Sommardröm. Många svenskar drömmer om att ha en egen pool i trädgården. Foto: Michael Förster

Drömmen om en egen pool i trädgården

I takt med att solen och värmen kommer så väcks åter drömmen om en egen pool i trädgården. Här berättar Oscar Hjerm från Folkpool i Västerås om vad du ska tänka på om du tänker investera i ett eget semesterparadis – precis utanför sin egen dörr.

Publicerad

En solig morgon. Temperaturen i luften ligger redan på 25 grader. Du har ätit frukost på altanen. Och när den sista klunken kaffe har druckits upp så reser du dig från stolen för att ta ett dopp i din pool.

Ett drömliv enligt många.

Men drömmen är inte ouppnåelig. Gör man på rätt sätt behöver en pool i trädgården inte vara så dyrt som många tror.

Allt handlar om att göra val – och valen påverkar priset.

– Det man ska tänka på är: Vad har jag plats för? Ska den vara nedgrävd? Ska jag göra det själv eller behöver vi hjälp?, säger Oscar Hjerm.

Om man vill att poolen ska vara nedgrävd. Vad är det man ska tänka på då?

– Det är framförallt dräneringen runt om. Man brukar behöva ta in en schaktfirma för att gräva.

Hur ligger en nergrävd pool i pris jämfört med en ovan jord?

– Det beror lite på vilken sort man väljer. Man kan ju både köra trästomme, stålstomme eller gjuta en stommen. Hos oss är det billigare att gräva ner en trästomme. Ska du gjuta brukar det bli lite dyrare för då måste man ta dit en pumpbil som kommer med betongen.

Vad finns det för för och nackdelar med de de olika varianterna?

– Trästommen är lite billigare, men kan inte stå ovan mark – den måste grävas ner. En durapool (frigolitstomme som man gjuter i) kan stå både nedgrävd, delvis nedgrävd eller helt ovan jord.

Sen handlar det mycket om vilka tillbehör man vill ha till poolen. Dels om man sak trappa ner i poolen eller inte och den stora grejen just nu: pooltak.

Här pratar vi om en investering, men samtidigt en investering som sänker driftskostnaderna.

– Idag har nästan sju av tio tak över poolen. Med tak förlänger man badperioden med nästan två månader. Dessutom gör taket så att värmen stannar – och till och med hjälper till att värma vattnet.

– En annan fördel är att pooltaket fungerar som vintertäcke. Utan tak får man lägga plåtar över poolen.

En vanlig uppfattning är att pool i trädgården innebär skyhöga energikostnader. Det här håller Oscar inte med om.

– Kostnaden för att ha en pool är ungefär 3 500 kronor i elförbrukning under en säsong om man täcker vattnet bra. Sedan tillkommer ungefär 1 000 kronor i kemikalier för att få bra vatten under hela säsongen.

Hur svårt är det för en vanlig lekman att klara av det här med kemikalierna?

– Man behöver bara ta det lugnt och inte stressa igenom allt. Det är där de flesta gör fel i början. Ta hälften av doseringsmängden och vänta några timmar, sen kan man mäta igen.

Hur ofta ska man mäta vattenvärderna?

– Ungefär en gång per vecka. Och även här finns det flera olika metoder – i helt olika prisklasser. Bland annat har det nu kommit mätutrustning som skickar alla värden till din telefon. Då får du också reda på exakt vad du ska göra för att få perfekta vattenvärden.

Energisparare. Med ett pooltak förlänger man badsäsongen och håller dessutom nere energikostnaderna. Foto: Folkpool
Poolexpert. Oscar Hjerm, säljare vid Folkpool i Västerås.
Powered by Labrador CMS