”Det unika med Fiskarhedenvillan är att vi inte har någon fabrik. Vi bygger antingen stenhus eller trähus direkt på kundens tomt”, säger Lars Morell från Fiskarhedenvillan Foto: ILLUSTRATION: FISKARHEDENVILLAN

Experten: Så blir din husdröm verklighet

Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor och ger sina bästa tips för husbygget.

  • Publicerad 13:47, 20 feb 2019

Fiskarhedenvillan etablerade sig i Västerås 2010 och Lars Morell, som arbetar som säljare, har varit med sedan starten och hjälpt många kunder att uppnå sina husdrömmar.

– Det unika med Fiskarhedenvillan är att vi inte har någon fabrik. Vi bygger antingen stenhus eller trähus direkt på kundens tomt och på så sätt kan vi erbjuda våra kunder en enorm flexibilitet kring husets utseende, funktion och planlösning. En del av våra husresor börjar faktiskt med en ritning på en servett, berättar Lars Morell.

För att huset ska gå från en dröm till verklighet har han några tips på vägen:

Gör en genomtänkt budget

– Gör en komplett produktionskostnadskalkyl som visar vad hela bygget kan komma att kosta. Dels själva huset, dels även tomten, anslutningar och även övriga byggkostnader, säger Lars Morell och fortsätter:

– Vi har ett budgetverktyg på vår webbplats som kanske kan hjälpa dig att komma igång, annars hjälper vi dig gärna med budget och kalkyl.

Tomten

Tänk på att det finns planbestämmelser för alla tomtområden som reglerar vad och hur man får bygga. Se till att sätta dig in i dessa innan du köper tomten.

– Några exempel på vad som regleras i planbestämmelserna kan vara att man inte får bygga högre än 1,5 plans hus, att huset endast får vara i en viss färg eller att taket ska vara en viss typ. Men det varierar lite från tomtområde till tomtområde så tomten styr vilket hus man kan bygga.

Välj hus efter dina behov

När det är dags att titta på hus ska du utgå från dina behov. Jämför olika husleverantörer och se vad de erbjuder för hus och möjligheter. Vissa har låsta husmodeller medan andra har mer anpassningsbara hus. Hittar du ett hus du gillar utseendemässigt, men planlösningen uppfyller inte dina behov går det i många fall att rita om det.

– Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa kunden att förverkliga sina husdrömmar. Ett hem för mig är en plats som ger inre frid och avkoppling, säger Lars Morell avslutningsvis.

Fiskarhedenvillans expert Lars Morell med ett exempel på produktionskostnadskalkyl. Foto: Josefine Wijkström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING