De inreder Västeråskrogarna

Har du funderat över hur snyggt det är på många av de populära restaurangerna i stan? Brasseri Stadsparken, Folkets, Vardasrum och Varda men också Spicy Hot är inredda med ett öga för detaljer.

  • Publicerad 15:00, 29 okt 2017

Tre trender

En ganska stark trend är att vi börjar använda mörka mustiga färger igen, det kritvita är på väg bort. Man vågar måla väggarna med mörk färg och även måla in lister och dörrfoder för att det vita fodret inte ska sticka ut. Infärgning som det kallas.

Det kommer mycket stänk och fläckiga, organiska mönster som repeteras. Som den på 80-talet så vanliga ”stänk-tapeten”, den kommer tillbaka, men inte som förr. Nu kanske stänken blir större och sätts på ett oväntat ställe.

Naturfärger och naturmaterial. Grönska och prunkande växter som monstera och elefantöra är hett. Överlag är det mycket växttryck på allt från servetter och tyg till tapeter

Västeråsduon bakom miljöerna är inredare Sara Sundin, Kokong Design och inredningsarkitekt Dora Alexandra Nacsa, Dora Nacsa Inredningsarkitekt AB

– Vi har arbetat tillsammans i över åtta år och i stort sett har vi gjort alla jobb tillsammans förutom då någon av oss varit mammaledig, då huvudansvaret har legat på den som jobbat.

Efter något års samarbete gjorde vi Folkets åt Vardagruppen och därifrån har det rullat på med både fler restaurangjobb och andra miljöer.

– Till exempel såg SF Bio vad vi gjort på Folkets och Vardasrum och anlitade oss för att bland annat inreda deras VIP-lounger, säger Sara.

Kunden i fokus

Förutom restauranger har de anlitats för att inreda olika kontorsmiljöer som till exempel Arosekens nya kontor och de har även inrett Medoptik på ICA Maxi Erikslund och Factor gym.

– Det är lite skillnad på hur man tänker. En restaurang har ett behov på grund av ett högt slitage att förnya sin inredning med jämna mellanrum och kan därför tillåta sig att följa trender på ett annans sätt än ett kontor som oftast har en längre livslängd. Men oavsett så försöker vi alltid sätta kunden och deras önskemål i fokus.

Alltid ett öga öppet

Sara och Dora säger att de haft tur och ofta fått i stort sett fria händer.

– Det är då det blir bäst resultat, annars är det risk för att det blir sönderkompromissat och att vi inte får den helhet som vi tänkt oss. Men man måste ju inte göra om helt, vi kanske får ett uppdrag att öka trivselkänslan i det som finns och då hittar vi en komplettering som binder ihop och ger en röd tråd i det befintliga.

Inspirationen får Sara och Dora överallt.

– Omedvetet har man alltid ett öga öppet. Bloggandet gör att man får extra koll på trender. Tidningar, Pinterest och alltid vara nyfiken gör också sitt till, säger Dora.

– Vi har ett genuint intresse för inredning och vi är nyfikna och spanar alltid på kommande trender, avslutar de.

Tre tips

Provmåla! Även vi gör det. Färgen på väggarna påverkas av andra element i rummet, har man till exempel en röd soffa så påverkar den färgen man väljer. Man behöver minst ha ett prov på 50 x 50 centimeter som man kan tejpa upp på olika ställen i rummet. Prova tre till fyra olika intilliggande nyanser av samma kulör för att hitta den rätta.

”Duttköp” inte saker. Ska man göra om så ta en summa och handla allt på en gång för att få en helhet. Planera lite, gör en moodboard, ta till exempelvis hjälp av Pinterest. När du sen handlar, fokusera på stilen på moodboarden och håll dig till den, det gör det mycket lättare.

Våga lite mer! Ta allt ett steg längre än du kanske hade tänkt dig, det blir mer spännande inredning. Blir det fel så går det ju alltid att måla om.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING