheter och fina detaljer.

– Vi gjorde i princip allt själva, vi hade ingen hustillverkare som hjälpte oss utan vi skötte allt från start till slut. Det tar energi och tid och man måste läsa på och sätta sig in i saker. Jag hyrde in folk för hjälp med stomresning, våtrum, el och vvs – sånt man själv inte ska göra om man inte har kunskap, säger David.

Smarta detaljer i huset

Med hjälp av kontakter fick de även tips och råd på olika lösningar i huset. Bland annat var det Davids kusin som tipsade om infällda spotar i fönsterfodret, en ovanlig detalj som höjer stämningen. 

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Inspiration har de även hittat i sina arbeten, fastighetsmäklare respektive inom sociala medier. 

– Vi har planerat allt utifrån hur vi vill bo i huset med placering av elkontakter efter hur vi vill ha det möblerat. Uttagen ovanför fönsterna är bra när julstjärnorna ska upp, säger Michelle.

– Och vi har satt OSB i alla väggar. Det gör det enkelt att sätta upp saker på väggarna. Dessutom har vi förberett med avlopp och vatten i garaget för kunna bygga ett framtida extrarum. Det är det som är lyxen när man bygger själv. Man kan göra val och känner att ”det här vill vi ha, det lägger vi lite extra på”, förklarar David.

Foto: STEFAN LINDGREN

Tips från nybyggarna

- Gå på husvisningar, både för husen som är till salu men också hos hustillverkare. 

- Hur mycket vill du göra själv? Har du kunskapen, tiden och energin? Det finns olika alternativ; materialsats, stomresning, nyckelfärdigt med förberedd övervåning.

- Hittar du en planlösning du gillar så utgå från den, ofta finns det möjlighet att rita om.

- Få in förvaring. Fällin garderober i väggar.

- Ha ett lånelöfte klart, för det kan bli dyrare än vad du tänkt. Det tillkommer oftast saker som man inte alltid tänkt på. 

- Ta in alla offerter du kan tänka dig från början. Då kan du få en översikt på ungefärliga kostnader. Tomtkostnad ingår också i budgeten.

- Ha inte för bråttom. Bo in er, känn efter med hur du vill ha det och möblera/inred allt eftersom ni känner behoven komma.

- Passa på att köpa material, maskiner och inredning på rea om ni bygger under en längre tid.

- Planera för framtiden. Familjeförhållande förändras, barn växer upp. Vilka behov kan finnas då? 

- Fundera ut placering på hus och ljusinsläpp. Var finns solen?

- Våga fråga hantverkare om råd och tips när man är osäker.

Så växte huset på Skälby fram. Foto: PRIVAT

Så växte huset på Skälby fram. Foto: PRIVAT

Och så blev det. Foto: STEFAN LINDGREN

Hemma hos Back/Berg

r bor: David Berg, 31 år, och Michelle Back, 28 år, med barnet Vincent 2 år. Son beräknad i april.

Område: Skälby

Storlek: Boyta cirka 200, samt garage 60 kvm. Tomt strax under 1 000 kvadratmeter.

Byggstart: Sommaren 2015

Inflyttning: 2017 december

Bodde innan: I lägenhet, 2 rum och kök på 49 kvm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

Sätra Brunn: ”Här kan vi kan erbjuda vistelser utan trängsel”

Den välbekanta anläggningen Sätra Brunn Spa och konferens har vidtagit ett antal åtgärder för att följa rådande rekommendationer från myndigheterna för att skapa konferensmöjligheter för säkrare...måndag 23/3 10:01

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING