Michelle Back och David Berg byggde sitt drömhus med gott om plats för sonen Vincent och lillebror som är beräknad i april. Foto: STEFAN LINDGREN

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens behov. – Det svåraste med att bygga hus är alla valmöjligheter, konstaterar David Berg i efterhand.

  • Publicerad 08:53, 16 feb 2019

Vi ville rita själva också för att många hus har inte så smarta förvaringslösningar

En solig februarihelg besöker Västerås Tidning det nybyggda området på Västra Skälby. Området är långt ifrån klart, det byggs fortfarande på vissa tomter och trädgårdar väntar på att anläggas. Här på Skälby valde småbarnsföräldrarna Michelle Back och David Berg att bygga sitt egna hus.

– Vi hade beräknat vara klara innan Vincent kom, men så blev det ju inte. Det blev lite senare inflytt än vad tanken var, ler David.

Att de valde att bygga ett hus här var egentligen inte alls planerat men det blev ett bra läge som de nu uppskattar.

– Vi kollade först på lite färdiga radhus och hus men kände att vi inte hittade det vi var ute efter. I samma veva fanns det flera tomter för nybyggnation ute till försäljning och när vi ringde runt för att anmäla intresse hade flera tomter redan sålts. Sedan hittade vi dessa tomter på Västra Skälby, och de flesta var redan sålda så vi slog till på direkten, säger David.

– Det är ett bra område och det är skönt att ha nära till E18 och Erikslund, fyller Michelle i.

Att ha en stor samvarodel var viktigt för David och Michelle. Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Innan de byggde sitt hus gick de på flera husvisningar för att få ett hum om vad de skulle vilja ha. Från början visste de att de ville ha ett hus i två plan.

– Vi föll för en villa som var 1,5 plan. När vi kom in i huset fick vi en bra känsla. Det var mysigt och hemtrevligt. Vi utgick ganska mycket från den planritningen men ritade om lite för att få två plan. Vi ville ha en enhet på undervåningen, med kök, matplats och vardagsrum. Vi ville ha en social samvaroyta, berättar David.

– Vi ville rita själva också för att många hus har inte så smarta förvaringslösningar. Visningshuset hade en hall utan förvaring, fyller Michelle i.

Egen byggherre

David har varit byggherren när huset byggdes. Det har skapat många möjligheter och fina detaljer.

– Vi gjorde i princip allt själva, vi hade ingen hustillverkare som hjälpte oss utan vi skötte allt från start till slut. Det tar energi och tid och man måste läsa på och sätta sig in i saker. Jag hyrde in folk för hjälp med stomresning, våtrum, el och vvs – sånt man själv inte ska göra om man inte har kunskap, säger David.

Smarta detaljer i huset

Med hjälp av kontakter fick de även tips och råd på olika lösningar i huset. Bland annat var det Davids kusin som tipsade om infällda spotar i fönsterfodret, en ovanlig detalj som höjer stämningen. 

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Inspiration har de även hittat i sina arbeten, fastighetsmäklare respektive inom sociala medier. 

– Vi har planerat allt utifrån hur vi vill bo i huset med placering av elkontakter efter hur vi vill ha det möblerat. Uttagen ovanför fönsterna är bra när julstjärnorna ska upp, säger Michelle.

– Och vi har satt OSB i alla väggar. Det gör det enkelt att sätta upp saker på väggarna. Dessutom har vi förberett med avlopp och vatten i garaget för kunna bygga ett framtida extrarum. Det är det som är lyxen när man bygger själv. Man kan göra val och känner att ”det här vill vi ha, det lägger vi lite extra på”, förklarar David.

Foto: STEFAN LINDGREN

Tips från nybyggarna

- Gå på husvisningar, både för husen som är till salu men också hos hustillverkare. 

- Hur mycket vill du göra själv? Har du kunskapen, tiden och energin? Det finns olika alternativ; materialsats, stomresning, nyckelfärdigt med förberedd övervåning.

- Hittar du en planlösning du gillar så utgå från den, ofta finns det möjlighet att rita om.

- Få in förvaring. Fällin garderober i väggar.

- Ha ett lånelöfte klart, för det kan bli dyrare än vad du tänkt. Det tillkommer oftast saker som man inte alltid tänkt på. 

- Ta in alla offerter du kan tänka dig från början. Då kan du få en översikt på ungefärliga kostnader. Tomtkostnad ingår också i budgeten.

- Ha inte för bråttom. Bo in er, känn efter med hur du vill ha det och möblera/inred allt eftersom ni känner behoven komma.

- Passa på att köpa material, maskiner och inredning på rea om ni bygger under en längre tid.

- Planera för framtiden. Familjeförhållande förändras, barn växer upp. Vilka behov kan finnas då? 

- Fundera ut placering på hus och ljusinsläpp. Var finns solen?

- Våga fråga hantverkare om råd och tips när man är osäker.

Så växte huset på Skälby fram. Foto: PRIVAT

Så växte huset på Skälby fram. Foto: PRIVAT

Och så blev det. Foto: STEFAN LINDGREN

Hemma hos Back/Berg

r bor: David Berg, 31 år, och Michelle Back, 28 år, med barnet Vincent 2 år. Son beräknad i april.

Område: Skälby

Storlek: Boyta cirka 200, samt garage 60 kvm. Tomt strax under 1 000 kvadratmeter.

Byggstart: Sommaren 2015

Inflyttning: 2017 december

Bodde innan: I lägenhet, 2 rum och kök på 49 kvm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

​Efter 43 år – nu lämnar hon butiken

Kappahl-Anette: "Det var ett lite svårt beslut att ta" Anette Cederholm är ett ansikte som är bekant för många som brukar handla kläder på Kappahl. Efter 43 år kommer hon den 28 november att sluta sin tjänst för att, lite i förtid, gå i en välförtjänt...måndag 18/11 19:17

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING