Här på Vårdväktargården i Kyrkbacken bor Max Holm. Foto: Avig Kazanjian

Ett hem med historiens vingslag i väggarna

Mitt inne bland de små trähusen i de trånga gränderna på Kyrkbacken bor Max Holm. Han bor i det som kallas Vårdväktargården som har anor från 1600-talet. Nu släpper han in Västerås Tidning Citys läsare i den unika bostaden. – Välkomna hem till mig, säger han glatt när han tar emot i dörren.

Publicerad

Kyrkbacken är den pittoreska stadsdelen med de gamla husen bakom domkyrkan och Rudbeckianska gymnasiet.

Området som under 1600-talet kallades för ”Backerne” var på den tiden Västerås yttre gräns mot norr. Då var stadsdelen uppdelad i en lite finare del i söder där kyrkans folk, lärare och präster huserade och i norr bodde ”slummen”, alltså fattiga, ringaktade – och bödeln.

Förutom att de nordliga delarna var fattiga var området också drabbat av sjukdomar och ohälsa. Som exempel härjade pesten i området vilket gjorde att många av de boende avled.

Idag är Kyrkbacken ett av Västerås mest exklusiva och eftertraktade områden och bostäderna här säljs ofta dyrt. Men vad många inte vet är att det även finns en del bostäder här som fortfarande ägs av allmännyttan, genom Mimer.

Vårdväktargården, namngett efter vårdväktaren Zachris Andersson som bodde här 1688 till 1715, är ett av husen som ägs av Mimer.

Här bor idag Max Holm. Han har bott här på Vårdväktargården i 19 år. Då flyttade han in tillsammans med familjen, men numera är barnen utflugna. Max, som idag är särbo, bor därför mestadels själv i det 175 kvadratmeter stora huset.

– Här trivs jag jättebra och har gott om plats när barnbarnen kommer på besök! Jag kommer aldrig att flytta härifrån. Det är som att bo på landet, fast man bor på stan, säger han.

Innan Max flyttade in bodde den kände kompositören Werner Wolf Glaser på adressen. Och rummet där Glaser hade sin flygel och skrev sin musik kallas än i dag för musikrummet, även om det inte längre skrivs musik här.

I rummet står i dag en stor klassisk Chesterfield-grupp där Max och hans vänner gärna umgås i vid festliga tillfällen.

Trots den väl tilltagna bostadsytan känns bostaden både gemytlig och intim. Detta tack vare planlösningen där bostaden är uppdelad på tre etager och flera smårum.

Sovdelen i bostaden ligger en halvtrappa upp. Här finns både ett renoverat badrum, övernattningsrum för barnbarnen och Max eget ”master bedroom”.

En halvtrappa ner från enréplan finns vardagsrum, kök och ytterligare rum som idag bland annat fungerar som förråd.

Den mysiga innergården är indelad i två delar. Närmast huset finns en stenbelagd del för umgänge under vackra sommarkvällar. Den övre delen av gården ger plats för en lättskött trädgård med äppelträd, rosor, pioner och en liten gräsmatta.

Precis som Mimersvanliga hyresgäster har Max tillgång till all service som brukar ingå i hyreslägenheter. Det finns till och med en tvättstuga i området, även om Max sköter sånt i den egna bostaden.

– Det jag gillar är att jag bor här i ett eget hus, med egen insynsskyddad tomt där jag kan grilla och sköta om mina rosor och pioner. Men blir det något större fel så kan jag ringa till Mimer så kommer dom och åtgärdar det, säger han.

Mimer har dessutom nyligen gjort en större utvändig renovering av huset. I samband med detta bytte de ut alla fönster – totalt 54 stycken.

En uppskattad nymodighet i det historiska området är markvärmen som finns nedgrävd i hela stadsdelen – till och med in till husen.

– Det är lite lyxigt att slippa skotta snö på vintern, säger Max och skrattar.

Det jag gillar är att jag bor här i ett eget hus, med egen insynsskyddad tomt där jag kan grilla och sköta om mina rosor och pioner.

Max Holm tar emot i den historiska bostaden med en kopp nybryggt kaffe. Foto: Avig Kazanjian
Gamla gator i området som från början var platsen där Västerås fattiga bodde. Idag är området ett av kommunens mest attraktiva. Foto: Avig Kazanjian
Vardagsrummet i bostaden. Foto: Avig Kazanjian
Max Holms sovrum, som bland annat är möblerad med en antik garderob. Foto: Avig Kazanjian
Rummet där Werner Wolf Glasers en gång i tiden skrev sina musik kallas än idag för musikrummet. Här dricker Max gärna whiskey med sina vänner. Foto: Avig Kazanjian
Max Holm trivs i Kyrkbacken och räknar med att bo där livet ut. Foto: Avig Kazanjian
Powered by Labrador CMS